Sübhaneke Duası Arapça Latince Okunuşu! Faziletleri, Sırları Türkçe Meali

Sübhaneke duası aslında bu tanımıyla dile getirildiğinde bile pek çok kişiyi şaşırtabilir. Genellikle sure zannedilen ve hatta bu yönden bakıldığında da ayetleri olduğu varsayılan Sübhaneke bir duadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından da Allah’ı tesbih etmek adına her zaman tavsiye edilen duaların başında gelmektedir.

Namaz kılarken de Kuran-ı Kerim’de geçen zammı sureleri okumadan evvel okuduğumuz dualar arasında yer alır. Son derede derin bir manaya sahip olması, kolay ezberlenebilmesi ve aynı zamanda Müslümanlar için öneminden ötürü en çok ezberlenmiş olan dualar arasında sayılabilir. Farz namazlarda da Fatiha’dan hemen önce okuduğumuz Sübhaneke duası aynı zamanda cenaze namazlarında da okunmaktadır.

Cenaze namazında okuyacağımız zaman yalnızca Sübhaneke duasına ‘‘ve celle senauk’’ diyerek ilave yaparız. Sübhaneke duası bir rivayete göre ilk olarak Hz. Adem’e atfedilmiştir. Bilindiği üzere ilk insan ve aynı zamanda ilk peygamber olan Hz. Adem yasak olduğunu bilmesine rağmen cennet meyvesini yemiş ve bunun sonucu olarak da dünyaya gönderilmiştir. Süresiz olarak dünyaya gönderilen Hz. Adem her ne kadar bundan duyduğu pişmanlık sebebiyle Allah’a yalvarsa ve af dilese de uzunca bir süre dünyada kalmaya devam etmiştir.

Sonucunda Sübhaneke duası da Hz. Adem’in dilinden düşürmediğine inanılan bir dua olarak günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca sonsuz merhamet sahibi Allah(c.c) sonucunda Hz. Adem’i affetmiş ve bağışlamıştır.

Sübhane Duası Ne Zaman ve Nasıl İndi?

Sübhane duasının iniş zamanı Hz. Adem dönemine tekabül etmektedir. İniş nedeninin se Hz. Adem babamızın cennetten kovulmasından sonra fani dünyadaki yaşamında güçlük çekmiş ve Rabbinden yardım istemiştir. Rabbimiz ki öyle bağışlayıcı ve merhametliydi ki cennetten kovulan Hz. Adem babamızın sesine kulak verdi. Ona Sübhaneke duasını öğretip okumasını buyurdu. Nüzul sebebinin bu olduğu bilinmektedir.

Sübhaneke Duası

Sübhane Duası Arapça Latince Okunuşu

Sübhaneke duası Arapça okunuşu dışında Türkçe okunuşu ve tabii ki derin meali ile de merak edilebiliyor.

 ‘’Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe ğayrük’’

Sübhaneke Duası Türkçe Meali Anlamı

 ‘’Allah’ım sen noksanlardan, eksiklerden muafsın ve uzaksın. Senin adın mübarektir ve ben seni her zaman böyle anarım’’

Sübhaneke Hangi Namazda ve Hangi Zamanlarda Okunur?

Sübhaneke duası okuduğumuz yerler ile ilgili tabii ki namazlar ilk akla gelenlerdir. Keza farz namazlarda sıklıkla karşımıza çıkan dualar arasında yer alıyor. Bunun dışında cenaze namazlarında ve teravihlerde de Sübhaneke okunmaktadır. Sübhaneke duası okunan zamanlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Namaza başladıktan sonra ilk rekatın iftitah tekbirinin ardından Sübhaneke duası okunur
  • İkinci namazlarının sünneti kılınırken 3.rekat başladığında Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur
  • Yatsı namazında ilk sünneti kılarken 3.rekatta Fatiha’dan hemen önce Sübhaneke okunur.
  • Teravih namazları 4 rekat kılınıyorsa, her rekat sonunda selama duruluyorsa, 3.rekatta iken Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur
  • Cenaze namazı kılınırken ilk tekbirin ardından Sübhaneke okunur

Diğerlerinde normal bir şekilde okunurken Sübhaneke duası eğer cenaze namazında ilk tekbirden sonra okunacaksa  ‘’ ve celle senâük’’ kısmı dahil edilir. Bu ekleme yalnızca cenaze namazlarına tabiidir ve Sübhaneke duası okunan başka hiçbir yerde, hiçbir zaman bu ekleme yapılmamaktadır.

Sübhaneke Duası Faziletleri ve Sırları

Sübhaneke duası, Fatiha suresinden hatta besmeleden bile evvel namazda okunan, fazileti çok yüksek bir duadır.

Allah (CC) meleklere Arş’ı kaldırmalarını emreder, ancak melekler Arşı kaldıramaz. Bunun üzerine Allah onlara Azza ve Celle Subhaneke duasını okumalarını emretti ve melekler arşı kaldırmayı başardılar. Bütün güç ve iradenin toplandığı yüce makamın bu duanın hürmetine onu kaldırmasını rica ederiz.

Günahların bağışlanması ve cennete girmek için mutlaka okunması gereken bir duadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap