Mum Lekesi Nasıl Çıkar, Temizlenir?

Kumaşlara ve döşemelere damlayan mum lekelerini dondurarak ya da ütüleyerek iz kalmadan çıkarabilirsiniz. Boyalı zeminlerde ise tiner yöntemleri kullanılır.

Mum lekesi basit görünen bir leke olmasına karşılık kolayca içe nüfuz ederek yayılabilir. Kalan izin ise temizlenmesi oldukça zordur. Ancak doğru uygulamalar yapılırsa mum lekesi izi kalmadan çıkarılabilir.

Temizliğin yapılacağı alan son derece önemlidir. Genel anlamda mum lekesi çıkar mı sorusunu kıyafetler için soranlara rastlıyoruz. Ancak bunun dışında döşemelerden duvarlara, mobilyalardan zeminlere kadar geniş bir skaladan bahsetmek mümkün.

Mum lekesini temizlemek için acele hareket etmemeniz gerekiyor. Kısa sürede temizleyebileceğinizi zannederek aniden kurumuş lekeyi kazımanız sizi oldukça zor bir leke ile karşı karşıya getirebilir. Bu ani uygulamalardan kaçınarak daha etkili bir temizlik metodu tercih etmelisiniz.

Kumaştan Mum Lekesi Nasıl Temizlenir?

Aslında karışım hazırlayarak mum lekesi izini yok etmenin mümkün olduğu biliniyor. Hatta oldukça kolay bir şekilde bu uygulanabilir. Fakat her kumaş türü için aynı sonucu almak pek mümkün değil.

Malzemeler

Çeyrek ölçek yumuşatıcı
4 ölçek su
Karıştırılan bu iki malzemenin uygulanmasıyla mum lekesi izi yok edilebilir. Fakat izden ziyade mum lekesini yok etmek için daha farklı seçenekleriniz var.

Kumaştan Dondurarak Mum Lekesi Çıkarma Yolları

Eğer kumaşın üzerinde damlayan bir mumum bıraktığı lekeyi temizlemek istiyorsanız bunu kumaşı dondurucuya koyarak başarabilirsiniz. Tamamen donarak katılaşacağından tırnağınızla kaldırıp alabileceğiniz bir forma gelecektir. Dondurucuda minimum 3 saat kalması gerektiğini unutmayın.

Kumaştan Ütü İle Mum Lekesi Çıkarmak

Ütü uygulaması mum lekelerinde en çok uygulanan metottur. Kumaşın mum lekesi olan bölgesine hem içten hem dıştan peçete uygulamanız zarar görmesini engelleyecektir. Donuk halde olan mumu eritmek içinse ılık düzeyde bir ütü sıcaklığını yeterli olacağını belirtelim.

Havluyu hem iç kısımdan hem dış kısımdan tuttuktan sonra mumun erimesi için ütüyle üzerine sıcaklığı veriyoruz. Burada ütüyü bastırmadan sıcaklıkla erimesini sağlamak gerekiyor. Eriyen mum ise havlu peçetenin emilimi sonucunda kumaştan ayrılıyor. Kumaşın, elbisenin zarar görmemesi için dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır.

Döşemelerden Mum Lekesi Nasıl Temizlenir?

Mum lekesi döşemeden nasıl çıkar diye merak edenler içinde ütü yöntemini önereceğiz. Fakat bu yöntemi uygulamadan evvel ilk olarak kazıma işlemi yapmanız gerekiyor.

Döşemenin üzerinden tırnağınız ya da benzer sivrilikte bir araçla mum lekesi kalıntısını kazımaya başlayın. Ardından doğal olarak mum lekesinin çıkması mümkün olacaktır. Eğer lekenin izi kalırsa bunun için uygulayacağınız metot kumaştan mum lekesi temizlemeyle aynı formdadır. Havlu peçetenin üzerinden ılık ütü sıcaklığıyla erimesini sağlayarak tüm izi ortadan kaldırabilirsiniz.

Boyalı Zeminlerden Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Boyalı zeminden mum lekesi çıkarmak için tercih edeceğiniz malzemeler arasında rubbing alkol ya da tiner bulunabilir. Bunlarla çok rahat bir şekilde boyanın mum lekesi olan kısmını alabilirsiniz.

Eğer boyanızda bir renk farklılığı oluşmasını istemiyorsanız kazıma işleminin ardından ılık ütü uygulayabilirsiniz.

Şunu söylemeden geçmemek gerekiyor ki; rubbing alkol, tiner ya da benzeri uçucu malzemeler kesinlikle ürünlere zarar verebilir.

Elbise kumaşlarına, döşemelere, duvarlara, zemine renk konusunda ve deformasyon açısından etkiler görülebilir. Denemeden uygulamadığınız takdirde bu sonuçlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Ufak bir bölümde deneyerek bu seçeneği tercih etmeniz ise daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap