Malta Eriği Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Malta eriği soğuk koşullarda saklanır. Reçel, marmelat yapımında kullanılır. A vitamini ihtiyacını karşılamaya fayda sağlar. Fazlası zararlıdır.

Malta Eriği

Bir narenciye türü olarak ve bazı kesimlerde yenidünya olarak adlandırılan meyve malta eriği meyvesidir. Adıyla, içeriğiyle ve özellikle de değişik çekirdek türüyle oldukça fazla dikkat çeken bu meyvenin tadı bazen mayhoş bazense çok tatlıdır.

Yetiştiği yere bağlı olarak değişen bir tat oranına sahip olan eriğin, sarı ve turuncu türleri vardır. İçerdiği ise tıpkı bir kayısıya benzeyen bu eriğin faydaları da saymakla bitmez.

Halk arasında daha çok yenidünya olarak adlandırılan bu eriğin anavatanı Çin olarak bilinse de, Türkiye’de çok kolay bir şekilde yetiştiriliyor. Aynı zamanda gülgiller familyasından da bilinen eriğin yüzyıllar önce ilk olarak Japonya’da yetiştirildiği bilinir.

Daha sonra tüm Avrupa’ya yayılan erik Türkiye’de ise en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor.

Daha çok tropikal bir meyve gibi görülse de, aslında diğer bölgelerde ve hatta çok küçük bahçe topraklarında bile ağacı büyüyebiliyor. Ancak meyve vermesi için çok daha fazla ilgiye, suya ve güneşe, özel toprağa ihtiyaç duymaktadır.

Malta Eriği Nasıl Saklanır?

Hem kuru olarak hem de yaş olarak tüketilmesi uygun olan malta eriği nasıl saklanır? Saklaması en kolay olan meyve türleri içerisinde yer alıyor.

Yaş olarak saklamak istediğinizde buzdolabında yaklaşık 7-8 gün boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz. Buzdolabı sıcaklığı meyvenin bozulmaması ve 7 gün boyunca taze kalabilmesi için oldukça uygun olan bir sıcaklıktır.

Eğer kuru malta eriği şeklinde olarak saklamak isterseniz, cam kavanozlara boşaltarak kuru yemiş dolabınızda ya da kilerinizde kuru ve serin bir ortam seçerek saklamaya devam edebilirsiniz.

Kuru olarak da yaş olarak da tüketimi oldukça lezzetli olan bu erik türünün, kuru olarak daha uzun süre boyunca saklanması uygundur.

Kurutulmuş olan erikler, besin değerlerini içerisine daha fazla hapseder ve böylece daha uzun süre boyunca bozulmadan ve çürümeden saklanmaya devam edebilir.

Malta Eriği Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Gurme severlerin en çok araştırdığı soru malta eriği yemeklerde nasıl kullanılır sorusudur. Bu erik türünün hem tatlı hem de mayhoş bir lezzeti vardır. Eriği bütün halinde haşlayarak bir içecek hazırlayabilirsiniz. Çekirdeklerini ayırıp, küp küp doğradıktan sonra reçel yapabilirsiniz.

Reçel sevmeyenler, daha çok ekmeğe sürülür tarzda kahvaltılık sevenler ise erikleri kabuklarıyla birlikte, şekerli olarak haşlayıp, limon suyuyla birleştirerek süzgeçten geçirmelidir.

Böylece hazır, doğal ve mis gibi kokan bir marmelata sahip olabilirsiniz üstelik rengiyle de kendisine hayran bırakan bu marmelat kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Malta Eriği Faydaları

Malta eriği faydaları saymakla bitmeyen bir meyve türüdür. Bu meyve büyüklük açısından oldukça ideal boyutlara sahiptir. Görünüm açısından ise biraz armuda biraz da kayısıya benzer. Turuncu ve sarı renklerde oluşan meyvenin en olgun hali turuncu, biraz daha az olgun hali ise sarı renktedir.

Düşük kaloriye sahip olduğu için herkes tarafından, özellikle de diyet yapan bireyler tarafından rahatlıkla tüketilmekte olan bir erik türüdür.

Yüksek antioksidan içeren bu erik türü birçok enfeksiyon hastalığına karşı koruyucu bir fayda sağlar. Aynı zamanda oldukça güçlü bir A vitamini deposu olan bu erik türünün göz sağlığına da fayda sağladığı bilinir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu A vitamini miktarının günlük olarak %50’sini karşılayabilecek bir güce sahiptir. Ayrıca bu erik türü, düzenli, tüketildiği takdirde bütün organlara fayda sağlayan bir meyve türüdür.

Malta Eriği Nelere İyi Gelir?

Faydalarıyla birlikte malta eriği neye iyi gelir sorusuna da her zaman cevap aranıyor. Özellikle neye ve hangi hastalıklara iyi geldiği en çok merak edilen konulardan birisidir. Kan şekerinin dengelenmesine olanak sağlayan bu eriğin göz hastalıklarına karşı iyi geldiği biliniyor.

Diyabet hastaları tarafından da kan şekerini düzeltmek için rahatlıkla kullanılmakta olan erik türünün aynı zamanda akciğerde ve ağız boşluklarında meydana gelen hücre bozulmalarının da düzelmesini sağladığı bilinir.

Hem kabuğundan hem meyvesinden hem yapraklarından hem de çekirdeğinden dahi faydalanılmakta olan erik türünün, özellikle de boğaz enfeksiyonlarına karşı temizleyici bir görevi vardır.

Malta Eriği İçindeki Vitaminler

Malta eriği içindeki vitaminler en çok K vitamini olarak karşınıza çıkıyor. K vitamini açısından bir depo olan eriğin, kas ve kemikleri güçlendirdiği de bilinir. Kas hastalıklarına karşı ve kemik hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görmektedir.

Bu hastalıkların tümüne karşı olan riski azaltır ve çok daha güçlü kas ve kemiklere sahip olunmasını sağlar. Ayrıca düzenli kullanım sonucunda, ileriki yaşlarda da kemiklerin ve kasların kendini hazırlamasını sağlar.

Malta Eriği Kalorisi

Malta eriği kalorisi oldukça düşük olan besin kaynakları içerisinde yer alıyor. Tüketimi oldukça keyifli olan eriğin düşük kalorili olması diyette olan şahısları da olumlu yönde etkiliyor.

Yorgunluğa, baş ağrılarına, kas ağrılarına, kemik ağrılarına ve cilt problemlerine karşı kullanılmakta olan bu eriğin kilo vermeye yardımcı olduğu da aşikârdır.

Diyet yapan kişiler hem diyetine zarar vermemek hem de sağlıklı beslenmeye devam ediyor olmak için kuru ya da yaş bir şekilde eriği tüketmeye devam edebilirler. Üstelik kalorisinde hiçbir değişiklik olmadan, istediğiniz tatlı ve yiyeceklere ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Malta Eriği Zararları

Yararlarıyla birlikte elbette malta eriği zararları olup olmadığı konusu da sürekli gündemde olan ve tartışılan bir konudur. Bilinen herhangi bir yan etkisi ya da zararı olmayan bu erik türünün, tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Aşırı bir tüketime gidildiği zaman fayda yerine zarar sağlayabilir. Baş ağrısına, ishale ve midede hazımsızlık sonucu kabızlığa da sebep olabilir. Bu nedenle yan etki ve zararından etkilenmemek adına kuru da olsa yaş da olsa belli miktarda tüketilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap