Tekir balığını tanıyalım

Balık son derece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Türkiye’nin de üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen balıkçılık beklenildiği kadar yüksek oranda yapılmama..

Balık son derece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Türkiye’nin de üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen balıkçılık beklenildiği kadar yüksek oranda yapılmamaktadır. Denizlerimizden sofralarımıza gelen bu harika lezzet gibi daha başka tatlara sahip sevilen ve bilinen balıklar bulunmaktadır.

Bazı balıklar birbirine benzese de ayırt edici özellikleri de bulunmaktadır. Tekir böyle bir balık türüdür. Denizlerin süsü, damakların lezzeti olan tekir rengiyle, boyutuyla ve biraz da tadıyla barbunya balığına benzer. Balıklar hakkında çok şey bilmeyen biri Pazar tezgâhlarında gördüğü bu balığı barbunya zannedebilmektedir.

Barbunya balığı ile yakından akrabalığı olan tekire Türkiye’yi çevreleyen tüm denizlerde rastlanabilmektedir. Her iki balık türü de Barbunyagiller ( Mullidae) familyasına dâhil edilmektedir.

Barbunya balığının tür adı Mullus barbatus iken tekir balığının tür adı Mullus surmuletus olarak literatürlerde yer alır. Her iki balığın bu denli benzer olmasının sebebi tam da budur.

Tekir balığının boyu barbunyadan az daha küçüktür. Ege denizi ve Akdeniz’de avlananların boyu barbunyaya yakındır. Diğer denizlerden avlananların boyu ise 6–10 cm olabilmektedir.

Tekir biraz pullu bir balık olarak tanınır ve bu pullar kolayca dökülür. Gövdesi biraz yuvarlak, rengi kırmızımsı pembe tonlarındadır.

Bu balığın kafa kısmı vücuduna oranla biraz daha yüksek ve küt görünüşlü olup ön tarafa doğru da bir eğime sahiptir. Çenesinin hemen altından sarkan iki tane bıyığa sahiptir. Ortalama olarak 20–25 cm boy ve 50–75 gram arası ağırlıkta olurlar.

Türkiye’de 11 cm’den küçük vücutlu bir tekir balığının avlanması yasalara aykırıdır. Kışın 400 metre derinlere kadar çekilse de diğer zamanlarda 5–100 metre arasında rastlanabilmektedir.

Diplerde, çamurluk, kumluk ve çakıllı bölgelerde yaşayıp böcekler, küçük kabuklu canlılar, solucanlar ve yumuşakçalar gibi canlılarla besin olarak kullanır. Yaz boyunca, sığ sulara gelerek üreyen bu balık bir dile sahip değildir.

Nefis tadını öğrenenler bu balıktan kolayca vazgeçemeyecektir. Mayıs ile Haziran aylarında avlanabilen tekir, beyaz eti ve lezzetiyle en çok aranan balıkların başında yer almaktadır. Tekirin tavası da kâğıt kebabı da son derece lezzet doludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap