Tansiyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Bu basınç, doku ve organların kanlanıp yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Ancak sistolik veya diastolik kan basıncı değerinin biri normal, diğeri yükselmiş ise izole diastolik hipertansiyondan bahsetmek mümkündür.

Tansiyon nedir derseniz, atardamarların içindeki kan basınıdır. Kalp sürekli vücut aort damarı aracılığı ile kan pompalamaktadır. Pompalama sırasında kan basınçla damarlara gönderilir ve damarlarda basınç oluşur. Aynı zamanda kan basıncı olarak bilinmektedir. Bu basınç, doku ve organların kanlanıp yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi açısından oldukça önemlidir.

Ölçümü sırasında sistolik ve diastolik kan basıncından bahsedilir. Kalp kasılma esnasında damarlara kan gönderir. Buna sistolik kan basıncı denir. Kalp kası geçirdiğinde ise damarların içinde kalan kana diastolik kan basıncı denir.
Sistolik kan basıncı halk arasında büyük tansiyon, diastolik kan basıncı ise küçük  olarak bilinmektedir. Kişidenkişiye farklılık gösterebilir. Ancak ortalama olarak sistolik kan basıncının 120-130 mmHg, diastolik kan basıncının da 70-90 mmHg arasında olması normal kabul edilir.

130/90 mmHg üzerinde olan kan basıncına hipertansiyon, 90/60 mmHg altında olan ise hipotansiyon denmektedir. Ancak gençlerde ve çocuklarda bu basıncın düşüklüğü normaldir.

Tansiyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Tansiyon Çeşitleri Nelerdir?

Tansiyon nedir sorusunun yanı sıra insanlar tansiyon çeşitleri nelerdir diye de merak etmektedir. Birleşik Ulusal Komite’nin belirlediği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği kriterlere göre büyüğü 120 mmHg altında ve küçüğü de 80 mmHg’nın altında ise ideal olarak değerlendirilir. Ancak sistolik veya diastolik kan basıncı değerinin biri normal, diğeri yükselmiş ise izole diastolik hipertansiyondan bahsetmek mümkündür.

İgrus sizlere bu konuda bilgiler sunmaktadır. Eğer sistolik kan basıncı 120-129 mmHg ve diastolik kan basıncı da 80 mmHg’’dan düşük ise yükselmiş basınçtan  bahsedilir.

Hipertansiyonu iki seviyede incelemek mümkün. 1. seviye yüksek kan basıncında değerler 120-129 mmHg sistolik ve 80-89 mmHg’da diastolik kan basıncı değerleri arasındadır. 2.Seviye hipertansiyon da ise  sistolik kan basıncı 140 mmHg’’dan yüksek veya eşit diastolik kan basıncı da 90 mmHg’’dan yüksek veya eşit olarak değerlendirilir. Genel olarak kan basıncı 140/90 mmHg’’nın üzerinde ise bu sorundan  bahsetmek mümkündür.

Bu duruma sebep olan durumlar arasında aşırı tuz tüketimi, obezite , stres, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, genetik faktörler, böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroid hastalıkları sayılabilir.

Hipertansiyon belirtileri arasında kulak çınlaması, burun kanaması, baş ağrısı, bacaklarda şişlik, sık idrara çıkma gibi semptomlar görülebilir. Unutulmaması gereken bir durum ise bu sorun uzun yıllar boyunca semptom vermeyebilir.
Hipotansiyon 90/60mmHg altında olan değerlerde görülür. Çok belirgin olmadıkça belirti vermez. Genel olarak baş dönmesi, halsizlik ve baygınlık görülebilir. Daha ciddi durumlarda ise düşük olanı hayatı tehlikeye sebep olabilir.
Tıbbi olarak eğer semptomlara neden olursa düşük tansiyon olarak kabul edilir. Çünkü bunun değerleri kişiden kişiye değiştiği için bir kişiye normal olan değerleri bir başka biri için düşüktür.

Tansiyon nedir sorusunun yanı sıra nasıl değişiklik gösterir diye sorabilirsiniz. Stres durumuna, vücut pozisyonuna, solunum ritmine, tüketilen gıda çeşidine göre veya kullanılan ilaçlara göre değişkenlik gösterebilir. Geceleri en düşük seviyede olan bu basınç sabah uyanma esnasında yükselir.

Hipotansiyon sebepleri arasında alınan miktardan daha fazla sıvı kaybı, hipoglisemi (şeker düşüklüğü), tiroid rahatsızlıkları gibi hastalıklar sayılabilir. Bunlara ek olarak böbrek üstü bezi hastalığı olan Addison hastalığı,  kalp kapak rahatsızlıkları, düşük nabız, kalp yetmezliği ve kalp krizi sayılabilir. Ancak gebelik döneminde bu durum normal olarak kabul edilir.

Yaşa Göre Tansiyon Kaç Olmalı?

Yaşa göre tansiyon kaç olmalı sinoplukoca.com sitemizde bu cevanıı bulabilirsiniz. Yaş ilerledikçe sistolik kan basıncı yükselir. Diastolik kan basıncı ise düşme eğilimindedir. Bu durum bu hastalığı olmayan kişiler için geçerlidir. Ancak hipertansiyon hastası olan bir kişi de her iki kan basıncı da yükselir.

Birleşik Ulusal Komite 8’in açıkladığı rapora göre 60 yaş üzerindeki kişilerde sistolik kan basıncı 150 mmHg’nın diastolik kan basıncının da 90 mmHg’nın üstünde olması da tehlikeli kabul edilecek ve tedaviye başlanacak.

Yüksek Tansiyon İçin Ne İyi Gelir?

Yükseklik için 140/90 mmHg üzeri kan basıncı olması gerekir. Yüksek tansiyon için ne iyi gelir merak edilen durumlardandır. İlaçlar ile tedavi edilmelidir. Ancak bazı yiyecek ve içecekler de bu rahatsızlığı düşürmede etkilidir.
Tansiyon nedir sorusunun yanı sıra bu rahatsızlığa nelerin iyi geldiği de önemlidir. Bu yöntemlerin arasında en etkili olarak sarımsak kullanılabilir. Birkaç dakika içerisinde etkisini göstermektedir. Limonlu su da düşürmede oldukça etkilidir. Aynı şekilde tuzsuz ayran tüketimi de faydalı olmaktadır.

Nar ve nar suyu da yüksekliğe iyi gelen gıdalar arasındadır. Aynı zamanda patates, domates, muz gibi yiyecekler de rahatsızlığı düşürmek için faydalıdır.

Buz uygulaması veya soğuk su ile hastanın yüzünü yıkaması şok etkisi yaratacağından hastanın rahatlamasına ve basıncın  düşmesine sebep olur.

Ancak unutulmaması gereken bir konu bu basınç kesinlikle hızlı düşürülmemelidir.

Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir?

Düşük tansiyon da yüksek olanı gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Düşük olanı yükseltmek için faydalı yiyecekler vardır. Düşük tansiyona ne iyi gelir sorusuna yanıt arayabilirsiniz.

Burada fayda sağlayacak yiyecekler  nelerdir diye inceleyelim:

·      Havuç suyu, içinde barındırdığı potasyum sayesinde kan basıncını dengeler. Tuzlu ayran da düşük kanbasıncını dengelemede oldukça etkilidir. Çünkü hipertansiyon durumunda vücut susuz kalır, vücutta tuz eksikliği oluşur. Bu nedenle dengelemek için kullanılır.
·      Vücutta magnezyum eksikliğine bağlı olarak da hipotansiyon gelişebilir. Bu yüzden magnezyum açısından zengin olan ıspanak tüketilebilir.
·      Badem  tüketmek de faydalıdır. Çünkü içinde magnezyum ve potasyum barındırır.
·      Tuzlu zeytin, vücutta tuz eksikliğinden dolayı gelişen hipotansiyonda etkilidir. Uskumru balığı da içerisindeki magnezyum sayesinde düşük kan basıncına iyi gelen besinler arasındadır.

Tansiyona İyi Gelen İlaçlar

Tansiyon nedir sorusu çok önemli bir sorudur. Hayati önem taşır. Türkiye’de yaklaşık olarak 3 kişiden biri bu rahatsızlığa sahiptir. Ilk olarak yaşam şekli değişikliği, hareket ve diyet uygulanmalıdır. Bunların yanı sıra tansiyona iyi gelen ilaçlar da bulunur. Bu ilaçlar kalp damarlarını genişleterek kalbin iş yükünü azaltır ve kan basıncının düşmesine sebep olur. Bu ilaçlar hangileri ve hangi kombinasyonlar kullanılıyor bakalım.

Diüretikler, idrar söktürücü ilaçlardır. Vücuttan idrarla beraber sıvı ve tuz atılımını sağlarlar. Su ve tuz miktarı düştüğünde kan basıncı da düşer. Bunlar üç grupta incelenir. Loop diüretikler (lasix, desal), potasyum tutucular (Aldacton) ve tiyazid diüretikler.

Alfa blokerler, kalp kaslarını gevşetirler ve kalpte bulunan alfa reseptörlere bazı maddelerin tutulmasını engelleyerek kalp yükünü hafifletirler. Bu gruptaki ilaçlara örnek olarak cardura verilebilir.

Beta blokerler, kalpteki beta reseptörlere bağlanan kimyasalları serbestleştiren sempatik sinir sistemini bloke ederek kalbin yükünü azaltırlar. Beloc örnek olarak verilebilecek ilaçlar arasındadır.
Vazodilatörler, kan damarlarını genişletirler. Kanın damar duvarlarına olan basıncını azaltırlar. Bu ilaç grubunda şu ilaçlar bulunur.

·      ACE İnhibitörleri (coversyl, kaptoril)
·      Anjiotensin 2 Reseptör Blokerleri (cozaar, diovan)
·      Kalsiyum Kanal Blokeleri (norvasc, lercadip)
·      Santral Adrenerjik İnhibitörler – günümüzde fazla kullanılmazlar.
Bir ilaç yetersiz geldiğinde ikili veya daha fazla ilaç aynı anda kombine edilebilir. Kullanılan en yaygın kombinasyonlar;
·      ACE İnhibitörleri + tiyazid diüretikler (coversyl plus)
·      Anjiotensin 2 reseptör blokerleri+tiyazid diüretikler (co-diovan)
·      Beta blokerler+tiyazid diüretikler (tenoretic)
·      Kalsiyum kanal blokerleri +tiyazid diuretikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap