Omega 3 Çeşitleri

Farklı özellikleri bulunan yağ asitlerinin oluşturduğu bir grup olan omega 3 yağ asidi beslenme uzmanları tarafından sıkça önerilir. Birçok omega 3 çeşidi vard..

Farklı özellikleri bulunan yağ asitlerinin oluşturduğu bir grup olan omega 3 yağ asidi beslenme uzmanları tarafından sıkça önerilir.

Birçok omega 3 çeşidi vardır ve ALA, EPA, DHa yağ asitleri sağladıkları farklı sağlıksal faydaları sebebi ile bu grup içerisinde öne çıkmaktadır.

Eczanelerde kapsül halde satılabilen yağ asitleri genellikle DHA ve EPA ağırlıkta olmak üzere bu 3 yağ asidi türünü beraber içermektedir.

Omega 3 Türleri

ALA (Alpha-linolenic acid):

Keten tohumu, sebze türevli yağlar ve bazı yemişlerde bol bol bulunan ALA yağ asidi büyük oranda toprakta yetiştirilen bitkilerin içerisinde bulunur.

Genel olarak 2. tip diyabet hastalarında belirtilerin azaltılması için önerilen ALA yağ asidi, hamilelik ve emzirme döneminde yüksek dozda kullanılması önerilmemektedir.

EPA (Eicosapentaenoic acid):

Kara bitkilerinde bulunmayan EPA yağ asidi ülkemizde “balık yağı” olarak bilinir. Bu isminin yanı sıra deniz yosunu gibi canlılarda da yüksek oranda bulunmaktadır.

İnsan vücudu EPA yağ asidini, DHA yağ asidine dönüştürebilirken bu işlemi tersi şekilde yapamaz.

İnsan vücudu için en önemli yağ asitlerini sıraladığımızda uzmanlar EPA ‘yı bu listede 2. sıraya koymaktadırlar.

DHA (Docosahexaenoic acid):

Gıdalar aracılığı ile en az alabildiğimiz yağ asidi olan DHA, omega 3 yağ asitleri arasında sağlığa en yararlısıdır. Genellikle karides gibi deniz canlılarında bulunan bir omega 2 çeşididir.

Vücudumuz DHA yağ asidi kaybı olmasına rağmen ALA yağ asidini DHA yağ asidine çevirebilir.

Haftada en az 2 defa balık tüketerek EPA yağ asidi içeren balık yağı almanız vücudunuzdaki DHA yağ asidi miktarını artırabilecektir. Çünkü EPA ‘nın DHA yağ asidine dönüşme oranı ALA ‘ya göre çok daha yüksektir.

Omega 3 Yağ Asidinin İnsan Sağlığı İçin Faydaları

Omega 3 yağ asitlerinin kullanım alanları ve fayları saymakla bitmez.

Öncelikle beyin fonksiyonların gelişmesi korunmasının yanı sıra kalp ve damar sağlığından cilt bakımına kadar pek çok farklı koşul için önerilmektedir.

Bazı durumlar için doktorunuz gıda yolu ile aldığınız omega 3 yağ asitlerinin yetersiz olduğunu düşündüğünde, omega 3 takviyesi kullanmanızı önerebilir.

Eklem Sağlığı İçin:

Eklem sağlığı için deniz yosunu gibi EPA yağ asidi içeren gıdalar tüketmeniz gerekmektedir. Bu konuda denizde var olan fitoplankton bir plankton çeşitidir ve içerisinde “prolin” diye isimlendirilen bir aminoasit bulundurur. Kıkırdak ve tendon yapısının korunmasında için oldukça etkilidir.

Cilt Bakımı İçin:

Yaşlandıkça vücudumuzdaki damarlarımız esnekliğini kaybeder ve bunun sonucunda dolaşım sistemimiz yavaşlarken hücrelerimiz kendisini yenileyemediği için cilt üzerinde çok sayıda kırışıklıklar oluşur.

Hem damarlarımızın esnekliğini koruduğu için hem de kandaki alyuvar hücrelerine yararlı olması sonucunda damarlarımızda daha fazla oksijen taşınır ve kırışıklıklarımız azalırken daha iyi görünen bir cildimiz olur.

Göz Sağlığı İçin:

DHA yağ asidi, ışığın nöral enerjiye dönüştürülmesi için kullanılır. Bu dönüşümü ise gözümüzde retina üstlenir. Bu sebepten ötürü gözü kaplayan zarın ve retina sağlığı için DHA yağ asidi çok önemlidir.

Kolesterol İçin:

Vücudumuzda iki tip kolesterol vardır. Omega 3 yağ asidi İyi kolesterol diye adlandırılan HDL seviyesini yükseltir ve kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL seviyesini ise düşürür.

Beyin İçin Faydaları:

Damarların esnekliğini korumasını sağlayarak beyine giden oksijen miktarının her zaman yüksek kalmasını sağlar ve bunun sonucunda beynimiz bütün fonksiyonlarını sağlık ve tam bir şekilde yerine getirebilir.

Bebeklerin Gelişimi İçin:

Bebeklerin beyin gelişimlerinde ve merkezi sinir sisteminin gelişmesinde önemi yüksek olan DHA ‘ın anne sütünde bulunması bebek gelişimi için çok önemlidir.

Depresyon: Araştırmalara göre omega 3 yağ asidi tüketimi depresyon belirtilerini hafifletir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap