Namazda Hangi Durumlarda Sevih Secdesi Edilir?

Namaz kılmak en önemli ibadetlerimizden birisi iken bazı durumlarda hatalı kıldığımız ya da atlama yaparak kıldığımız namazlar olabiliyor. Böylesi durumlarda ise namazı tamamıyla bırakmak veya sonrasında bir daha kılmak yerine sevih secdesi edilebiliyor. Bu bir noktada beşeri şartlardan kaynaklı olan hataları gidermek ve ibadeti kurtarmanın yoludur.

Peygamber efendimiz de kendi ümmetine sevih secdesini bu tarz hatalarda uygulanması üzerine öğütlerde bulunmuştur. Namazın vaciplerinden olan sevih secdesi unutulan, eksik kılınan ya da yanlışlıkla hata yapılan bir anı düzeltmek için son derece önemlidir.

Tabii ki her Müslüman namaza özenmeli, titizlikle ve doğru şekilde namazını eda etmelidir. Fakat beşer şaşar diye boşuna denmemiştir. İnsanlık halinden kaynaklı olarak hatalar yapılabilir ve namaz yanlışlıkla eksik kılınabilir. Bu gibi hataların düzeltilebilmesi içinse Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) sevih secdesi yoluyla bu hataların giderilmesini mümkün kılmıştır.

Ayrıca bazı mezhep farklılıklarına göre sevih secdesine bakış açısı farklı olabilir.

  • Sevih secdesi Hanefi mezhebi için vacip kılınırken, Maliki ve Şafi mezheplerinde sünnettir. Bazı Malikler ise sünnet değil vacip olarak kabul eder. Hanbeli mezhebinde de vacip olduğu kabul edilir. Hanbeli mezhebinde bazı durumlar için sevih secdesi sünnet hatta mubah olarak değerlendirilir.
  • Cemaat ile kılınan namazlarda sağ verilen selamın ardından sevih secdesine gidilmelidir.

Sevih Secdesi Nedir?

Sevih secdesi temel olarak namaz sırasında bir yanlış yapıldığında bunu telafi etmek için kullanılan bir metodun ismidir. Namaz bittikten sonra Tahiyyat duası okunur ve akabinde de secdeye gidilir. Namaz süresince bir secdeye erken gittiğinizde, secdeye gitmeyi unuttuğunuzda ya da geç gittiğinizi fark ettiğinizde namaz bitiminde bunun yerine sevih secdesine gidersiniz.

Sevih Secdesi Nasıl Yapılmalıdır?

Sevih secdesi öncelikli olarak tek kılınan namazlarda ve cemaat ile kılınan namazlarda farklı olarak uygulanabilir. Eğer kişi tek başına namaz kılıyor ve namazı esnasında istemeden bir hata yaptıysa bunun düzeltmek için namazı bitirdiğinde Tahiyyati okuyup ardından Allahu Ekber dedikten hemen sonra 2 kez secdeye gitmelidir.

İkinci secdesinin hemen ardından tekrardan namazını bitirmiş gibi Tahiyyat okumalı, salavat getirmeli ve dualarını okumaya devam etmelidir. Cemaat ile kılınan namazlarda sevih secdesi imama uyan cemaat için imam tarafından yaptırılacaksa selam verilirken yalnızca sağa selam verilir. Ardından ise 2 kez secdeye gidilir.

Selam verildikten sonra fark edilen hatalarda kıbleden ayrılmadan direkt olarak sevih secdesine gitmekte bir sakınca yoktur. Fakat selamdan sonra yapılan sevih secdesi her ne kadar namazı geçerli kılsa da sevih secdesinden alınacak sevabı yakar.

Ayrıca Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in sevih secdesi ile ilgili hadis-i şerifi ‘’Her kim ki namaz esnasında hata yaptığını düşünüyorsa hatasını bulsun ve o hatasına göre sevih secdesini yaparak namazını tamamlasın’’ buyurur.

Yine rekâtı şaşıranlar için de sevih secdesi kurtarıcı olarak görülmektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in bu noktada da ‘’Eğer hangi rekâtta olduğunuzu unuttuysanız size en yakın olanı kabul edin ve namazınızı buna göre devam ettirin. Namazı bitirirken 2 sevih secdesi ile tamamlayın. O secdeler şefaatçi olacaktır. Namazınızı tam kılmış olmanızı sağlayacaktır’’ buyurmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap