.
.

Muz Kabuğu Neden Kararır? Kararmaması İçin Ne Yapılır?

.
.

Muz Kabuğu ve Muzun içeriğine bakıldığında besin değerleri yönünden çok ciddi bir tabloyla karşılaşıyoruz.

Özellikle içeriğinin büyük kısmının su olması ve ortalama her muzun %5’inin protein oluşu tavsiye edilen besinler arasında olmasını sağlıyor. Protein deposu meyveler arasında da zirvedeki alternatiflerden birisidir. Vitamin yönünden ise en az mineral kadar zengin bir yapıya sahip.

Bakıldığı zaman A, B ve C Vitaminlerini barındırmaktadır. B vitamini nispeten daha az bulunsa da A ve C vitaminlerinin ciddi oranlarda yer aldığını söylemek gerek.

Potasyum yönünden çok zengin olduğundan vücudun ihtiyacı olan pek çok minerali sağlıklı yollardan almasını sağlıyor. Demir, magnezyum ve kalsiyum içeren meyvelerden birisi olarak her evde tüketiliyor.

muz kabuğu neden kararır

Muz Kabuğu Kararması İçin Ne Yapılır?

Evde her yaş grubundan insanlar tarafından sevildiği için sürekli bulunan bir meyvedir. Ancak bu kadar sevildiğinden dolayı fazla alınması bazı sorunları beraberinde getirebilir. Her zaman meyvelikte yavaş yavaş Muz Kabuğu kararmaya başladığı muzlar görmeniz muhtemeldir.

Bu durum başta görsel olarak olumsuz bir etki yaratır. Muzun bayatladığını gösteren bu kararmalar aynı zamanda içinin yumuşamasını ve zamanla içinin de kararmasıyla tadının bozulmasını sağlar.

.

Haliyle Muz Kabuğu ne kadar geç kararırsa bizim için o kadar iyidir. Satın alıp eve getirdikten sonra dikkat edeceğimiz birkaç nokta ile muzun çok daha uzun süre dayanabileceğini görebiliriz. Bir manav tezgahına baktığınızda hem sarı hem de yeşil muzlar görebilirsiniz.

Elinizin hemen sarı muzlara gideceğinden eminiz. Oysa sarı muzlar eve getirdikten birkaç gün sonra kararma aşamasına geçecektir. Yeşil muzlar ise henüz daha ham olduklarından sarı olacak ve sonrasında kararma aşamasına geçeceklerdir.

Genellikle muz gibi meyveler her zaman meyve tabağında ve ortada dururlar. Çünkü kapalı bir yerde saklamak hızlı bir gelişim sürecinin anahtarıdır. Açık olarak meyve sepetinde durması ve meyve sepetinin de oda sıcaklığında olması en ideal süreci beraberinde getirir.

Muzların sap kısımları kararma aşamasında önemli bir unsurdur. Genellikle marketlerde sap kısımlarının koparıldığına şahit olmazsınız. Çünkü bayatlama aşamasını önleyici bir etkisi vardır.

Muz Kararmasın Diye Nasıl Saklanır?

Bu etkiyi daha da uzatmak ise mümkündür. Bunun için kimisi streç film kullanıyor. Ancak asıl geçerli olan metot alüminyum folyodur. Yalnızca muzların sap kısımlarını güzelce folyoyla sararak daha uzun süre kararmadan kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Çok daha uzun ömürlü bir saklama düşünüyorsanız kesinlikle oda sıcaklığı doğru tercih olmayacaktır. Çünkü kolay bozulacağı için pek dayanıklı olmayacağını tahmin etmeniz zor değil. Bunun için buzluklar ve derin dondurucular tavsiye edilir. Ancak şunu unutmamak gerekiyor.

Muzlar dondurulduktan sonra çıkarıldığı gibi tüketilmelidir. Yani muzu dolaba atıp sonrasında çıkarıp meyve sepetine koyup bir süre bekletmek mümkün değil. Bu yüzden porsiyonlar halinde muzu poşetlere bölerek buzlukta saklamak daha doğru olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap