Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nedir? Zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkan motorlu araçların hepsinin yaptırmakla zorunlu olduğu bu sigortada primlerde indirim ve zam uygulamasını yönlendiren basamaklar bulunuyor. Zorunlu trafik sigortası basamaklarının amacı ise araç sürücüsünün sigortayı yaptırdığı tarihten itibaren bir sonraki trafik sigortası poliçe tarihine kadar trafik kurallarını uyan ve hasarsız bir süreç geçiren sürücülere ödül olarak sigorta indirimi sağlıyor. Ancak bu süreçte hasara uğrayan araçların sürücülerine ise zam uygulanıyor.

Zorunlu trafik sigortası 7 tane basamaktan oluşur. Daha yeni trafiğe çıkan bir sürücü 4. basamak içerisinde değerlendirilir. Yeni ehliyeti almış olan kişi orta seviye olan 4.basamaktan başlar ve böylece kişinin trafikte nasıl araç kullandığına dair değerlendirme yapılır. Bu poliçe süresince hiç kaza yapmamış olan araç sürücüleri poliçe bittikten sonraki yıl 5.basamağa yükselir ve %15 oranında hasarsızlık indirimini kazanır. Araç sürücüsünün kaza yapmadan hasarsız bir şekilde geçirdiği ikinci yılda ise 6.basamağa yükselir ve %30 oranında indirim kazanır. Hasarsız bir şekilde geçirdiği üçüncü yılında 7.basamağa yükselir ve %45 oranında hasarsızlık indirimi almaya hak kazanmış olur.

7 tane basamaktan oluşan bu uygulamada 7.basamakta en yüksek indirim oranı, 1.basamakta ise en yüksek zam oranı uygulanıyor. Zorunlu trafik sigortasında uygulanan bu basamaklara göre araçta poliçenin ilk yılında kaza anında hasar oluşursa 3.basamak ile %50, ikinci yılında araç kaza sırasında hasar alırsa 2.basamak ile %100, eğer üçüncü yılında kaza anında araç hasar alırsa %150 oranında prim artış şekli olarak yansıyor.

Trafik sigortasının bir poliçe süresince kazaya karışmayan ve hasar kaydı olmayan sürücüler 5.basamakta bulunuyor ve %15 indirim imkânı sağlanıyor. Ancak daha ilk yılında hasar kaydı oluşan ve aracı ile kazaya karışan sürücüler poliçe süresi bittikten sonraki yılda primlerini %50 daha fazla ödemek zorunda kalıyor.

Başka İçerik:  Motosiklet Zorunlu Trafik Sigortası Neden Önemli

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları

  • 1.basamakta trafik sigortası poliçesinin 3.yılının da kaza yaparak hasar alması durumunda %150 oranında prim artışı uygulanır.
  • 2.basamakta trafik sigortası poliçesinin 2.yılının da kaza yaparak hasar alması halinde %100 oranında prim artışı uygulanır.
  • 3.basamakta trafik sigortası poliçesinin ilk yılında kaza yapması ve araçta hasar meydana gelmesi durumunda %50 oranında prim artışı uygulanır.
  • 4.basamak ise yeni ehliyetini almış ve trafiğe yeni çıkmış kişilerin başladığı basamaktır. Ehliyetini yeni alan kişinin trafikteki araç kullanımına göre orta seviyeden başlanarak değerlendirilmesi sağlanır.
  • 5.basamakta trafik sigortası için yapılan poliçe ilk yılında aracın hiç kazaya karışmaması ve hasar almaması halinde %15 oranında prim indirimi uygulanır.
  • 6.basamakta trafik sigortası poliçesinin 2.yılını dolduran, kaza yapmamış ve hasar almamışsa %30 oranında prim indirimi uygulanır.
  • 7.basamakta ise trafik sigortası poliçesinin 3.yılında da aracın kazaya hiç karışmamış ve hasarsız bir poliçe süreci geçirmesi halinde %45 oranında prim indirimi uygulanır.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası tüm motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi için yaptırmakla zorunlu oldukları bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır ve poliçenin her yıl düzenli olarak yenilenmesi zorunludur. Poliçenin bitiş süresine kadar tekrar yenilenmesi gerekir. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zor değildir. Sadece istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde bulundurulması ve sigorta şirketine trafik sigortasını yaptırmak için götürülmesi yeterlidir. Gerekli bu belgeler sigortayı yaptıracak olan kişiye ait adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, araç ruhsatı, aracın plaka numarası, aracın markası, tipi ve kullanım şeklinin ne olduğuna dair belgeler zorunlu trafik sigortasını yaptırmaya yetecektir.

Zorunlu trafik sigortası devlet tarafından motora sahip olan tüm araçların yaptırmasını zorunlu tuttuğu için trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkıldığı takdirde bu durum yasal bir suç sayılır. Bu sigortayı yaptırmayan araç sahiplerine cezai işlem uygulanır. Trafik sigortası olmayan araçlar trafik şubelerine ait olan otoparklara götürülür. Trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafikten men edilir ve bu yüzden sadece cezayı ödeyip aracınızı trafikte tekrar kullanmaya devam edemezsiniz. Trafikten men edilen aracınızı geri alabilmek için ilk olarak trafik sigortasını yaptırmanız ve aracınızın götürüldüğü otoparktaki görevliye bu durumu haber vermeniz gerekir. Otopark görevlisi belgeleri tebliğ eder ve trafiğe çıkarıldığı için para cezasının ödenmesi talep edilir. Aracınızın otoparkta kaldığı her gün için ek olarak ücret ödemeniz gereklidir.

Başka İçerik:  Zorunlu Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?

Zorunlu Trafik Sigortası Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu Trafik Sigortası Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortasında fiyatlar aracı kullanan kişiye ve aracın bilgilerine göre değişir. Araç kullanıcısının geçmişte kazaya karışıp karışmamasına göre basamaklar belirlenir. Araç eğer kazaya karışmışsa zam eklenmiş bir trafik sigortası öder. Ama araç poliçe kapsamı boyunca kaza yapmamışsa basamaklar belirlenir ve buna göre trafik sigortasında belirli bir oranda indirim almaya hak kazanır. Ayrıca araca ve sigortayı yaptıran kişinin bilgileri, aracın kullanıldığı şehir, hasar geçmiş kaydı, aracın tipi ve kullanım şekli de trafik sigortası fiyatlarını belirleyen etkenler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap