Şerbet Lekesi Nasıl Temizlenir?

    Tatlıların yarısından çoğunda şerbet vardır. Şerbetli tatlılar ise insanların favorisi olsalar da lekeleri bunu sarsacak bir ortam yaratabilir. E..

Tatlıların yarısından çoğunda şerbet vardır. Şerbetli tatlılar ise insanların favorisi olsalar da lekeleri bunu sarsacak bir ortam yaratabilir. Eğer afiyetle yediğiniz bir tatlının şerbetini üzerinize damlatırsanız yaşayacağınız en büyük problem lekenin çıkmaması olurdu. Oysa şerbet lekesi nasıl çıkar sorusuna verilebilecek yanıtlar mevcut. Yalnızca insanlar bu yanıtları bilmediği için temizleme metotları konusunda bilgi sahibi değiller.

Haliyle şerbet lekesinin temizlenmesi için öncelikle lekenin yayılmasını durdurmanız gerekir. Tıpkı diğer şekerli lekelerle uyguladığınız gibi kompres yapmak zorundasınız. Aksi halde şekerin yapış yapış etkisini her geçen dakika biraz daha geniş bir noktada hissedebilirsiniz. Tam yerken kıyafetinize damlayan bir şekerli su tüm gecenizi mahvedebileceği gibi koltuk takımına ya da halıya da damlayabilmektedir.

Geçmişten bu güne kadar gelen geleneklerimize baktığımızda şerbet lekeleri tüm kadınların korkulu rüyası olmuştur. Buna sebep olan algının ise lekenin üzerine doğrudan ıslak bir bezle temizlik uygulamalarının yapılmasıdır. Bu işlem lekenin yayılmasını sağlayarak temizlenmesini daha güç bir hale getirmektedir.

Şerbet Lekesi Nasıl Çıkar?

Şerbet lekesi çıkarmak için uğraştıkça daha fazla yayılabilir. Yayılan lekenin ise ilk etapta şeker oranının düşmesini sağlayabilmelisiniz. Ilık su burada çok önemli bir faktör olurken kıyafetinizi basabileceğiniz bir ortamda yer almanız şansınıza olacak. Tam aksine eğer dışarıdayken ya da kendi evinizde değilken başınıza gelebilecek bir kaza lekenin kalıcılığı için önemli bir fırsat yaratabilir.

Ilık Suyla Şerbet Lekesi Çıkar Mı?

Ilık su uygulamak aslında şerbet lekesini çıkarmaktan ziyade yayılmasını önleme amacını güder. Böylece kumaşın üzerindeki şerbet izinin daha geniş bir noktayı kaplaması önlenmeye çalışılır. Sıcak ya da soğuk su tam anlamıyla etki göstermese de ılık suyla bunu sağlamanız mümkündür.

Kıyafetinizde şerbet lekesi görüyorsanız hemen çıkararak bir kabın içerisine lekeli olan kısmı ılık suya koyarak müdahale edin. Bu tip şekerli lekeler ilk anda müdahale edilirse çözünebileceği gibi, uzun süre bekletildiklerinde katılaşarak daha zor bir sürece girer. Haliyle çıkması daha zor, farklı yöntemler uygulanarak denenmesi gereken bir hal almaya başlarlar.

Deterjanla Şerbet Lekesi Çıkar Mı?

Şerbet içerik olarak şeker ve sudan oluşur. Ancak şeker oranı çok yüksek olduğu için suyun kıvamı dahi değişir. Akışkanlığını minimal düzeye çekmiş olan su adeta koyu bir hal alır. Dolayısıyla deterjan ya da şampuan kullanarak şerbet lekesini arındırmak gerekmektedir.

Deterjan olarak bulaşık deterjanını tatlı kaşığıyla ölçüp alabilirsiniz. Lekenin öncesinde ılık suya basılarak yumuşatıldığını varsayarak devam edersek deterjanı lekenin üzerine yaydırmak gerekiyor. Ilık suyu tekrar üzerine ilave etmek ya da ılık suyla ıslatılmış olan bezle üzerini silme yararlı olacaktır. İster istemez bir ovalama isteği gelecek olabilir. Fakat ovalarken daha fazla yayılmasını sağlayabileceğiniz şerbet lekesini kolayca çıkarabilmek istiyorsanız biraz beklemeniz gerekiyor.

Şampuan İle Şerbet Lekesi Çıkar Mı?

Eğer şerbet halınızın üzerine döküldüyse bu aşamada halının üzerine ılık suyu bezle uygulamanız gerekir. Üzerini bastırarak bezin daha fazla şekerli suyu emmesini sağlamak ise sizin elinizdedir. Islatılmış olan bezi lekeli bölgeye yaydıktan sonra üzerine ağırlık yapacak bir nesne konur.

Sonrasında ise tıpkı yukarıda deterjan olduğu gibi bu kez halı şampuanı tercih edilir. Halı şampuanını tamamıyla köpürterek şekerli şerbetin izleri yok edilmeye çalışılır. Ardından durulamak için çalışmalara başlanabilir. Normal bir kumaş kadar kolay durulanmayacağı için bezle birçok tur yapmanız mümkündür.

Soda İle Şerbet Lekesi Çıkar Mı?

Soda diğerlerinden biraz farklı olarak şerbet lekesini söküp atabilmektedir. Lekenin izini yok etmek istiyorsak bunu soda ile yıkamak suretiyle gerçekleştirebiliriz. Ilık suya bastıktan ve şerbetli tatlı lekesinin yayılmasını durdurduktan sonra su yerine soda kullanmaya başlarız. En bariz uygulama metodu ise bir kabın içersini sodayla doldurup lekeli olan kısmı basmaktır.

Soda etkisini göstermeye başladığında şerbet lekesini arındıracaktır. Bunu uzun süre boyunca sodanın içerisinde tuttuktan sonra ise durulamak için yine ılık suya başvurabilirsiniz. Durulamanın ardından isteğe bağlı olarak normal yıkama fonksiyonlarını yerine getirebilirsiniz. Yıkama ve durulama işlemiyle beraber şerbet lekesinin tamamıyla arındığına kanaat ettiyseniz kurulamaya geçip devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap