Tramer Araç Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi

Tramer Araç Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç Hasar kayıt bilgisi bir aracın hangi tür kazalara karıştığını, kazalarda ne kadar hasar aldığı, hasarların durumu ve araç üzerinden yapılan diğer işlemleri gösterir. Araçların hasar kayıtlarının olması; araç sahiplerini ilgilendirdiği gibi sigorta yapan şirketleri ve son olarak ikinci el araç satın almak isteyen kişileri yakından ilgilendiriyor. Aracın sahipleri kaza sonrasında kendi araçları ile ilgili hasar ve onarımları görmek ister. Bu işlemler bir arada görmek araç sahibi için önemlidir. Hasar ve onarım bilgileri ile araçların kasko ve ikinci el satış fiyat ya da fiyatlarının belirlenmesi en doğru şekilde yapılarak en uygun değerlerine ulaştırılır.

Araçların hasar kayıt bilgilerine farklı yollar ile ulaşılabilir. Araç kazası sorgulama işlemleri bir sigorta şirketi tarafından yapıldığı gibi bilgisayar ya da cep telefonları ile kolaylıkla sorgulama yapılabilir. Hasar sorgulama işlemi E-devlet resmi sitesinden, EGM resmi sitesinden, SMS ile hasar kaydı sorgulamadan ve TRAMER olarak adlandırılan bilgi sistemi üzerinden yapılabilir.

TRAMER Nedir?
TRAMER Nedir?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu yani kısaltılmış hali ile TRAMER 2003 yılında ortaya çıkmıştır. TRAMER adı ile kurulan bu sistem zorunlu trafik sigortasındaki yer alan; kayıp, kaçak ve sahte poliçe yapılmasını engellenmesi ve sigortacılık faaliyetlerinin oranlarını arttırmak amacı ile yapılmıştır. Ardından teknolojisinin gelişmesinden nasibini alarak etkinlik alanını genişletmiştir.

Genişleyen bu alandan sonra adı değiştirilerek Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi yapılmıştır. SBM Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nde yer alan tüzel bir kişiliktir. SBM tüzel kurumunun merkezi İstanbul’da yer alır. Usul ve esasları yönetim komitesi tarafından belirlenir. Sigorta ve Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin faaliyetleri T.C Hazine Müsteşarlığı’nın denetimi altındadır. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi ise SBM’nin gözetiminde tutulan ve alt bilgi merkezi olarak bilinen bir merkezdir. Bu sistemde tüm trafik sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri tabanı bulunur ve sistem buradan yönetilir.

TRAMER Hizmetleri Nelerdir?

TRAMER tarafından vatandaşlara sunulmakta olan bilgi hizmetleri, araçlar ve araçların sigorta poliçeleriyle ilgili pek çok içeriğe hızlıca ulaşılmasına olanak verir. Bu da vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlamıştır. TRAMER veri tabanı kullanarak bir arabanın hangi kazaları karıştığını görebilirsiniz. Aracın hasar durumu da yine buradan bakabilirsiniz.

Başka İçerik:  İkinci El Araç Garantisi Hakkında

Böylelikle araçlarıyla bilgi edinmek isteyen sürücüler ve ikinci el araç satın almak isteyen kişiler, uzun süreli araştırmalar yapmaya gerek kalmadan TRAMER sayesinde ihtiyacı olan tüm bilgilere ulaşabilir. Bu sayede hem zaman tasarrufu etmiş hem de aklına takılan soruları gidermiş olur. TRAMER veri tabanı üzerinden aklınıza takılan sorulara cevap arayabilir ve şu sorgulamaları yapabiliriz:

  • Zorunlu trafik sigorta poliçelerinin sorgulaması işlemi
  • Kasko poliçelerinin sorgulaması işlemi
  • Kaza tespit tutanaklarının sorgulanması,
  • Araç hasar kayıtlarının sorgulanması,
  • Taşımacılık koltuk poliçelerinin sorgulanması,
  • Eksper raporlarının sorgulanması,
  • Kaza tarihindeki poliçe bilgilerinin sorgulanması,
  • Ferdi kaza poliçelerinin sorgulamasının yapılması,
  • Mağdur bilgilerinin sorgulanması gibi işlem yapılabilir.
TRAMER Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?
TRAMER Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?

TRAMER Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?

TRAMER üzerinden bu bilgilere ulaşmak istiyorsanız yapacağınız sorgulamalarda; T.C kimlik numaranızı yazarak, araç plakası , aracın tescil tarihi, trafik sigortasının poliçe numarası gibi bazı bilgileri sistem ekranına yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Fakat farklı sorgulama türlerini seçtiğinizde farklı bilgileri sizden isteyebilir.

Aslında TRAMER sorgulaması iki şekilde yapılır. Bunlardan ilki internet sayesinde yapılan sorgulama işlemleridir. “Online” sorgulamalar adı ile bilinen bu işlemler internete girilen her şeyden sisteme giriş yapılabilir. Bir diğer sorgulama da internet üzerindendir fakat kullanılan site farklıdır. Sorgulama yapmak için E- devlet kapısını da kullanabilirsiniz. Ya da internet üzerinden SBM’nin resmi sayfasından sorgulama yapabilirsiniz.

Eğer internet hizmeti ile sorgulama yapmak istemiyorsanız ücretsiz bir şekilde kısa mesaj sistemi ile de sorgulama yapabilirsiniz. Hizmete göre göndereceğiniz mesajlar ile hasar kayıtlarını sorgulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aracın plakasını yazarak belirlenen numaraya SMS göndermektir.

E-Devlet Kapısını Kullanarak Nasıl Sorgulama Yapılır?

Kendi aracınız ile bir kazaya karıştıysanız kendi adınıza tescil edilmiş aracınız hakkında sorgulamaları E-devlet kapısından yapabilirsiniz. E devlet kapısının resmi adresine ya da uygulamasına giriş yaparak gerekli bilgilerinizi doldurun. İster e devlet şifresi, mobil imza ya da elektronik imza, isterseniz de T.C. kimlik kartı gibi farklı yollardan birini tercih ederek de sisteme giriş sağlayabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra arama butonuna tıklayarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ni aratın. Burada araçla ilgili tüm trafik ve kasko poliçelerine bakabilir ayrıca her bir poliçenin detay bilgilerine erişim sağlayabilirsiniz. Kaza yaptığınız aracınızın hasar ve onarım durumunu ve aracın tamirinin yapıldığı tamirhaneyi değerlendirebilirsiniz.

Farklı işlemler olarak Trafik Genel Müdürlüğü tarafından size elektronik hizmetlerde sunulur. Bu hizmetlere erişiminiz vardır. Hizmetler ise ada tescilli araç bilgileri, aracın üzerindeki hak mahrumiyetinin olup olmadığı, sürücü ya da araç plakasına yazılan herhangi bir trafik cezasının olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Fakat sistemde yalnızca 2022 sonrasında oluşan kaza ve hasar bilgileri mevcuttur. Bu yıldan önceki veriler sistemde yer almaz. Bu sebeple 2022 yılı öncesi araç kazasının sorgulaması ve hasar bilgileri e devlet kapısından yapılamaz.

Başka İçerik:  Otomobiller İçin ÖTV İndirimi Uygulanacak

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin Web Sayfasını Kullanarak Nasıl Sorgulama İşlemi Yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi internet sayfasına giriş yaparak araçlar ile ilgili pek çok bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sorgulama sayfalarına giren ve geçerli bir e-mail adresi ile kredi kartı olan herkes bu sistemi kullanılabilir ve sorgulama yapabilir. Fakat sorgulama yapabilmek için sisteme kayıt olmak gerekir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne üye değilseniz üye olmak oldukça basittir.

Üye olmak için sistemde kayıt ol butonu bulunur. Buraya tıklayarak gerekli bilgileri doldurun ve e mailinize gelen üyeliğinizi doğrulayarak sisteme üye olabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne üye olmak tamamen ücretsizdir. Fakat sistem içerisinde yer alan sorgulamalar ücretlidir. Bu sebeple üye olduktan sonra kredi kartınızı buraya tanımlamanız gerekir. Kredi kartı onayınız ile sorgulama hakkı satın alabilirsiniz. Sistem üzerinden yapılabilecek sorgulamalar ise şunlardır:

Hasar sorgulama işlemi: Aracınızın daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı, kazanın hangi tarihte yapıldığı, kazanın nedeni, araçta ağır hasar kaydının olup olmadığı, eksper rapor bilgileri, hasarın tutarı gibi bilgiler öğrenilir.

Araç detay bilgilerini sorgulama işlemi: Bu sorgulama işleminde aracın markasını ve modelini, hangi ile tecil edildiğini, geçerli kasko poliçesinin olup olmadığı, trafiğe çıktığı tarihi, kasko yaptırılan ve koko yaptırılmayan süre bilgileri, plaka değişiminin yapılıp yapılmadığını, araç türündeki değişimin listesi, son sahip bilgisi ve son sahiplik süresi öğrenilir.

Değişen parça sorgulama: Aracın değişen parçasının olup olmadığı sorgulanır. Ayrıca değişen parçanın orijinal olup olmadığı da buradan öğrenilebilir. Değişen parçanın kaç adet olduğu da sistem sayesinde öğrenilir.

Poliçe sorgulama: Poliçe sorgulama hizmeti ile zorunlu trafik sigortasının olup olmadığı ya da kaskon poliçesinin olup olmadığına bakılabilir. Poliçe numarası ve poliçenin ne zaman sona ereceği öğrenilir. Poliçe iptal edilmiş ise iptal tarihi de burada yazar.

Hasarı karşılayan sigorta şirketini sorgulama işlemi:  Bu hizmet ile kusurlu olan aracın plakası ve hasar dosya numarası öğrenilir.

Tutanak sorgulama işlemi: Kazayı yapan araçların kendi aralarında kaza tespit tutanağı tutup tutmadığının sorgulandığı ekrandır.

Vefat edenlerin hayat poliçelerini sorgulama işlemi: Vefat edenin hayat poliçesi sorgulanır, var ise hangi sigorta şirketinden vefat tazminatının alınacağı öğrenilir.

Başka İçerik:  Araç Pert Olursa Sigortada Ne Yapılır?

Poliçe hatırlatma servis işlemi: Trafik poliçesinin ne zaman bileceğini erişilir. Bu servis sayesinde poliçenin bitmesine 30 ya da 5 gün kala bilgilendirme sağlanır. Böylelikle ceza yemekten kurtulursunuz.

Kaskosuz dönem sorgulama işlemi: Kaskosuz dönem sorgulama ile aracın trafiğe çıktığı tarih ve kasko yapılmadan önceki döneme ait bilgilere bakılabilir.

Kısa Mesaj İle Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kısa Mesaj İle Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kısa Mesaj İle Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hasar bilgisine internet üzerinden değil de SMS sistemi üzerinden erişmek isteyen kişiler TRAMER sorgulamalarının tamamına SMS’ ler ile erişim sağlayabilir. Hasar sorgulama yapmak istiyorsanız 5664 numaralı servise mesaj atmanız gerekir. Fakat bu sistemin sorgulamaları ücretli olarak yapılır. SMS ile araçların poliçe ve değişen parça bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Kazanın mağdurlarını, hayat poliçelerini öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederek istediği sorgulamayı yapabilir.

Hasar geçmişini öğrenmek için yapılan sorgu için araç plakasını SMS’ e boşluk bırakmadan yazıl ve 5664 gönderin.

Değişen parça sorgulaması yapmak için ise büyük harfler ile PARCA yazın boşluk bırakıp aracın plakasını yazın yine boşluk yapın ve hasarın tarihi yazıp 5664 gönderin. Kişinin mağdur olup olmadığına bakmak için ise mağduriyet sorgusu yapılabilir. Bunun için MAGDUR boşluk kimlik numarası yazılarak 5664’e gönderilir.

TRAMER Kayıtları SMS Yardımı ile Nasıl Öğrenilir?

Tüm bunlar size yetmediyse ve daha detaylı sorgulamalar yapmak istiyorsanız bu bilgiyi edinmek için DETAY yazıp boşluk bırakın aracın plakasını yazın ve 5664 gönderin. Kasko sorgusu için ise KASKO boşluk aracın plakası yazılarak 5664’e gönderilir.

Kaza tespit tutanağının sorgulanması için ise KKT boşluk yazılıp plaka bilgisi yazılır 5664 gönderilir. Ya da plaka yerine T.C. kimlik numarası da yazılabilir. Zorunlu poliçe sorgulaması için TRAFIK boşluk aracın plakası yazılarak 5664’e gönderilir.  Vefat tazminatının sorgulamasını yapmak istiyorsanız ve vefat tazminatının hangi sigorta tarafından karşılanacağını merak ediyorsanız bunu öğrenmek için HAYAT boşluk kimlik numarası yazılarak 5664’e gönderilir.

Yenileme döneminin hatırlatılmasının yapılmasını istiyorsanız ise HATIRLAT yazılarak bir boşluk bırakın ve ardından aracın plaka bilgisini yazın bundan sonrada 5664’e gönderin. Trafik poliçesi yenileme dönemi yaklaştığından 30-5 gün öncesinden size haber verilecektir. Genellikle sistem tarafından 2 defa hatırlatma mesajı gönderilir. Bu sayede poliçenizi yenileyebilirsiniz.

Unutmayın poliçe yenilemek zorunlu bir durum aksi halde trafik polisleri sizi durduğunda trafik sigortanızın yapılmadığı görüldüğünde aracınızı bağlayabilir ve oto parka çektirebilir. Aracınızı oradan çıkarmak için daha fazla para ödemeniz gerekir. Siz de poliçenizi yenilemeyi unutmamak için SMS sistemini kullanarak hatırlatma kurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap