Motosiklet Ekipmanları Olmazsa Olmazları

Motosiklet Ekipmanları Olmazsa Olmazları İstanbul gibi trafik konusunda büyük sorun yaşamakta olan büyük şehirler başta olmak üzere genel olarak trafik çilesi ile karşı karşıya olan kara yollarında motosiklet, adeta bir kurtarıcı niteliği taşır. Ancak sağlayacağı zaman tasarrufunun yanı sıra birtakım tehlikelere karşı önlem almak gerektiğinin de vurgulanması gerekir.

Motosiklet sürücüsü olmak yalnızca sürüş eğitimi almak ve teknikleri öğrenmek ile kalmamalı, gerekli güvenlik ekipmanları olmadan da trafiğe çıkılmaması gerekir. Çünkü bilinmelidir ki herhangi bir şekilde olması muhtemel trafik kazasında mevcut güvenlik ekipmanları, kazalarda ölüm riski oranını önemli seviyede düşürmektedir.

İsminden de anlaşılacağı üzere motosiklet güvenlik ekipmanları, söz konusu motosiklet sürücüsünün güvenliğini sağlayarak,  hayati riskini önemli ölçüde azaltır. Dolayısıyla mevcut ekipmanlar bütün motosiklet sürücüleri ve yolcuları tarafından kullanılması gerekir. Ayrıca belirtmek gerekir ki motosiklet ekipmanlarını temin etmiş olmak yetmemekle birlikte, kullanılan bu ekipmanların kalitesi de önem arz eder. Çünkü olası bir kaza durumunda yaşanabilecek herhangi bir savrulma, düşme, çarpma gibi durumlarla karşılaşma ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı ve ona göre bir ekipman tercihi yapılmalıdır.

Motosiklet Yaralanmaları
Motosiklet Yaralanmaları

Motosiklet Yaralanmaları

Motosiklet yaralanmaları üç kategori kapsamında değerlendirmek mümkündür. Bunlardan birincisi hafif yaralanma grubudur. Bu grup, hastanede yatarak tedavi gerektirmeyen yaralanmaları kapsar. Ardından ikinci grup ise ciddi yaralanma grubu yani hastanede yatarak tedavi ve bakım gerektiren birtakım kırık, çıkık, ezici vb. durumlar ve derin yaraların kapsadığı gruptur. Üçüncü grup ise iç organların yaralanmasını, ölümcül şekilde yaralanma- ölüm durumlarını kapsayan motosiklet kazaları bulunur.

Motosiklet kazaları yaralanmalardan birinci derecede yaralanmaların baş ve göğüs bölgesinden alındığını da belirtmekte fayda var. Bu yaralanma risklerini minimum seviyeye indirmek için güvenlik ekipmanları içerisinden özellikle kask, mont, eldiven, dizlik ve sırtlık parçalarının ayrıca önem arz ettiği de unutulmaması gerekir.

Başka İçerik:  Seyahat Sigortası Çeşitleri ve Teminatı

Kask Çeşitleri
Kask Çeşitleri

Kask Çeşitleri

Tamamen kapalı (full face) kask, çenelik kısmı açılabilen (flip up) kask, çeneliksiz (open face) kask ve yarım (shorty half) kask olarak kategorize edilmekte olan 4 çeşit kask türü bulunur. Bu 4 kask çeşidinin arasından, özellikle baş ve boyun bölgesini maksimum düzeyde koruyan ve bundan ötürü en çok talep gören kask türü tam kapalı yani full face kask türüdür.

Bütün bunların yanında tercih edilecek motosiklet kaskının, motosiklet sürücüsü ve yolcularının kafa ölçüsüne uygun olarak tercih edilmesine, yanmayan ve alacağı darbelere karşı dayanıklı bir malzemeden yapılmış olması gerekir. Ayrıca sesi ve havayı geçirgenliği özelliklerine de dikkat edilmelidir. Çünkü kaskın rüzgâr, gürültülü ses ve soğuk hava gibi zarar verici birtakım durumları geçirgenliğinin fazla olması, motosiklet sürücüleri ve yolcularına çok ciddi zarar verebilir.

Motosiklet Sırtlığı Ne İşe Yarar?

Motosiklet sırtlığı, motosiklet sürücülerinin sırt, omurga ve bel bölgelerinde herhangi bir olası kaza sonucu alınması muhtemel bir hasardan koruması için olmazsa olmaz parçalardandır. Herhangi bir kaza esnasında çarpışma anında adeta otomobil hasa yastığı işlevini görmektedir. Yine yukarıda belirtildiği gibi bu parçanın da kalitesi ve sağlamlığına dikkat edilerek temin edilmelidir.  Şüphesiz ki motosiklet güvenlik ekipmanları arasında en önemlisi motosiklet kaskıdır.

Motosiklet kaskı, yaşanması muhtemel trafik kazalarında sürücü ve yolcuların hayati riskini minimuma düşürmeye yarayacak en önemli parçadır. Motosiklet kaskı seçiminde dikkat edilen önemli bir nokta, seçilecek kaskın ECE-2205’e uyumlu olmuş olması önemli bir husustur.

Motosiklet Eldiveni
Motosiklet Eldiveni

Motosiklet Eldiveni

Olası bir motosiklet kazasında, motosiklet sürücüsünün yerle temas ettiği ilk an elleri devreye girer. Dolayısıyla bütün yük ellere ve avuç içlerine biner. Sonuç olarak ellerde ve avuç içlerinde yaralanmalar ve istenmeyen durumlar yaşanması oldukça muhtemeldir. Bundan ötürü de tercih edilen motosiklet eldiveni son derece özenle seçilmelidir. Süratli gidilen yolda yaşanabilecek bir trafik kazasında ise oluşacak şiddetli sıcaklık da ağır yaralanmalara sebep olabilir.

Başka İçerik:  Kasko Şirketi Seçmek için İpuçları

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak eldiven seçiminde titizlik söz konusu olmalıdır. Eldivenler yazlık ve kışlık eldiven olarak iki tür sınıflandırılmıştır. Tercih edilecek eldiven bileği, avuç içini ve parmakları tam anlamıyla sarmalı, elde bulunan eklemlerin rahat hareket etmesini sağlayacak esnekliklerin de yer alması gerekmektedir. Ayrıca bilek ayarının yapılabildiği eldivenleri tercih etmek daha doğru olur.

Motosiklet Montu Ve Motosiklet Dizliği
Motosiklet Montu Ve Motosiklet Dizliği

Motosiklet Montu Ve Motosiklet Dizliği

 Yine diğer güvenlik ekipmanları gibi motosiklet montu da mevsim fark etmeksizin olmazsa olmaz işlevlere sahiptir. Kaliteli bir motosiklet montunun dirsek, omuz, sırt koruması yönünden işlevsel olması gerekir. Ayrıca montun CE onayı da olması gerekir. Bunun yanı sıra motosiklet montunun üstünde, geceleri karanlıkta sürücünün fark edilmesini sağlama işlevi gören reflektör şeritlerinin de güvenlik açısından bulunması gerekmektir. Şayet yaz aylarında nefes alabilen rahat montlardan tercih etmek istenirse fileli mont türlerinden de temin etmek mümkündür.

Bir diğer önemli ekipman ise dizliklerdir. Herhangi bir olası kazada düşme durumunda diz kapağına alınabilecek bir darbe, çok ağır sonuçlara sebep olabilir. Gelebilecek darbelerin ve kırık çıkık gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için dizlikler büyük önem taşır. Bacakların hareketini engellemeyecek türden dizliklerin tercih edilmesi de ayrıca önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap