Yeni Ehliyet Başvurusu Hakkında Merak Edilenler

Yeni Ehliyet Başvurusu Hakkında Merak Edilenler Yeni yönetmenlikte alınan bir karar ile kullanılmakta olan sürücü belgeleri 1 Ocak 2016 yılı itibari ile yenileriyle değiştirilmeye başlandı. Yapılan güncelleme ile sürücü belgeleri hakkında yapılan değişiklikler ve yeni sürücü belgesi alabilmek için gereken bazı belirli adımlar olan yeni ehliyet başvurusu, randevu, istenen gerekli belgelerin temini ve yeni sürücü belgesinin teslimiyle ilgili bazı değişiklikler yapılmıştır. 

2016 yılının son aylarında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği Uyum Süreci’ni gereği değiştirilen sürücü belgesi uygulaması ile yapmamız gereken ilk iş, Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesinde online randevu sistemi aracılığı ile randevu alarak yeni tip ehliyet başvurusu yapıp gerekli belgeleri temin etmeye başlamak olacaktır.

Eski ehliyetleri değiştirmek için uygulamamız gereken ilk adım başvuru yapmak. Bunu randevu alarak ya da randevu almadan da yapmamız mümkün. Zaman konusunda sıkıntı yaşayan yeni ehliyet çıkartmak isteyen vatandaşlar Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesinde bulunan sürücü belgesi randevu kısmına girerler.

Randevu alıp isim soy isim Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası , doğum tarihi ve ekranda belirtilen güvenlik kodunu girerek, e-mail adresinize gelen onay kodunuda onayladıktan sonra belirlenen gün ve saatte, yeni tip ehliyet için istenilen evrakları temin ederek Trafik ve Tescil şube müdürlüğüne giderek ilk başvuru işlemini yapabilirler. Randevu almadan başvuru yapacak kişiler ise her hangi bir nüfus müdürlüğüne giderek ehliyet yenileme işlemlerini başlatabilirler. 

Yeni Ehliyet İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?

Yeni Ehliyet İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?

İlk defa ehliyet alacaklar için gerekli olan belgeler, Kimlik, motorlu araç sürücü sertifikası, 2 adet biyometrik fotoğraf, herhangi bir sağlık kurumundan alınmış olan kan grubu belgesi, herhangi bir hekim tarafından onaylı güncel sağlık raporu ve sürücü belgesi dosyası ile alınacak olan ehliyet için vergi dairesine veya anlaşmalı bankalara yatırılmış olan miktarın dekontu gerekmektedir.

Başka İçerik:  Periyodik Araç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ancak kayıp, çalıntı veya yenileme sebebi ile yeni ehliyet için istenilen evraklar ise sürücü belgesi dosyası ve motorlu taşıt sürücü sertifikası dışında ilk kez çıkartılacak evraklar ile hemen hemen aynıdır. Ayrıca yeni ehliyet çıkartmak isteyenlerin eski sürücü belgesini de yanında bulundurması gerekmektedir. 

Yeni Ehliyet Ücretleri Ne Kadar?

Ehliyetini yenilemek isteyen vatandaşların, başvuru, randevu ve gerekli evraklar dışında merak ettiği bir diğer konu ise yeni ehliyet ücreti miktarıdır. Yeni ehliyet başvuru sırasında vergi dairesi ya da herhangi bir anlaşmalı bankaya ödeme yaptığınıza dair yanınızda götürmek zorunda olduğunuz dekontun güncel tutarı 2022 yılı itibari ile 225+45 TL’dir.

Eski ehliyetini kaybeden ya da çaldıranların, yeni ehliyet ücreti ise 13+2 TL’dir. Yeni ehliyetin kaybolması ya da çalınması durumunda ise ehliyetini kaybeden kişinin başvuru yaptıktan sonra ki ödeyeceği tutar ise 237 TL’dir. Vatandaşlara güvenli bir sürüş sağlayan, dolandırıcılık ve sahtecilik gibi durumların önüne geçmek için yeni ehliyetler avantaj sunmaktadır. 

Yeni Ehliyet Başvurusu İçin Ödenmesi Gereken Tutar Nereye Yatırılır?

Yeni Ehliyet Başvurusu İçin Ödenmesi Gereken Tutar Nereye Yatırılır?

Yeni tip ehliyet alacakların bilmesi gereken konulardan biride yeni ehliyet harcı nereye yatırılır sorusunun cevabıdır. Başvuru ve randevu esnasında bizden istenen belgeler arasında bulunan yeni ehliyet harcı tutarının dekontu, yaptığımız ödeme sırasında bize verilen ödeme yaptığımıza dair makbuzdur. Peki yeni ehliyet harcı nereye yatırılır

Herhangi bir emniyet müdürlüğü veznesine veya maliye veznelerine yatırılabilir. Bunun dışında Maliye bakanlığının anlaşmalı olduğu tüm bankalara elden yatırılması mümkündür. Akbank, Denizbank. İş Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, ING Bank gibi birçok banka Maliye bakanlığının anlaşmalı bankaları arasında yer almaktadır. Ödeme işlemi gelir idaresi başkanlığı interaktif vergi dairesi web sayfasından da online olarak da yapılmaktadır.

Başka İçerik:  Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılmalıdır?

Eski Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Avrupa Birliği uyum yasaları ile birlikte hayatımıza giren ve dolandırıcılık, sahtecilik gibi olumsuz durumların önüne geçilen yeni ehliyetin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren eski ehliyet geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilmiştir. 31 Aralık 2022 tarihine kadar değiştirmediğiniz ehliyetler sistem tarafından iptal ediliyor.

Ancak yaşanan yoğunluk ve randevu işlemleri, başvuru talepleri sayısının fazla olması sebebi ile vatandaşı mağdur etmemek adına, yürürlüğe giren yeni yönetmenlik ile beraber eski ehliyet geçerlilik süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır. 2016 yılından önce verilen eski ehliyetleriniz 2022 yılının Aralık ayına kadar geçerliliği devam etmektedir.

Yeni Ehliyet Vatandaşa Nasıl Teslim Ediliyor?

Yapılan başvuru esnasında işlemlerin tamamlanmasından sonra yeni ehliyetler hemen verilmiyor. Yeni çipli ehliyetler basılıp dağıtılış süreci başvurudan bir süre sonra yapılıyor. İşlemleri bitiren vatandaşın, başvuru esnasında belirttiği adrese PTT kargo yolu ile teslim edilmektedir. Başvuru yapıldıktan yaklaşık bir hafta sonra yeni ehliyet adrese teslim ediliyor.

Yapılan teslim esnasında hiçbir ücret ödenmez iken yeni ehliyetin teslim edildiği tarihe kadar, başvurular sırasında talep edilen geçici ehliyet belgesi kullanılmaktadır. Geçici ehliyet belgesinin geçerlilik süresi ise 15 gündür. Ancak adres değişikliği gibi nedenlerden dolayı hala yeni ehliyet adrese teslim edilmemiş ise nüfus müdürlüğüne başvurarak geçici ehliyet belgesinin geçerlilik süresini uzatmanız mümkün. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap