Susam Nasıl Saklanır? Susamın Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Susam tatlılarda ve tavuklarda sıkça kullanılır. Saç sağlığına iyi gelen faydaları bulunur. Yüksek kalorilidir. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

Susam

Mutfağın en vazgeçilmez ürünlerinden biri susam oluyor. Enerjisi, yağı ve yüksek besin değerine sahip susam tohumu, kuru pastalar, poğaça ve çeşitli yiyeceklerde kullanılıyor. En çok simit üzerinde kullanılmasıyla meşhurdur. Genelde hamur işlerinde tamamlayıcı olarak kullanılan susam, pek çok vitamin içerir. Tohumundan yağ elde edilerek çok farklı alanlarda da kullanılır.

Susam çeşitleri kullanıldıkları ürünlere göre sınıflara ayrılmaktadır. En çok bilinen türü simitlerin üzerine kullanılan hafif iri boyutlu olanıdır.

Öteki çeşitlere benzese de hamburger ekmeği üzeri için kullanılan türü değişik bir susam çeşididir. Bir başka susam çeşidi ise pastaların ve kıtır bisküviler üzeri için kullanılanlardır. Tahin ve helvalarda kullanılan çeşidiyle beraber paketlik susam ürünleri de bulunmaktadır.

Susam Nasıl Saklanır?

Mutfaklarda çok fazla kullandığımız susam oldukça faydalıdır. Sağlık açısından da çok yararlı bir besin türüdür. Vücudun doğal enerji ihtiyacını karşılar. Susamı evde saklamak için bilinmesi gereken birkaç önemli noktası vardır. Susam nasıl saklanır öğrenelim.

Susam aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde saklanmamalıdır. Saklandığı ortamın ortalama sıcaklığının 15-25 derece arasında bir değere sahip olması gerekir.

Kavrulmuş susam için sıcaklık çok önemli değildir. Kavrulmamış susam da ise uygun sıcaklık oluşmazsa kısa sürede yumuşayabilir ve küflenmeye başlar. Bu nedenle ortamın sıcaklığına dikkat etmek gerekir.

Susamı saklamak için cam bir kavanoza ihtiyaç vardır. Mümkünse vakumlu kapaklara sahip cam kavanozlardan saklamak plastikte saklamaktan daha iyi olur. Sağlıklı olması ve tazeliğini koruması açısından cam plastik kaplara göre daha uygundur.

Susam kalitesi de saklama işinde oldukça önemlidir. Susam bitkisi ne kadar taze olup kaliteli bir şekilde işlenmişse saklama süresi de o kadar uzun olur.

İyi bir susam hem uzun süre saklanır hem de tazeliğini bu süre içerisinde kaybetmez. Bu nedenle susam test edilmeden alınmaması gereken bir malzemedir. Kokusu ve tadı acı olmamalı, çok koyu bir renge sahip olmamalıdır.

Susam Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Genelde simitlerde kullanıldığını gördüğümüz susam aslında çok farklı yerlerde de kullanılmaktadır. Susam vücudumuza enerji vermektedir, soğuklardan korur, hazmı kolaylaştırır, karın ağrısını azaltır, kemik erimesine karşı çok faydalıdır. Daha çok hamur işlerinde kullanılmaktadır.

Hızlı ve pratik biçimde yapılmış olan tavuk yemeğine susam da eklenilirse daha lezzetli bir yemek ortaya çıkar. Tavukları susam ile kaplayarak farklı bir yemek elde edebilirsiniz.

Susam yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız bu tarife çok şaşıracaksınız. Bu güzel ürünle susamlı pizza da yapabilirsiniz. 

Çok besleyici ve uzun zaman tok tutma özelliği olan tahin özünde susamdır. Suda bir süre bekleterek tahine dönüştürülebilir.

Susam Faydaları

Her gün sofralarımıza gelen ekmeğin üzerini süsleyen susam, pek çok alanda kullanılır. Susamın sayısız kullanım alanlarının yanı sıra sağlığa faydaları da çoktur. İşte susamın faydaları:

·       Susam içeriğindeki fitat bileşiği sayesinde antioksidan olarak işlev görev yapar ve serbest radikallerin etkilerini azaltır, kanseri önler. Serbest radikaller, birçok kanser türü ve kalp hastalıkları, erken yaşlanma ve bilişsel arızalar gibi diğer çeşitli koşullara bağlı olan hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleridir. Susam ayrıca lösemi, meme, akciğer, pankreas, kolon ve prostat kanseri riskini büyük ölçüde azaltır.

·       Susam içeriğinde bulunan polifenoller saç sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Susam yağı, genellikle saçlardaki erken beyazlamayı azaltmak, vitamin ve minerallerin varlığından dolayı da saçın hızlı uzamasını sağlamak için deriye sürülür. Bu yağdaki amino asitler ve antioksidanlar, saçın parlamasına yardımcı olur.

·       Susam içeriğinde bulunan liganların yapılan bir araştırmada, hipertansiyonu azalttığı bulunmuştur. Bu da kardiyovasküler sisteminizdeki yükü azaltmaya yardımcı olur ve çeşitli kalp rahatsızlıklarını önler.

·       Susam içeriği kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. İçeriğinde kolesterol üretimini engelleyen fitosterolleri bulunur. Siyah susamlar fitosterol açısından yüksektir.

·       Bir avuç susam tohumu, bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir. Bu tohumlar yüksek çinko içerdiği için kemikteki mineral yoğunluğunu arttırır.

·       Susam yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önleyerek kırışıklık görüntüsünü engeller.

Susam Nelere İyi Gelir?

Mineral, vitamin bileşenleri içerisinde bulunduran susam yağı, bağışıklık sistemini güçlü hale getirerek hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar. Cilt üzerinde bulunan yara ve yanıkların tedavisi içinde susam yağı oldukça kullanılmaktadır. Bu yağın içindeki E vitamini hücre yenilenmesine yardımcı olur.

Susam nelere iyi gelir sorusa cevap olarak kan şekerini düzenler diyebiliriz. Bu özelliği sayesinde yağ, şeker hastaları için bir numaraları yağdır.

Dişleri fırçalama öncesinde dişlere uygulanan susam yağının, diş beyazlatma özelliği bulunur.

Güneşin zararlı ışınları için kullanılan susam yağı, güneş koruyucusu olarak da sürülebilir. Ağrı kesici özelliği bulunan bu yağın antibakteriyel özellikleri de vardır.

Susam İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Özellikle böreklerde ve simitlerde çok fazla susam tüketiyoruz. Çok faydalı olan bitki vitaminler açısından da oldukça zengindir. Susam içindeki vitaminler A, Eve C vitaminleridir. Aynı zamanda mineraller açısından da çok zengindir. Özellikle bakır açısından çok zengin olan susam bol miktarda demir, sodyum, potasyum ve magnezyum içermektedir.

Susam Kalori

Oldukça faydalı bir mutfak malzemesi olarak görülse de susam kalori bakımdan biraz yüksek bir değere sahiptir. Bu yüzden gün içinde aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez. Bu besinin 100 gramında 573 kalori, ayrıca besinin 1 porsiyon yani 10 gramlık miktarında 58 kalori bulunmaktadır.

Susam Zararları

Sağlığa çok yararlı olan susam bazen zararlı olabiliyor. Tadı güzel olan besin aynı zamanda alerji yapabiliyor. Susam içeriğindeki proteinden dolayı alerjiye neden olabilir. Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı olarak sayılabilir. Susam zararları araştırılıp öyle tüketilmelidir. Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir. Bu gibi zamanlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap