Tularemi Nedir, Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavisi

Tularemi Nedir Tularemi, bakteri sebepli bir rahatsızlıkdır. Avcı hastalığı adıyla da bilinir. Bulaşıcı olan bu hastalığın tanısı için muayene gereklidir.

Tularemi Nedir?

Tularemi Nedir, Tularemi hastalığı, tavşan ateşi veya avcı hastalığı gibi isimlerle de bilinir. Bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Etken bakterinin ismi Francisella Tularensistir. Vakalar çok çeşitli belirtiler ve sonuçlar gösterir. Hastalık sürecindeki gelişmeler de oldukça farklı tablolar ortaya çıkarmaktadır.

Tularemi Hastalığı İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Tularemi Nedir

Bu hastalık, insanlara sincap, kunduz, sıçan, geyik ve tavşan gibi yabani hayvanlardan bulaşır. Tularemi bulaşma yolları, kendi içerisinde çeşitlere ayrılır.

Deri ve Mukoza Yolu ile Bulaşma: Tularemi hastalığı, sinek ve kene ısırığı, bakteriyi taşıyan hayvanların idrar, kan, dışkı gibi sıvı ve katı salgıları ile İnsanlara bulaşır.

Bu taşıyıcı hayvanların derileri veya salgıları ile temas veya hayvanlar tarafından gerçekleşen ısırılma sonucunda tularemi hastalığı bulaşma durumu gerçekleşir. Tularemi etkeni, bu hastalığı taşıyan tavşan, sincap, sıçan, kunduz, geyik gibi hayvanlardır.

Ağızdan Bulaşma: Bakteriyi taşıyan etken hayvanın dokusu ile, ağızdan çıkardıkları herhangi bir salgı veya tükürük ile, içmiş oldukları suları içmek ya da enfekte hayvanların etlerini yemek ile gerçekleşen tularemi bulaşma yolu olup, vücutta en hızlı etkiyi bu bulaşma yolu gösterir.

Solunum Yolu ile Bulaşma: Aerosol formuna gelmiş kirli suların veya havada asılı olan toz partiküllerinin içinde bulunan bakterilerin solunum yolu ile vücuda alınması sonucundan ortaya çıkan bulaşma yoludur.

Hastalığın taşıyan etken hayvanların dışkı ve salgılarıyla kirlenmiş olan saman, ot, tahıl gibi ürünlerin hasat yapılması esnasında ortamda bulunan kişilerin meydana çıkan tozu soluması ile de bulaşma gerçekleşir.

Bu nedenle bu hayvanların temas etme ihtimali olan ortamlarda kişisel tedbirler alınmalıdır. Bazı otoriteler tarafından biyokimyasal silah olarak da kullanılabilecek bir hastalıktır. Henüz kayıtlara geçmiş insan kaynaklı, yani insandan insana bulaşma söz konusu değildir. “Tularemi insanlara nasıl bulaşır?” sorusunun cevabı bu yollardan ibarettir.

Tularemi Hastalığının Belirtileri Kaç Gün İçinde Ortaya Çıkar?

Tularemi belirtileri kaç gün içinde çıkar sorusu kuluçka süresi ile özdeşleşmektedir. Hastalığın kuluçka süresi, 1-14 gün aralığındadır. Bu sürecin 3-7 gün aralığında ise tularemi hastalığı belirtileri kendini göstermeye başlar. Hastalık minimum şikayetlerle atlatılabileceği gibi aynı zamanda çok hızlı seyreden ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık haline gelebilir.

Tularemi Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Tularemi hastalığının belirtileri nelerdir sorusu hastalığın ağırlığına göre çeşitli belirtilerle cevaplanabilir. Hafif geçirilen hastalık sürecinde; baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, titreme, öksürük ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Ağır seyreden hastalıklarda ise bunlara ek olarak; nefes darlığı, göğüste ağrı, zatürre gibi ölümle sonuçlanabilecek şikayetler ortaya çıkar. Hastalığın hangi yolla bulaştığına bağlı olarak lenf bezlerinde büyüme, deri ve ağız bölgelerinde ülser oluşumu, iltihaplanma, gözlerde ağrı ve ödem gibi belirtiler görülür.

Tularemi Hastalığın Tanı ve Tedavisi

Tularemi hastalığının tanısı, belirtilerinin diğer hastalıklara benzer olması dolayısı ile zor konulmaktadır. Yani ancak hastanın ve hastalığın öyküsü belirlenerek, kan ve kültür testleri yapılarak konulabilir.

Bu yüzden bu belirtiler görüldüğünde, özellikle bulaşma için uygun şartlar mevcut ise kesinlikle doktora başvurulması gerekir. Tularemi hastalığının tedavisi, çeşitli antibiyotikler kullanılarak yapılmaktadır. Erken müdahale edildiği takdirde hastalık rahatlıkla kontrol altına alınabilir.

Tularemi Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Tularemi hastalığından korunma yolları nelerdir sorusu bazen oldukça basit görünmektedir. Örneğin kişisel önlemler alınabilir.

Doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışları, kamp gibi sosyal aktiviteler sırasında kene, kara sinek ve sivrisinek ısırıklarına maruz kalmamak için, vücutta açık yer bırakmayacak kıyafetler tercih edilmelidir.

Avcılık ile uğraşan kişiler, hayvanlarla temas etmeden önce eldiven takmalı, hayvanların doğal ortamında bulunan ve yüksek ihtimalle kullanmış oldukları akarsu ve durgun su birikintilerinden su içilmemelidir.

Tularemi hastalığının görüldüğü bölgelerde meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı, mümkünse soyularak tüketilmelidir. Av hayvanları iyice pişirilerek yenmelidir.

Yolculuklarda Tularemi Riski

Tularemi hastalığı, daha çok Kuzey yarım kürede görülür. Orta ve Kuzey Avrupa, İskandinav Ülkeleri, Kuzey Amerika, Çin ve Japonya gibi ülkeler, hastalığın en çok görüldüğü yerlerdir. Bu ülkelerde aralıklarla salgın hastalık olarak ortaya çıkar.

Bu dönemlerde bu ülkelerden birine seyahat etme durumu olan kişiler, hayvanlarla temas halinde bulunacakları, temizlik ve hijyen koşulları yetersiz alanlarda bulunmamaya özen göstermelidir.

Eğer bu ülkelere seyahat etme durumu olur ve dönüşte ya da orada bulunduğu sürede baş ağrısı, halsizlik, öksürük, ishal ve yüksek ateş gibi şikayetler ortaya çıkarsa, kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde sonu ölüme varan istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap