Lezzetli çay yapmanın püf noktaları nelerdir?

  Gün boyunca sürekli olarak çay tüketen bir toplum olarak bizlerin çay demleme konusunda son derece başarılı bir toplum olduğumuz bilinir. Çok fazla çay ..

Gün boyunca sürekli olarak çay tüketen bir toplum olarak bizlerin çay demleme konusunda son derece başarılı bir toplum olduğumuz bilinir. Çok fazla çay tükettiğimizden dolayı bizler için çayın kalitesi son derece önemlidir ve aynı zamanda çayı demlemek de oldukça bilgi isteyen önemli bir meziyettir. Doğru şekilde demlenmediği zaman oldukça lezzetsiz olabilen çay, profesyonel şekilde dinlemek isteyenler için bazı önemli teknik bilgiler gerektirir

Çay demlemenin önemli noktaları

Çay demlemeden önce ilk dikkat edilmesi gereken şey suyun sertliği olmaktadır. Çayın tam kıvamına gelebilmesi için en uygun su sertliği orta seviyedir. Çay demlemek için içme suyu tercih etmenizi tavsiye ederiz. Musluk suyu ile çayın daha lezzetli olmasını istiyorsanız daha önceden bu suyu kaynatıp dinlendirilmiş olmamız gerekir.

Su tercih konusunda karar verdikten sonra çay demliğinin de temiz olması hususunda büyük bir önem göstermelisiniz. Kirli veya kireçli olan demlikler çayın lezzetini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenlerden ötürü öncelikle çay demleyin temiz olduğundan emin olun eğer kireçler bulunuyorsa kireç temizleyici ile bunlardan arının.

Ülkemizde genellikle çelik alaşımları yapılmış demlikler kullanılsa da porselen çay demlikler üzerinde çay daha lezzetli olur. Isıyı iletme oranı ve muhafaza etme oranı çelik’e göre daha yavaş olduğu için ağır ağır demlenmesi gerçekleşir. Bu nedenlerden ötürü eğer mümkünse çay demlerken porselen demlik kullanınız.

Demlemeye başladığınızda ilk aşama suyun kaynatılmasıdır. Çaydanlığın içerisinde su miktarı yarıya geçmeyecek şekilde doldurulur ve ocağın altı açılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra 1 2 dakika kadar daha beklenir ve sonrasında dengeye bir miktarda sıcak su katılır, benlik çalkala alındıktan sonra içerisinde kalan su boşaltılır ve dengeye tekrardan çay katılır.

Çayın tam bölünebilmesi için 15 20 dakika kadar sürenin geçmesi gerekir. Çay demini aldıktan sonra demlikteki çayların tanelerinin çökmesi ile çayın tam anlamıyla oturduğu anlaşılır.

Çaylarınızı açık biraz daha koyu renkli olmasını istiyorsanız derleme esnasında demliğe bir tane kesme şeker atabilirsiniz. Diyabet hastasıysanız ya da şeker kullanmak istemiyorsanız bunun yerine 1-2 adet karanfil kullanabilirsiniz,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap