Öksürük Neden Olur?

Gün içinde farkında olmasak bile mutlaka öksürdüğümüz zamanlar olabilir. Bazen bir soğuk algınlığından bazen ise boğazımıza takılan bir gıcıktan ötürü bu ihtiy..

Gün içinde farkında olmasak bile mutlaka öksürdüğümüz zamanlar olabilir. Bazen bir soğuk algınlığından bazen ise boğazımıza takılan bir gıcıktan ötürü bu ihtiyacı hissedebiliriz. Öksürüğün nedenleri arasında farklı etmenler öne çıkabilir.

Fakat şunu söylemeden geçmeyelim ki derinden gelen bir öksürük ciddi bir solunum rahatsızlığının işaretçisi olarak tanımlanır.

Neden öksürürüz sorusuna verilebilecek en temel yanıt akciğerlerimizde bulunan havanın bir anda dışarıya çıkışıdır. Tabi bu çıkış normal şartlarda bir solunumdan farklıdır.

Spazmodik tanısıyla yani kas spazmı gibi bir kasılma sonucunda havanın dışarı tahliyesini sembolize eder. Bu çoğu zaman önemsizdir ve en ağır şekilde üst solunum yollarında yaşanan bir tahrişten ötürü yaşanır.

Bunun haricinde de enflamasyonun sebep olabileceği gibi alt solunum yollarında yaşanacak bir rahatsızlık daha ciddi sorunlara gebe olabilir. Derin öksürük olarak bilinen bu öksürük türü ciddi bir uğultuyla beraber sık sık ve kesilmeden gözlenebilir.

Haliyle normal bir öksürükten farklı olduğunu anlamak zor değildir. Bu tip uzun süreli öksürmelerde doktora başvurmak yararlı olacaktır.

Öksürük Nedenleri

Temel faktörleri arasında çok fazla alternatif olmamasına rağmen öksürüğü tetikleyen etmenler ciddi anlamda çoktur. Genellikle de bu tip sebeplerin sorun yaratabileceği çok geniş bir yelpazeden söz edebildiğimiz için kaynağını bulmak zaman alabilir. Birçok insan öksürük ne zaman geçer sorusunu merak ederken bu durumun kalıcı olmadığını ve bir anda geçtiğini görür. Yalnızca inatçı öksürükler çok uzun süre gözlemlenebilir ve bunlara müdahale etmek önemlidir.

Reflü

Öksürüğün en temel sebepleri arasında reflü vardır. Reflü mantık açısından öksürükle bağdaşmıyor gibi görünebilir. Ancak midenizdeki asitlerin yemek borunuz aracılığıyla ağzınıza kadar sürecek olan yolculuğun akciğerlerinizin yakınından geçtiğini unutmayın. Bu durumda emilim sonucunda ciğerlere geçen asitler gayri ihtiyari bir öksürük ihtiyacı yaratır.

Alerji

Herkesin aynı ölçütte alerjenlere karşı hassasiyet duymamasına karşın bunlara dayanıklılık açısından da benzer dürtülere sahip olmadığımız açıktır. Birçok kişi sigara içtiği halde öksürmezken sigara içilmiş bir ortamda bulunmak bile bazı kişilerde alerjen etki olarak görülebilir.

Tahriş

Keskin bir çamaşır suyu ya da benzin kokusu, ağır duman ya da hava kirliliği, boya gibi maddelerin kokuları öksürük hissi yaratabilir. Solunan havada içeri çekilen bu kokuların yaratımıdır.

Grip, Bronşit Gibi Hastalıklar

Enfeksiyonun oluşumunun viral olması hemen her insanda görülmesini sağlar. İnsanlar arasında hiçbir bağ olmadan dahi bulaşabilecek olan soğuk algınlığı ya da benzer hastalıklar öksürük için yeterli ortamı yaratacaktır.

Sigara

Sigara kullanan insanlarda çok sık öksürme eğilimi görülür. Aynı zamanda öksürme bazen uğultu ve hırlama şeklinde akciğerlerden gelen rahatsızlık belirtilerine de sebep olabilir.

Astım

Olası bir mukus tabakasının nefes alıp verdiğiniz yolları tıkaması sonucunda astım rahatsızlığından ötürü zor nefes alırsınız. Bu durumda da siz kendinizi zorladıkça hava giriş çıkışı aynı yoldan zorlaştığı için öksürük görülür.

Psikolojik

Genellikle önemli bir konuşma yapmadan önce sesimizi kontrol etmek ve kendimizi daha rahat hissetmek için öksürürüz. Bu çoğu zaman kasıtlı gibi görünse de stres altındayken olan bir eğilimdir.

Hastalıklar

Akciğer kanseri, tüberküloz, atelektazi, kalp yetmezliği, anfizem gibi rahatsızlıkların yanı sıra yüksek tansiyon hastaları kullanılan ilaçlardan ötürü bu tip bir eğilim gösterebilirler.

Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürük hangi sebepten kaynaklandığına bağlı olarak değişken bir süreçte geçebilir. Örneğin tamamen gıcık ya da nefesinizin akciğerden kontrolsüz dışarı atılması durumunda hemen geçebilir.

Ancak soğuk algınlığı boğazınızı tahriş ettikçe daha fazla öksürtür. Bu nedenle de ilaç kullanımı ve tedavi önemli bir etkendir.

Aynı zamanda farklı hastalıklardan ötürü bir öksürme söz konusuysa ciddi boyutlarda bir muayene, teşhis ve tedavi süreci gerektirebilir.

Bir akciğer kanseri hastasının gün içinde yüzlerce kez öksürmesi normaldir. Hatta bu öksürme esnasında iltihap ve kan gibi dışkılar görünebilir. Ancak bu durumda da tedavi ilk önceliğiniz olmalıdır.

Eğer sürekli olarak öksürmeye başladığınız bir dönemdeyseniz, sık sık olduğu gibi bitmek bilmeyen bir boğaz ağrısı çekiyorsanız her ihtimale karşı muayene olmayı ihmal etmeyin.

5 dakika sürecek bir muayene ile sağlığınızı kontrol altında tutun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap