Yemeklerde Ayva Nasıl Kullanılır?

Kışın en güzel ve sağlıklı meyvelerinden biri olan ayva, kal ve solunum rahatsızlıklarına karşı oldukça önemli olması ile bilinir. İçerisinde bol miktarda A, C..

Kışın en güzel ve sağlıklı meyvelerinden biri olan ayva, kal ve solunum rahatsızlıklarına karşı oldukça önemli olması ile bilinir. İçerisinde bol miktarda A, C ve B2 vitamini bulunduran ayva, yalnızca meyve olarak tüketilmesinin yanında yemek yapımında da kullanılır.

Ayva, eşsiz kokusu ve tadı ile, kullanıldığı her yemeğin lezzetini arttırır.

Osmanlı mutfağında önemli besin kaynaklarından biri olan ayva, badem ile hazırlanarak yemeklerin içerisine eklenirdi. Bu yemek çeşitlerinden en fazla tercih edilenler ise ‘Sefercelliye’ ve ‘Bademli ayva pilavı’ olarak bilinir.

Osmanlı’nın yanı sıra Lübnan mutfağının en önemlilerinden biri olan ayva ise ‘Safranlı ayva dolması’ olarak hazırlanırdı. Günümüz mutfağında ise genel olarak ‘portakallı kereviz’ yemeğinde kullanılan ayva, kerevizin kokusunu sevmeyenler için çözümdür.

Ayva ve portakal kokusunun karışımından oluşan eşsiz aroma, kereviz kokusunun yok olmasını sağlar. ‘Etli ayva dolması’ günümüzde ayva kullanılan ve en fazla tercih edilen diğer yemek türüdür. Bu yemek çeşidi Osmanlı kültürünü yansıtır ve Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiştir.

Etli Ayva Yemeği Tarifi;

Malzemeler,

3 adet büyük boy ayva

2 yemek kaşığı dolusu domates salçası

250-300 gram kuzu kuşbaşı et

15-20 adet arası arpacık soğan

Sıvı yağ

Karabiber, tuz, defne yaprağı ve taeçın

Yapılışı,

Etler, eniş bir tavanın içerisine alınarak kendi yağında kahverengi olana kadar kavrulur.

Kahverengiye dönen etlerin üzerine bir bardak sıcak su, domates salçası, karabiber ve tuz eklenerek etler yumuşayana kadar sote edilir.

Güzelce yıkanıp ayıklanan ayvalar, elma dilimleri şeklinde kesilir. İyice dilimlenen ayva parçaları limonlu su içerisinde bekletilir.

Arpacık soğanların tümü ayıklanır ve bir tavanın içerisinde sıvı yağ eklenerek sote edilir ve pişmiş olan etin içine eklenir.

Limonlu sudan çıkartılan ayvalar soğanların kavrulduğu tavada yarım çay bardağı kadar sıvı yağ işe pembeleşinceye kadar kavrulur.

Fırın kabın içerisine öncelikle ayvalar ve ardından soğan ve etler yerleştirilir. Tuz, tarçın, karabiber, et suyu ve defne yaprağı ilave edilir.

Hazırlanan kabın üzeri yağlı kağıtla kapatılarak 180 derecede ısıtılmış olan fırına yerleştirilir ve 15 dakika kadar pişirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap