Orfoz Balığı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Orfoz balığı buğulama tekniği ile pişirilen yemeklerde kullanılır. Beyin gelişimine iyi gelen faydaları vardır. Gebelikte aşırısı zararlı olabilir.

Orfoz

Serranidae familyasına ait olan orfoz balığı, yassı ve oval bir vücuda sahiptir. Ağız ve başı vücuduna oranla büyüktür. Küçük pullarla kaplı olan derisi kalın bir yapıdadır. Sırt kısmı koyu renkli olup vücudunun alt tarafı açık renklidir.

Orfoz balığının cinsiyeti erişkin olduğunda değişmektedir. Cinsel olgunluğa ulaşan bir orfoz balığı dişi organlarına sahip olur. 18 yaşına geldiğinde ise dişilikten sıyrılıp erkeğe döner. Hayatının bundan sonraki dönemlerini erkek olarak sürdürür.

Yaşama alanları suyun 100 metre kadar derinliğindedir. Buradaki kayalıklarda yaşam alanları bulurlar. Bir orfoz balığının büyüklüğü ortalama olarak 60 cm civarındadır. En uzun halleri ise 140 cm olarak bilinmektedir. Ortalama büyüklükteki bir orfozun kilosu 15 kg olmaktadır. Büyükleri 60 kg olabilmektedir.  Bu balıklar yaşadıkları her yıl boyunca 1 kilo alırlar. Yaşam süreleri ise 60 yıla kadar çıkar.

Orfoz balığının isimleri yöreye göre değişiklik göstermektedir. Kara, taş hanisi ve Arap gibi değişik isimleri bulunmaktadır. Levrekle uzaktan akraba olan bu balık türü aynı zamanda lezzetlidir.

Orfoz Nasıl Saklanır?

Avlanan orfozların saklanması önemli bir konudur. Temizlendikten sonra doğru yöntemlerle saklanması gerekir.

Orfozların saklanması için ambalaj üzerinde yer alan bilgilerin göz önüne alınması önemli bir husustur. Burada yer alan tarihe kadar buzdolabında saklanabilir. Ancak diğer gıdalarla koku olarak temasta bulunmaması için kapalı bir kapta ve poşet içerisinde muhafaza edilmesi önemlidir.

Orfozlar derin dondurucuda nasıl saklanır sorusu da balık severler için önemlidir. Yeterli soğukluğa erişen dondurucuda orfoz balıkları birkaç ay süreyle muhafaza edilebilir.

Orfoz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması balık tüketimi konusunda da etkili olmaktadır. Orfoz balığı tüketim için tercih edilen balıklardan biridir. Orfoz yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna cevap için birtakım yöntemler bulunmaktadır.

Orfoz buğulama yemeği, zeytinyağı ve soğanın harmanlandığı bir yemek türüdür. Kısık ateşte pişirilen bu yemek lezzeti ve sağlıklı oluşuyla dikkati çekmektedir.

Sos eşliğinde pişirilen orfoz balıkları fırında pişirilmek için idealdir. Fırında orfoz balığı yemeği hem sağlık hem de lezzet açısından tercih edilebilir.

Taze ve genç orfozların en çok yakıştığı yemek ızgaradır. Izgara orfoz yapmadan önce etin doğru bir şekilde marine edilmesi gerekir.

Orfoz balığı fasulye pilaki birbirine yakışan yemeklerdir. Orfoz balığından neler yapılır diye merak edip araştıranlar için bu yemek de güzel bir tercih olabilir.

Orfoz Faydaları

Orfoz balığı yemeklerde çok değişik biçimlerde kullanılabilmektedir. Bu balığın kullanımı ve tüketim şekli doğru bir şekilde yapıldığı sürece insan sağlığı için de faydalı olmaktadır. Orfoz faydaları neler diye soracak olursanız şunları söyleyebiliriz:

·       Orfoz içerisinde çok çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Sağlıklı bir hayat için orfoz tüketmek önemlidir

·       İçerisinde bulunan omega 3 yağ asidi ile özellikle beyin gelişimini destekler.

·       Kemik sağlığı için faydalıdır. Kemik erimesi şikayeti olanlar için orfoz balığı şifa olarak tüketilebilir.

Orfoz Nelere İyi Gelir?

Orfoz balığının insan sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır. Orfoz nelere iyi gelir sorusunu soruyorsanız bu yazımızı okuyabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. İnsan vücudunun ihtiyaç duyguğu pek çok vitamin ve mineral bu balıkta bulunmaktadır.

Çocuklarda ve yetişkinlerde beyin sağlığına iyi gelir. Özellikle içerisinde bulunan omega 3 yağ asidi ile fayda sağlamaktadır. Kemiklere ve erimesine karşı iyi gelen bir balık türüdür. 

Orfoz İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Orfoz içindeki vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. A, B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminlerini bolca barındırır. Orfoz içerisindeki mineraller ise selenyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller olarak karşımıza çıkmaktadır.

Orfoz Kalorisi

Orfoz kalori bakımından inceleyecek olursak 100 gram üzerinden değerlendirmede bulunabiliriz. 100 gramlık balıkta bulunan kalori miktarı 118 Kcal olmaktadır.

Orfoz Zararları

Özellikle kolestrol konusunda sıkıntı yaşayanlar için orfoz balığı zararlı olabilmektedir. Bu kişilerin dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Deniz ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler dikkatli tüketmelidir.

Orfoz pişirme ve tüketme şekilleri de insan sağlığı için tehdit edici olabilmektedir. Dozunda ve sağlıklı bir yöntemle pişirilmiş orfoz balıkları sağlık açısından bir zarar teşkil etmemektedir. Ancak aşırı yağlı pişirme yöntemleri ile sağlığa zararı dokunabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap