Unun böceklenmesi nasıl önlenir?

Evlerde sakladığımız unların üzerinde böcek oluşma durumu sıkça karşılaştığımız bir problemdir. Bu sorunlar çoğunlukla unların uygunsuz alanlarda saklanmasında..

Evlerde sakladığımız unların üzerinde böcek oluşma durumu sıkça karşılaştığımız bir problemdir. Bu sorunlar çoğunlukla unların uygunsuz alanlarda saklanmasında kaynaklanır. Saklama koşullarını doğru şekilde ayarladığınız da buğday unu yaklaşık bir yıl kadar çavdar ve yulaf onları da ortalama 5 ay kadar taze kalabilirler ve böceklenme olmaz.

Un üzerinde böceklenme olmaması için ne yapılmalı?

Unun böceklenmesi saklamak koşullarındaki hatalardan meydana gelmektedir. Unlar saklanırken hava almayan bir kap tercih edildiğinde bu problem daha az yaşanır. Eğer saklama kabını sık sık açıp kapatıyor olsanız uzun hava alacağından ötürü bir problem gerçekleşmeyecektir.

Bununla birlikte hava almayan kaplar içerisinde unları çok uzun süre bekletirseniz böceklenme gerçekleşir. Hava almayan bir kap içerisinde sakladığımız unlarınızı arada bir açıp kapatarak havalandı da bilir ve böcek oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Saklama kabını koyduğunuz yerde onların böceklenmesine doğrudan etkileyecek bir konudur. Nem ve güneş ışıklarını almayan karanlık bir yerde serin ortamda tutarsanız daha sağlıklı olur. Ortamın sıcaklığı yüksek ve nem oranı fazlaysa sakladığınız unlar kısa süre içerisinde bayatlar küflenir ve böceklenme yapar. Bu nedenden dolayı kuru güneş almayan ve senin bir yerde sakladığınıza dikkat edin.

Saklama kabının önemi

Üzerinde böceklenme olmaması için saklama kabı çok önemli bir konudur. Böceklerin unlara larva bırakmaları sonucunda böceklenme artışı ortaya çıkar.

Bu durum için farklı şekilde meydana gelmektedir. Birincisi satın aldığınız un sağlıksız bir ortam içerisinde üretiliyor olsa bu evinize böcek larvaları içerisindeyken gelir ve kısa süre içerisinde böceklenme artar. Bu nedenlerden ötürü bilindik markalardan tercih etmeli ve dökme un alırken de bildiğimiz yerden almalısınız.

İkinci durumda gerçekleşmesi ise böceklerin unlara larva getirmesi ile gerçekleşir. Sakladığınız alan muhafaza etmek için uygun değilse ve kapaklar açıksa böcekler buralara gelerek yavrularını bırakırlar. Ardından kısa bir süre sonra tekrardan böceklerle olduğunu fark edersiniz.  Saklama kabını kontrolünüz altına açıp kapatırsanız sorun olmaz.

Bu engelleme yöntemlerinin yanında bunların kapları ya da ambalajları içerisine defne yaprağı yerleştirerek de böceklerin gelmesini engelleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap