Muz Kabuğu Neye İyi Gelir? Yararları, Vitaminleri ve Mineraller?

Muzun Yararları     

Muz Kabuğu Neye İyi Gelir? Yararları, Vitaminleri ve Mineraller? Muz, nemli ve tropikal iklimde yetişen odunsu tropik bir bitkidir. Musaceae familyasına aittir. Yaprakları geniş, taraklıdır. 30 derece kuzey ve 30 derece güney enlemleri arasında yetişir. Tropik meyveleri tropikal iklim kuşağı dışında yetiştirmek zordur. Türkiye’de Mersin şehrinin Anamur ve Bozyazı; Antalya şehrinin Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yetişmektedir. 

Gelişim çağındaki çocukların zihin becerilerini arttırması açısından faydalıdır. Çocuk ve yetişkinlerdeki faydaları için İgrus sitesini takip ediniz. 

Muz Kabuğu Neye İyi Gelir
Muz Kabuğu Neye İyi Gelir

Günde Kaç Tane Muz Yemeli?

Kişinin yaş, kilo, boy ve cinsiyetine bağlı olarak günlük alınması gereken kalori miktarı değişmektedir. Hesapları 100 gram meyve üzerinden yapılır. Muz Kalori oranı 88,7 kcal olarak hesaplanmıştır. Bu açıdan hem sağlıklı hem oldukça tok tutar. Günde ortalama 100 gram muz yemek vücudun günlük potasyum, C vitamini, kalsiyum, fosfor ihtiyacını kaşılar. 

Muzun büyüklüğüne göre değişir. Günde 1 adet muz yemek günlük ihtiyacı karşılar. Katı meyve dönemine geçen bebeklerde püre kıvamına getirilip yedirilmesi uygundur. Gelişim çağındaki çocuklara küçük bir adet muz veya büyük yarım muz yedirilmesi zihin fonksiyonlarını arttırır. Ayrıca çocuklarda göz kas koordinasyon sistemini geliştirir. Yetişkinler için 1 adet muz günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Muz Bağışıklık Yapar Mı?

muz potasyum açısından en zengin besinlerden biridir. Tüm çeşitlerinde potasyum oranı çok yüksektir. Yerli muzlarda topraktan kaynaklandığından demir ve kalsiyum oranı daha fazladır ve besin içindeki mineral çeşitliliği daha çoktur. İçerdiği vitamin ve mineraller içerir. Bunun yanı sıra, faydalı protein, karbonhidrat ve yağ miktarı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunur. Muzda hangi vitaminler var, merak edilen bir sorudur. Muz genellikle potasyum yoğunluğuyla bilinir. Ancak içinde çok fazla vitamin barındırır. Muzun içindeki C vitamini miktarı 9,1 mg/100 gr’dır. Muzun 100 gramı içindeki C vitamini 9-10 miligram arasında; A ve B vitamini 0,7 mg olarak ölçülmektedir. 

Muzda bulunan vitamin ve mineraller: 
  • C vitamini
  • A vitamini
  • B vitamini
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Çinko
  • Manganez
  • Demir
  • Fosfor

Muz Yemek Cildi Güzelleştirir Mi?

Muz, içerdiği potasyum ve farklı bileşenler sayesinde vücutta hücre zararına yol açan serbest radikalleri engellemektedir. Muz hem içten hem dıştan faydalıdır.

Hem muz yiyerek daha parlak ve pürüzsüz bir cilt elde edilir. Hem de bir yemek kaşığı muzu ezerek pürüzsüz kıvama getirip cilde uygulamak dışarıdan da cildi besler. 

Muz bal maskesi cildi güzelleştirir. Muzun içindeki potasyum cilt hücrelerini yenilediği için muz yemek veya muz maskesi yapmak cilt için faydalıdır. 

Kibrit kutusu kadar muzu çok az balla iyice ezerek pürüzsüz kıvama getirip cilde sürmek cilt hücrelerini tazeler ve ferahlatır. Muzun yararları potasyumdan kaynaklanmaktadır. Ciltteki kolajen eksikliğinden kaynaklanan çukurlaşma, çökme gibi nedenleri ortadan kaldırır. Bu makaledeki muz kabuğunun cilde faydalarını okuyabilirsiniz. Sonra siteyi açarak cilt için farklı güzellik sırlarını da okuyabilirsiniz. 

Muz Hangi Hastalıklara İyi Gelir?         

Muz, posalı bir meyve olduğu için pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Muz hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtı, mide ve bağırsak yani sindirim sistemini düzenler.

Muz:
  • Sindirim hastalıklarına,
  • Kabızlığa,
  • Mide rahatsızlıklarına, 
  • Kan kolesterolünün düşmesine,
  • Glikoz emilimini düzenleyerek diyabet hastalığına,
  • İshale,
  • Safra ve böbrek rahatsızlıklarına, 
  • Kolon kanseri riskini azaltır
  • Kalp krizi riskini azaltır
  • Kalp damar hastalıklarına
  • Felç inme
  • Kemik erimesine iyi gelir.

Muz C vitamini açısından oldukça zengindir. İçerdiği yoğun kalsiyum kemikleri güçlendirir. İleride zamanla meydana gelen kemik erimesini büyük ölçüde önler. Muzda D vitamini var mı, muzda yoğun miktarda C vitamini, daha az miktarda A ve B vitamini vardır. D vitamini henüz ölçülmemiştir. Muzun yararları en fazla sindirimden kaynaklanan, divertiküler rahatsızlıklar ve kolon kanserini önler. 

Muz Kabuğu Neye İyi Gelir? 

Muz kabuğu, muzun içindeki potasyuma neredeyse eş miktarda potasyum barındırmaktadır. Dolayısıyla muz kabuklarını atmayıp değerlendirmek çok faydalıdır. Muz kabuğu neye iyi gelir, sorusunun yanıtı aşağıda maddelenmiştir.

  • Cilt için potasyum kaynağıdır.
  • Cildi gençleştirir. 
  • Cildi besler ve sivilceleri önlemeye yardımcıdır.
  • Muz kabuğu kaynatılıp soğutulan suyu bitkilere dökülerek doğal bitki besini elde edilir. Bitkileri coşturur, çiçek açtırır.
  • Doğrudan toprağa gömülerek toprağın kalitesini arttırır, faydalı gübre oluşur. 

Muz kabuğunun cilde faydaları oldukça fazladır. İçindeki potasyum cildi besler. Kozmetik ve ilaç sanayinde muz kabuğu kullanılmaktadır. Özel sterilize amaçlı otoklav makinelerinde muz kabukları fırınlanıp bakterilerden arındırılır. Ardından küçük parçalara bölünüp kurutulur. 

Kurutulduktan sonra öğütülerek un haline getirilir. Muz kabuğu unu denilen bu madde çeşitli kimyasallarla karıştırılıp cilt kremi, sivilce kremi olarak piyasada satılmaktadır. 

Muz kabuğu sivilce gelişimini önlemeye yardımcı olur. Evlerde, muz kabuğunu iyice yıkayıp küçük parçalara bölerek kurutulur. Ardından öğütmek şeklinde kullanılabilir. Öğütülerek elde edilen muz kabuğu unu biraz bal veya yaş maya ile karıştırılıp cilde sürülünce yaşlanma karşıtı etkisi yaratır. Muzun yararları ve cilt üzerindeki etkisi oldukça fazladır. 

Muzun Faydaları ve Zararları

Muz faydaları oldukça fazladır. Vücudun günlük potasyum ihtiyacının tamamını karşılar. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Kemikleri güçlendirir, kıkırdak dokusunu önler, kireçlenmeyi önler. 

Eğer muza karşı bir alerjiniz yoksa muzun zararı yoktur. Ülkemizde muz alerjisi çok sık görülmemekle birlikte, son yıllarda çapraz alerji görülen kişilere rastlanılmıştır. 

Çapraz alerji, muzu başka bir tropikal meyve ile yenmesi sonucu ortaya çıkabilir. Örneğin muz ve kivi, muz ve avokado tüketimi muz alerjisi olan kişileri olumsuz olarak tetikleyebilir. Bu durumun nedeni genetik ve çevresel faktörlerdir. Muz yedikten sonra rahatsızlık, ciltte kızarıklık, kabartılar, deri rahatsızlıkları hissediyorsanız muz alerjisi olma ihtimaliniz vardır. Bu durumu göz önünde tutarak hastaneye baş vurunuz. 

Faydaları ve zararları göz önünde tutulduğunda eğer muz alerjisi bulunmuyorsa, faydaları zararlarından daha çoktur. Muzun yararları hem meyve olarak tüketerek hem kabuğundan cilt maskesi yaparak elde edilebilir.Ayrıca bitki besini olarak oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap