Taşıt Kasko Sigortalarına İhtiyaç Var Mıdır?

Taşıt Kasko Sigortalarına İhtiyaç Var Mıdır? Türkiye genelinde her 10 araçtan 6 sı güvence altına alınmamış şekildedir. Peki, akıllara gelen tek soru ise kasko yaptırmak lüks mü yoksa ihtiyaçtan ötürü müdür? Ülkemizde trafiğe kayıtla olan taşıtların toplamı 23,5 milyondan fazla olduğu görülüyor. Kaskolu yani güvence altına alının araç sayısı ise 6 milyondan fazla olduğu görülüyor. Bu ise şu anlama gelir; geri kalan araçların hepsi güvence altına alınmadan trafiğe çıkış sağlıyor.

Trafikte yüzde yirmi beş güvence kaskosu yaptırıyor. Diğer farklı anlamda da trafikte bulunan her 10 araçtan 6 araç güvence altına alınmıyor geri kalan 4 araç kasko sigortası yapılıyor. Özetle ciddi anlamda risk altına girilmiş bulunur. 

Her hangi bir bankadan araç kredisi almak istediğinizi farz edersek sıfır araç ile ikinci el araçlar üzerinden sigorta farklılık gösterir. Sıfır araç alan kişilerin daha yüksek sigorta bedeli öder. İkinci el araç alımı yapan kişiler ise sigorta oranı düşüktür.

 
Bunlara ilave olarak da çektiğiniz kredi taksitlerinin tamamını ödediğinizi düşünürsek kasko sigorta bedelinin yenilenmesi için talepte bulunduğunuz da bu oran düşük şekilde devam eder. Diğer bir anlamda taksitler bittikten sonra aracın tek sahibi aracı süren kişi olduğu için kaskoya bittikten sonra da devam etmiyor. 

Sıfır ve İkinci El Araçların Taşıt Kasko Bedeli Ortalaması 


Sıfır ve İkinci El Araçların Taşıt Kasko Bedeli Ortalaması 

Şimdiki zamana baktığımız da en alt seviye de bulunan otomobilin fiyatın 100-120 bin Türk lirası şeklindedir. İkinci el de en alt seviye de bulunan otomobilin fiyatı ise ( kilometre ve yılına göre farklılık gösterir ) 80 bin Türk lirasından başlıyor.

Tabi ki de daha düşük rakamlara satan araçlar var ama biz ortalama şeklinde seyir edelim. Güvence altına alınmayan araçların 100 bin liralık taşıtın başına kötü olay geldiğinde (yanma, çalma gibi) bu araç sahibin cebinden hiç yoktan 100 bin Türk lirası gitmiş olur. 

Başka İçerik:  DASK İşlemleri Tamamlanmadan Ev Kiralanır mı


Taşıt Kasko ile Sigorta Karşılaştırma Yapmayın

Bazı kişiler sigorta ile kasko birbirlerine bağdaştırır. Zaten aracın sigortası var diyerek geçmektedir. Bu söylenilen yanıltmalar arasında olur. Sürücülerin çoğu “trafik sigortasına ödeme yaparken kasko yaptırmaya gerek yok ” diye yanılgı içinde yaşamına devam eder. Bilmeleri gerekir bunlar ki iki farklı sigortadır. Sürücü başına kötü olay geldikten sonra bu iki arasındaki fark anlaşılıyor. Ama en kötüsü ise iş işten geçmiş şekilde oluyor. 

Trafik Sigortası Nedir? 


Trafik Sigortası Nedir? 

Trafik sigortası, araç sahiplerinin karşı tarafa yani üçüncü şahıslara verdikleri maddi ve bedeni zararların hepsini kapsar. Kısaca trafikte birilerinin sakatlanmasına ya da ölümüne neden olursa araç sahiplerin yaptırdıkları trafik sigortası karşılar. Bundan dolayı trafik sigortası zorunlu olur. Kasko da ise sizin aracınıza gelen zararları karşılama yapar. Örnek verecek olursak 150 bin liralık taşıtınız çalınırsa bunu trafik sigortası tarafından karşılanmaz ama kaskonuz varsa sigorta şirketi tarafından zararınız giderilir. 


Başka Bir Örnekle Açıklamaya Devam Edersek

Geçtiğimiz aylar da herkesin yakından tanıdığı şarkıcı taşıtıyla birlikte İstanbul’dan İzmir’e giderken, taşıtı kontrolden çıkarak bariyerlere çarptı. Araç en sonunda pert oldu. Bu oluşan kazanın sigorta şirket ile hiç bir bağlantısı yoktur. Neyse ki araç kaskolu olduğu için sigorta şirketi kazadan belli müddet sonra aracın piyasa değerini şarkıcıya verdi. 

Örnekleri devam ettirmek mümkündür. Trafikte çokça yaşanılan olaydır. Taşıtınız ile kazaya karıştınız. Kusurlu olan taraf siz oldunuz. Karşı tarafın aracına zarara uğrattınız ama aynı zamanda kendi taşıtınızda da hasar mevcut. Trafik sigorta şirketi karşı tarafın zararını karşılamak zorundadır. Bunda sorun yoktur ama sizin kendi aracınız ise hala zarardadır. Bunu kim karşılayacaktır? Trafik sigortası işte karşılama yapmaz. Şayet kaskonuz varsa karşılanmaktadır. Kasko yaptırmak bundan dolayı çok önemlidir. Kasko yaptırmazsanız mevcut olan aracınızın zararınız karşılanmayıp cebinizden bu mevcut tutar giderilecektir.

Kasko Sigortasının Özellikleri Nelerdir? 


Kasko Sigortasının Özellikleri Nelerdir? 

Bu kadar kaskolar ile örnek verdikten sonra kasko sigortasının da özelliklerinden bahsedersek. Sigorta şirketleri kendilerine has belirledikleri farklı tarzda isimlerinin adı altında kasko sigorta imkânı sunar. Ancak bunların temelinde dört tane kasko ürünü oluşur. Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko, tam kasko. Sigorta şirketleri farklı isimleri adı altında bu ürünleri tüketici ile buluşturur. 

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Nereden Yapılırsa Sağlıklıdır


Dar Kasko Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere dar kasko belirli teminatları içerir. Fiyat açısından biraz da uygun olur. Teminat içeriğinde çok fazla özellik bulunmaz.

Tam Kasko Nedir?


Tam Kasko Nedir?

Tam kasko ise daha fazla teminat oluşum içindedir, diğerlerine nazaran fiyat açısından pahalıdır. Diğer belirlenen kasko ürünleri ise fiyatına ve kasko içeriğine göre farklılık gösterir. 
Sınırlı teminat almak isteyen kişiler kaskolar çarpma hırsızlık yangın gibi klasik teminatları oluşturur. Klasik teminat olanlara ilave olarak istekleri doğrultusunda farklı teminatları almak isteyen kaskolarda ise taşıtlarının her oluşabilecek risk durumlarına karşı sigortalamak isterlerse tam kasko sigorta seçeneğini seçmeleri gerekir. Bu seçilen tüm sigortalar tabi ki de fiyatları değişim gösterir. 

Taşıt Kasko Sigortaların Önemli Faktörleri 

Taşıt Kasko Sigortaların Önemli Faktörleri  Kasko poliçelerinde sigorta şirketlerinin taşıtın onarımı şirket tarafından belirlenmesi yani servis mi yoksa sigorta şirketinin istediği servis mi olacağını belirtmek zorundadır. Aynı zaman da onarım ile birlikte orijinal yedek parça mı yoksa buna benzeyen eş parça mı kullanılması gerektiğini poliçeler düzenlerken belirtilmesi gerekir. 

Sigorta Yaptıracaksanız Lütfen Bunlara Dikkat Edin!

Sigorta Yaptıracaksanız Lütfen Bunlara Dikkat Edin!

Şimdi gelelim diğer konumuza hangi kasko seçeneği tercih etmeliyiz. Bunları ederken nelere dikkat etmemiz gerekir. Güvence altına almak istediğiniz aracın temel teminatları olur. Peki, bunlar nelerdir?

  • Kaza da yapılan çarpma sonucunda sizin aracınız da oluşan zararların sigorta şirketleri tarafından karşılanır. 
  • Başka kötü karakterli kişilerin hareketleri sonucunda meydana gelen aracınıza verilen zararların karşılanmasıdır. 
  • Aracınızın yanması, mevcut parçalarının alınması sonucunda oluşan zararın sigorta şirketleri tarafından karşılanmasıdır.

Teminatların Dışında Oluşan Risklere Verilen Sigortalar

 
Yukarı da saydığımız riskleri dışında teminatlar sigorta şirketleri tarafından isteklerine göre verilir. Kasko poliçesinde belirtilen teminatlardır. Diğer bir anlamda kasko yapılan sigorta da yaptırdığınız zaman neyi aldığınız ve sigorta şirketlerinin sizden hangi teminatları istediklerini hangilerini ise istemediklerini bilmeniz gerekir. 

Bin liraya kaskomu yaptırdım artık tüm oluşabilecek risklere karşı aracımı sigortalattım, diye düşünceye kapılmamanız gerekir. Örnek ile anlatıma devam edersek; bazı sigorta şirketleri sel, dolu gibi doğal afet zararlarının kasko bedeline kapsamına alırken bazı sigorta şirketleri ise bunlara ek tazminat ekleme yapar. Lütfen sigorta yaptırdığınız zaman bu oluşan teminatın poliçenin içerisinde olup olmadığını sorgulatmasını yapın. Bunla birlikte taşıtınıza bir hayvanın zarar vermesi durumunda ek teminatlar da içerir. Sigorta yaptırdığınız zaman bu teminatların sorgulamasını yapmanız gerekir. 

Başka İçerik:  Kasko Sigortası Yaptırmak Önemli Mi?

Kasko Fiyatlarını Belirleyen Faktörler

Kasko Fiyatlarını Belirleyen Faktörler 

Bu anlatılan tüm olaylar kaskonun sigorta bedelini belirler. Bazı sigorta şirketleri bu maddeler halinde oluşan ve diğer teminatlar poliçenin içine eklenmektedir. Bazı sigorta şirketleri ise dâhil etmez. Ek olarak da bunlar teminat dâhilinde verilebilir. Bundan dolayı sigorta yaptırdığınız zaman bunların hepsini sorgulamanız gerekir. 

Sigorta alımı yaptığınızda neyi satın aldığınızı öğrenin, yaptırmadan evvel ise kendinize göre belirlediğiniz poliçeler teminatlar için olup olmadığını sorgulayın. Poliçe satın aldığınız zaman içeriklerini okuyarak anlamadığınız yerleri ayrıca sorgulayın. Hiç yoktan teminatlar bölümünü okumaya gayret edin. Okuyun öğrenin ki başınıza kötü olay geldiği zaman şaşırmayın ya da en kötüsü mağdur olmayın. Bir daha tekrar edersek ucuz şekilde yapılan kaskolar yaptırmayın içim rahat oldu kasko yaptırdım diye düşünmeyin hata etmiş olursunuz.

Taşıt Kasko Fiyatları Hangi Aralıktadır?

Taşıt Kasko Fiyatları Hangi Aralıktadır? Bu kadar kasko anlatımdan sonra akıllarda kalan tek soru ise kasko fiyatları pahalı mıdır? Tabi ki de olay dönüp dolaşıp ücret konusuna denk geliyor. Türkiye de ve başka ülkelerde güvence sigortası karşılaştırma yapıldığında kelime anlamı olarak çok ucuz diyebiliriz. Hatta kasko bedeli trafik bedeline göre daha ucuzdur. Olması gerekende budur zaten. Çünkü trafik de olası kaza halinde birinin ölümle sonuçlanmasına neden olursanız milyarlar ödeme yapmak zorunda kalacaksınız. Ama kaskolu olduğunda ise sigorta şirketi sizin adınıza ödeme yapar. Bu nedenle kaskonun fiyatı uygun olması çok normaldir. 

Kasko ödemesi yaptırırken ücreti taşıtınızın değeri ile karşılaştırma yapmak en doğrusudur. Farz edelim ki 200 bin liralık aracınız var ve kasko bedeli 2 bin öderken bu araç kaza yaparsa ya da çalınırsa gibi durumlar da bana maliyeti 200 bin lira olduğunu düşünmeniz gerekir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap