Siirt İçin Detaylı Hava Durumu

Siirt Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Siirt Hava Durumu Tahmini

Siirt için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

SIIRT

Siirt için 5 Günlük Hava Tahmini

SIIRT

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Siirt

Siirt, Türkiye’de fıstığıyla meşhur illerimiz arasında bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan şehrin nüfus ve yüzölçümü yoğunluğu birbiriyle dengelidir. Şehrin sahip olduğu ilçe sayısı 7 iken kullanılan plaka kodu ise 56’dır. Telefon alan kodu içinse 0484 kullanılmaktadır. Siirt nüfus bilgileri ise 2022 verilerine göre şu şekildedir.

Şehrin toplam nüfusu 331.070 iken bu nüfusun 162.131’i kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun 168.939’u ise erkeklerden oluşur. Nüfusunun toplamda %72.4’ünün şehir merkezlerinde yaşamasından dolayı kırsal ve köy yaşamı çok yoğun değildir. Türkler dışında Kürt ve Arap nüfusu da bir hayli yoğundur. 

Siirt Coğrafi Konum

Siirt konum itibariyle Güneydoğu Anadolu’nun Dicle bölümü olarak adlandırılan kısmında yer almaktadır. Şehrin güneyinde Şırnak ve Mardin ile sınırı bulunmaktadır. Sınır komşusu olduğu bir diğer il ise batı kesimlerinde Batman’dır. Ayrıca kuzeyinde de yine Batman ile sınırı devam eder ve Bitlis ile sınırı bulunur. 

Şehrin doğusu ise hem Şırnak hem de Van’a komşudur. Şehrin coğrafi nitelikleri incelendiğinde hem sarp dağlar hem de büyük platolar aynı anda gözlemlenebilir. Güneydoğu Torosları ile doğudan başlayan ve güneydoğuya kadar ilerleyen bir sıradağa sahip olduğu söylenebilir. Bu sıradağlar doğuda Hakkari dağlarına kadar uzanmaktadır. Yüksek kesimler özellikle doğuya ve kuzeye doğru gidildikçe gözlemlenir. Güney ve batı kesimleri ise daha düzlük platolardan oluşur. 

Siirt Hava Koşulları

Siirt hava şartları açısından karasal iklime tabii olduğundan ötürü dört mevsim beklenen değerleri görmektedir. Özellikle dağlık kesimler olan doğu ve kuzey kısımlarını ayrıca ele almak gerek. Çünkü bu bölgelerde kış çok sert geçer ve soğukluk ciddi oranda yüksektir. Ancak güney kesimlerine inildikçe ve batı kanadına yöneldikçe sıcaklık artışı gözlemlenir.

Kış aylarında yine soğuk bir hava hakim olsa da sarp bölgelerde olduğu kadar değildir. Hatta tamamıyla güneybatıda ılık geçen kış aylarına rastlamak anormal olmayacaktır. Yaz ayları ise şehrin hemen her noktasında sıcak ve kurak hava hakim olmaya başlar. Sıcaklık ortalamaları çok değişken değildir ve her mevsimde beklentileri karşılar. 

Siirt Tarihi ve Kültürü 

Siirt’te yaşayan ilk medeniyetlerin Samiler olduğu bilinmektedir. Ki geçmişine bakıldığı zaman 12 bin yılı bulan bir süreçten söz edilebilir. Yani teknik olarak M.Ö 10.000 yılına kadar genişleyen, medeniyetlere ev sahipliği yaparak hem Anadolu hem de Mezopotamya’nın en diri şahitlerinden birisidir. Sümerlerden Akadlara, Asurlardan, Babillere kadar uzanan çok geniş bir medeniyet yelpazesi vardır.

Siirt kültüründe de bu medeniyet beşiği olmasının izlerini çok net bir biçimde görebiliyoruz. Kültürel değerlerine her zaman sahip çıkarak son derece gelişmiş bir biçimde bizlerin karşısına çıkarıyor. Siirt Ulu Camii, İsmail Fakirullah hazretleri gibi tarihi değerlerin yanı sıra battaniye kültürünün bir parçası olarak anılabilir. 

Siirt Mutfağı

Siirt ile özdeşleşmiş olan o kadar çok şey var ki bunlar arasında mutfağına dair de pek çok detaya rastlayabiliyoruz. Örneğin Büryan tescilli bir biçimde bunlar arasında yer alıyor. Siirt mutfağı için ekstradan bahsedilmesi gereken temel besinler arasında ise Pervari balı ve Siirt fıstığı yer alıyor. 

Yine Zivzik narı yörenin en önemli isim yapan lezzetleri arasında bulunuyor. Özdeşleşen yiyeceklerden birkaçı ise Perde pilavı, İsmeyket, ciğerli et yahnisi, ayranlı yarma, sarımsaklı köfte ve imambayıldıdır. Siirt içli köftesi buraya özel bir tat olarak denenebilir. Ayrıca yoğurtlu çorba, peynirli çörek olarak salhiye ve zivzik nar suyu kesinlikle tadına bakılması gerekenlerdendir. Siirt gezilecek kültürel ve tarihi yerler dışında sürekli olarak yeni tatlar keşfedebileceğiniz bir şehir. 

siirt hava durumu, hava durumu siirt, siirt için hava durumu, siirt hava durumu 3 günlük, hava durumu siirt hava durumu, siirt icin hava durumu, siirt yarınki hava durumu, siirt hava durumu 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap