Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır? Ülkemizde, devlet tarafından tüm araç sahiplerine zorunlu tutulan bu sigorta her hangi bir kaza meydana geldiğinde, oluşan hasarı karşılamak için sürücüleri güvence altına bir sigortadır. Araç ve kaza sırasında oluşan maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm gibi durumlarda kişilerin maddi kayıplarını, her hangi bir kaza anında kusur oranına bağlı olarak hasarın tamamını ya da bir kısmını tanzim eder.

Trafik sigortasının bazı özel kuralları hemen hemen her bölgede yasal düzenlemeler çerçevesinde değişebilir. 2918 sayılı karayolları kanunu gereği karayollarında trafiğe çıkan her aracın trafik sigortası yaptırması zorunludur. Ayrıca sigortanın poliçesi, trafik denetlemeleri sırasında sürücünün yanında bulundurması zorunlu olan bir belgedir. 

Kanunen zorunlu olan trafik sigortası, aracı olan tüm sürücüler tarafından yasal olarak yaptırılması şart ve oluşabilecek maddi hasar sırasında, karşı tarafta meydana gelen maddi zararı teminat altına almak için yapılan bir sigorta türüdür. 2918 Sayılı karayolları trafik kanununa göre araç sahibi olan sürücülerin, hukuki haklarını sigorta primleri ile karşılayan zorunlu trafik sigortasını araç sahibi olan tüm sürücüler ya da sürücü olmayan herkes yaptırmak zorundadır. Kaza, hasar, maddi kayıplar dışında yol yardımı, kişi başı vefat durumu, kaza sonrası avukatlık giderleri, kaza yapan sürücünün tedavi giderleri, tıbbi malzeme ve ilaç masrafları sigorta tarafından tanzim edilir.

Trafik Sigortasının Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Trafik sigortasının fiyatları, yapılan bir takım çalışmalara ve sigorta hesaplamasına göre belirlenir. Sürücüye ait olan aracın trafiğe kayıtlı olduğu ili, markası, yaşı, modeli ve sürücünün yaşı ve hasarsızlık indirimi gibi faktörler sigorta fiyatlarını büyük oranda etki eder. Sigorta şirketleri, bu özelliklere bakarak sigorta teklifi sunar.

Başka İçerik:  Alkollü Araç Kullanma Cezaları

Araç sahibinin alacağı çeşitli teklifler ve tekliflerin sunduğu güvenceler doğrultusunda araç sahibine en uygun sigorta şirketini seçilebilir. Araç sahibi aracı için ne kadar sigorta primi ödemesi gerektiğini internette bulunan web siteleri üzerinden, yapılan hesaplamalar ile öğrenebilir ve bu ödeyecek olduğu tutarı ister peşin olarak isterse kredi kartına taksit yaparak ödeyebilir.

Trafik Sigortası Sorgulama

Trafik Sigortası Sorgulama

Trafik sigortaları, karayolları trafik kanununda yapılan düzenlemelere göre araç sürücülerinin yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortası sorgulama işlemleri, dijital ortamda basit bir kaç uygulama ile yapılabilir. E devlet internet sitesinden, Türkiye Cumhuriyeti kimlik sorgulama ve şifre ile yapılan sorgulama işlemleri, birçok trafik sigorta şirketlerinin web sitesinden de yapılabilir.

Örneğin her hangi bir sigorta web sitesine girildiğinde, sahip olunan trafik sigortası numarası ya da aracın plakası ile sorgulama yapılabilir. Bu sorgulamanın ardından, ödeme takvimi, borç takvimi, ödenmesi gereken prim, hasar indirimi sorgulaması, araç kazaya karışmış ise hasar tespit raporu veya sağlık giderleri gibi birçok hizmet sorgulanabilir.

Sigortanın Gecikme Cezası?

Sigortanın Gecikme Cezası?

Araç sahiplerini ve sürücüleri en çok ilgilendiren konulardan biri kuşkusuz gecikme cezasıdır. Zorunlu trafik sigortası çeşitli nedenlerden dolayı gecikmiş ya da ödenmemiş ise, aracın plakası dâhil olmak üzere tüm bilgiler sicile işlenir. Bu durumda her hangi trafik polisi denetlemelerinde tespit edildiğinde para cezası uygulanır. 2022 yılındaki güncel sigorta gecikme ya da ödememe para cezası tutarı 144 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Para cezası ile birlikte sürücüye veya araç sahibine 15 günlük bir süre tanınır. 15 gün içinde araç sahibi uygulanan para cezasını öderse yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Ancak araç sahibinin 15 günlük süreyi geçirmesi ile para cezasına faiz uygulaması yapılır.

Sigortanın Gecikme Faizleri

Trafik sigortası pirimini ödemeyen araç sahibi ya da sürücüler için uygulanan para cezası işlemine, gecikmenin süresine göre faiz işlemi uygulanır. Para cezasını ödemediği ilk ay  %5, ikinci ay %10, üçüncü ay ise %15 oranında gecikme faizi işlemi yapılır. Özetle zorunlu olan sigortaprimini ödemediği için uygulanan para cezası tutarı 144 Türk lirası  araç sahibinin ödeme yapmadığı üç ay boyunca 166 Türk lirasına yükselir. Ödeme yapılmayan her ay faiz işlemi yapılan sigortasının en yüksek ceza tutarı 216 Türk lirasıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı uygulanan cezadan haberi olmayan araç sahibinin yapması gereken düzenli  olarak sigorta sorgulama yapmasıdır.

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Fiyatlarında Eşitlik Oluştu

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

Aracın sigortasız geçirdiği gün sayısına göre değişiklik gösterebilen trafik cezası, süre uzadıkça trafik sigortası ceza tutarının üzerine faiz işlemi uygulanır. Ancak bu sigorta primini ödemeyen, erteleyen veya geciktirenler için geçerlidir. Aracını daha önce hiç bir şekilde sigorta yaptırmadan uzun süre sigortasız trafiğe çıkarıldığında araç trafikten men edilme ve aracın çekilmesi gibi ceza işlemi uygulanır. Her hangi bir denetleme esnasında tespit edilen, hiç sigorta yapılmamış olan araç, sahibinin elinden alınarak resmi otoparka çekilir. Araç otoparktan sigorta primini ve otopark ücretini ödemesi durumunda geri alabilir. Bu durumda araç sahibi daha çok maddi kayba uğrayacağı için trafik sigortası primi zamanında ödenmelidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap