Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Önemi ve Faydaları

Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Önemi ve Faydaları. Ekmek yüzyıllardır beslenmemizde yer alan; buğday ununa su, tuz, maya, şeker, enzimler, glüten ve diğer katkı maddeleri eklenerek yoğurulan ve şekillendirilerek pişirilen bir besindir. Ekmek, milattan önce Babil, Mısır, Yunan ve Romalılar tarafından beslenmenin bir parçası olarak tüketilmekteydi.

Son yıllarda ekmeğin tamamen hayatımızdan çıkartılması gerektiği bilgisi ışık hızıyla yayılsa da ekmeğin, karbonhidrat ve protein içermesi nedeniyle beslenmemizde önemli bir yere sahip olduğu maalesef gözden kaçırılıyor.

Ekmek tüketiminde bazı dikkat etmemiz gereken hususlar olsa da, ekmeği tamamen beslenme programından çıkartmak, bilinenin aksine çok da faydalı bir şey değildir. Temel besin maddeleri içerisinde yer alan; yulaf, tahıl, kepek, mısır, çavdar, buğday, arpa, pirinç gibi taneli bitkiler ve tohumlardan elde edilen ekmek hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık…

Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Yeri

Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Yeri

Tahıl, kepek, çavdar, mısır ve köy ekmeği gibi pek çok çeşidi bulunan ekmek; karbonhidrat, protein ve lifli yapısı ile tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Genel olarak halk arasında beyaz ekmek diye tabir edilen buğday ekmeğinin, ortalama olarak %8-10 oranında protein içerdiğinin de belirtelim.

Enerji değeri olarak bakıldığında; beyaz ekmeğe kıyasla kepek ve çavdar ekmeğinin enerji değeri çok daha az olduğundan, sağlıklı beslenmede yer alması tercih ediliyor. Beyaz ekmek, diğer çeşitlere göre daha fazla kalori içerdiğinden ve bir tam buğday ekmeğine göre çok daha az lif içermesi nedeniyle uzmanlar tarafından pek önerilmiyor.

Bitkilerin destek doku oluşumunda bulunan posa, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yüksek posa içeren kepekli ekmek ve kuru baklagillerin, yetişkinlerde görülen diyabet hastalığına karşı oldukça yararlı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kepekli ekmek ve yulaf ekmeği tüketmesi gerekiyor.

Yetişkin bireylerin günlük alması gereken besin değerleri düşünüldüğünde; günlük 300 gram ekmek tüketilmesi halinde demir %12-48, enerji %30-36, protein %39-42, kalsiyum %9-57, B vitamini %27-63, B2 vitamini %12-30, niasinin %15-27 oranında ihtiyaçları karşıladığını belirtelim.

Uzmanlar tarafından sağlıklı beslenmek isteyenlerin yanı sıra kilo kontrolü yapan bireylerin, tam buğday ekmeği tüketilmesi tavsiye ediliyor olduğunu da hatırlatalım. Besin değerleri, sağlığa faydaları ve kalorisi bakımından şuan en çok önerilen çeşit, tam buğday ekmeğidir.

Tam Buğday Ekmeğinin Yararları;

  1. Sindirimi Kolaylaştırır… Tam buğday ekmekleri zengin bir lif yapısına sahip olduğundan, sindirim üzerinde oldukça etkilidir. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına yardımcı olur.
  2. Bağışıklığı Güçlendirir… Magnezyum, demir, selenyum, potasyum, antioksidan, fitokimyasallar, E vitamini, B1-B2-B3 vitaminleri, folik asit yani B9 içermesi nedeniyle tam buğday ekmeği, doğal bir bağışıklık güçlendiricidir.
  3. Zayıflamayı Sağlar… Günümüzde belki de en sık tercih edilme nedenidir diyebiliriz. Düşük kalorisinin yanı sıra lifli yapısı ile uzun süre tok kalmanızı sağlayan tam buğday ekmeği ile kilo vermeniz çok daha kolay hale gelecektir.
  4. Kolestrolü Düşürür… Birçok zengin içeriği ile farklı yararları bulunan tam buğday ekmeği bunların beraberinde kolestrol problemi olanlar içinde son derece faydalıdır. Kötü kolestrolü düşürmeyi sağlayan bu ekmek, kalp hastalıkları üzerinde etkili olan trigliseritleri de düşürmede etkilidir.
  5. Tansiyonu Düşürür… Yüksek tansiyon gibi bir sağlık sorununuz varsa gönül rahatlığı ile tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz. Kan basıncı, trigliserit, kan kolestrolü, insülin seviyesi ve tansiyonun düşülmesinde büyük rol oynadığını da belirtelim.
  6. Kalorisi Düşüktür… Tam buğday ekmeği, beyaz ekmek başta olmak üzer diğer ekmek çeşitlerine göre oldukça düşük kalorilidir. Sadece zayıflamak isteyenlerin değil, ideal kilosunda kalarak formunu korumak isteyen tercihi de tam buğday ekmeği olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap