.
.

Meyveleri ve Sebzeleri Yıkama Yöntemi! Organik Meyve Seçimi

.
.

Meyveleri ve sebzeleri tüketmeden önce yıkanması çok uzun yıllardan beri önerilen bir durumdur. Eskiden her ne kadar yıkamadan yediğimiz pek çok meyve olsa da günümüzde ciddi bir risk faktörü oluşturabiliyor.

Gerek ilaçlamalarda kullanılan kimyasallar gerekse hormonlu yiyeceklerde oluşan mikroorganizmalar bunun en büyük sebepleri arasındadır.

Tam bu noktada ise meyveleri veya sebzeleri yemeden önce nasıl yıkamamız gerektiğiyle ilgili soru işaretleri ortaya çıkıyor.

Çünkü bazen birkaç gün arayla yediğimiz aynı meyvenin farklı tatlara sahip olduğunu hissedebiliyoruz. Dolayısıyla her anlamda doğru adımları atmak, sağlıklı olmasını sağladığımız gibi lezzetini de korumaya çalışmak bizim elimizde. Bunun için yıkama aşamasında bazı püf noktalara dikkat etmek şart.

Meyveleri ve Sebzeleri Yıkama Yöntemi

Meyveleri ve Sebzeleri Yıkarken Bunlara Dikkat

Besinlerin kendilerine özel yapısı gereği bazı temizlik aşamaları farklı olabiliyor. Yani her meyveyi ve sebzeyi aynı standartlara göre yıkamak aslında çok doğru olmayacaktır.Bununla alakalı sık yapılan hatalardan söz edeceğiz. Fakat öncesinde bir meyve yenmeden önce nasıl yıkanmalıdır noktasına odaklanmak gerekiyor.

.

İlk önceliğimiz tabii ki su oluyor. Ancak su ile yıkama işleminden ziyade farklı bir teknik uygulanması daha iyi sonuçlar verebilir. Hepimiz musluğun altında elimizle ovalayarak meyve yıkıyoruz. Oysa bunun yerine bir kabın içerisine su doldurmalı ve bu kaba beyaz sirke eklemeliyiz.

Bu sayede sadece suyla değil aynı zamanda sirkenin mucizevi etkisiyle de yiyecekler çok daha steril hale gelecektir. Ayrıca bu kabın içerisine su ve sirkeyi ekledikten sonra ovalayarak yıkamamıza gerek yok. Aksine içerisine çay kaşığıyla karbonat ilave ederek yalnızca meyveleri içerisinde bekletmek yeterli olacaktır.

Ortalama 15 dakika kadar kaldığında bir noktada sterilizasyon çalışması tamamlanmış olacaktır. Ardından musluğun altında durulayarak keserek ya da ısırarak tüketmeye başlayabilirsiniz.

Özellikle sebzelerin arasında toprakla iç içe yetişen, satın alıp eve getirdiğinizde bile üzerinde toprak kalıntıları gördüğünüz ıspanak, roka, tere ve marul gibi ürünlerde bunun uygulanması şart.

Biber ve domates gibi gün içerisinde sık tükettiğimiz sebzelerde de sirkeli suda 5 dakika bekletmek iyi sonuçlar verecektir. Patates, turp, havuç ve kereviz için de 5 dakika yeterli iken direkt musluğun altında da yıkanmaları önerilmektedir.

Pırasa ve soğan için bu yöntem yerine dış yapraklarını ayırdıktan sonra suyla yıkamanız önerilir. Yeşil soğan da dahil olmak üzere bu sebzelerde sirkeli suya gerek yoktur.

Meyvelerde ise günlük tüketim oranı çok yüksek olabileceği için temizliğine ayrıca özen gösterilmesi gerek. Elma, şeftali ve armut için sirkeli suya batırıp bir süre tutabilirsiniz. Ardından güzelce yıkayarak tüketmenizde fayda var. Fakat çilek gibi gözenekli meyveleri kesinlikle sirkeli suya batırıp bekletmeyin.

.

Sebzeleri ve Meyveleri Alırken Organik Olanı Tercih Edin

Sebzeleri ve Meyveleri Alırken Organik Olanı Tercih Edin

Tabii ki her sebze ve meyve için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Tıpkı yıkarken olduğu gibi satın alırken de bu detaylara göre tercihlerimizi yapmalıyız. Dolayısıyla hem gıda hileleri hem de daha organik bir meyve tercihi için gözümüzü açık tutmak zorundayız.

En çok rastlanan hilelerden birisi parlaklığıyla büyüleyen elmalardır. Bu elmalara mumlama işlemi yapılabiliyor. Böylece olduğundan çok daha parlak görünüyor. Elmaların yumuşak olması tazeliğini yitirdiği anlamına gelir.

Bazı meyveleri alırken dikkat etmeniz gereken detaylar çok kolaydır. Kavun çok sarıysa ve yumuşaksa almamalısınız. Üzüm için sapın yeşil oluşu, tanelerin salkımdan dökülmeyen üzümleri tercih ediniz. Eriğin sert, narın ise kabuk yapısı ince olmalıdır. Çileğin kokusunu almaya ve boyutunun küçük olmasına dikkat etmelisiniz.

Muz alırken kahverengileşen kısımlara odaklanmanız gerek. Bayatlamaya başladığını gösterir. Armut içinse buruşmamış ve çok sert olmayan meyvelerden tercih etmelisiniz. Portakal ne kadar ağırsa o kadar suludur. Biberlerin sert, patatesin ise filizlenmemiş olması gerekmektedir.

Mantar gibi sebzeleri seçerken lekesiz olanlara yönelmeniz gerek. Brokoli sebzesinin yaprakları oldukça sık ise tazedir. Patlıcana parmağınızı bastırdığınızda içeri göçen kısım geri yerine geliyorsa tazedir. Taze fasulye içinse bükerek kırmayı deneyin. Hemen kırılıyorsa taze, kırılmıyorsa tazeliğini yitirmiştir.

Salatalık seçiminde üzerinde buruşukluk ya da solukluk olmaması önemlidir. Pörsümeyenleri seçmelisiniz. Domates için de ince kabuklu ve ağır olanlar daha iyi ve sulu çıkacaktır. Limon için de yine ağır olması suyunun bol olduğunun göstergesidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap