Sarpa Balığı Nedir?

Bilimsel olarak Boops Salpa olarak bilinen sarpa balığı halk arasında mevsim çuprası olarak bilinmektedir. Bu balık Türkiye’nin bütün kıyı kesimlerinde bulunab..

Bilimsel olarak Boops Salpa olarak bilinen sarpa balığı halk arasında mevsim çuprası olarak bilinmektedir.

Bu balık Türkiye’nin bütün kıyı kesimlerinde bulunabilmektedir. Ancak balık daha çok Ege denizi ile Çanakkale Boğazı kıyılarında yaşamaktadır.

Genellikle yosunla beslenen sarpa balığı kış vakti geldiğinde suların derinliklerine çekilir. Bu sebeple halk dilinde adı mevsim çuprasıdır. Balığın gövdesi genellikle 15 cm ila 45 cm arasındadır.

Gözleri ve ağzı küçük olan sarpa balığının gövdesindeki pullar iridir. Dişleri çok keskin olmayan balığın çenesi oldukça kuvvetlidir.

Balığın sırtı esmerdir ve vücudunun geri kalan kısmında altın renginde şeritler vardır. Balık 20 cm uzunluğuna geldiğinde üremeye başlar. Genellikle sonbahar ve ilkbaharda ürerler. Sarpa balığı içerisinde birçok vitamin barındırır.

Ancak tadı çok lezzetli değildir. Balık A, B1, B2, B12, D, K ve E vitaminleri içerir. Bunun dışında balıkta fosfor, iyot, demir, kalsiyum bolca bulunur.

Eti beyaz ve yağlıdır. Diğer balıklara oranla bu balık türü daha kolay sindirilebilmektedir.

Balık ayrıca protein bakımından da oldukça zengindir. Kemik erimesi gibi kemik rahatsızlığı taşıyan kişiler genellikle bu balığı kalsiyum desteği olarak yemektedirler.

Ayrıca balık içindeki vitaminler sayesinde göze de iyi gelmektedir.

Kadınlar hamileyken bu balığı tükettiklerinde bebeği düşürme riskinin azaldığı ayrıca bebeğin göz ve beyin gelişimine katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Sarpa balığı sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür.

Bu nedenle oldukça kolay bir şekilde avlanılabilir.
Genellikle kıyı bölgelerde ve kayalıklarda bulunurlar. Kıyıdan yaklaşık olarak 50 ila 150 metre arası bir uzaklıkta dolaşırlar. Bu balığı olta ile yakalamak mümkündür. Ancak dikkat edilmesi gereken şey bu balığın ağız yapısının küçük olduğudur.

Olta ile yakalarken oltanın misinasının ve iğnesinin küçük olması gerekmektedir. Özellikle çıplak iğneli takım oltasıyla yakalamak çok daha kolaydır.

Sarpa balıkları ekmeği çok sevmektedirler. Bu yüzden öncelikle suya ekmek atılarak balık kıyıya çekilmelidir. Daha sonra balıklar kıyı yaklaştıklarına iğne suya atılır ve balığın gelmesi beklenir.

Bu şekilde Sarpa balığı yakalanmış olur. Ses ve gürültüye dikkat edilmelidir. Çünkü kıyı bölgesinde yaşarlar ve gürültüden korkarak kaçabilirler.

Ekmek dışında boru kurdu da avlanma için kullanılabilir. Sarpa balıklarının küçükleri ızgara veya buğulama olarak büyükleri ise fırında pişirilerek yenmesi tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap