Labada Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Sağlığımıza Faydaları ve Zararları

Labada, kendi yetiştiği için organiktir ve bu sayede faydaları da çoktur. Özellikle dolma yapımında kullanılır. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

Labada

Sağlığa çok sayıda faydası olan bitki türleri vardır. Eski zamanlarda efelek olarak bilinen labada yeşil yapraklara sahip olan ve çeşit çeşit faydası olan lezzetli bir bitki türüdür. Hafif ekşimtrak bir tadı olan labada dağlık ve kayalık alanlarda doğal yağmur suyu ile kendiliğinden yetişen bir bitkidir.

Labada genel olarak dağlık alanları çok olan şehirlerde yetişen bir bitkidir. Sağlığa olan faydaları ile bilinen labadanın salatası ve yemeği damaklarda enfes bir tat bırakır. Labada bitkisi karabuğday familyasına sahip olan ve sağlığa mucizevî etkileri olan bir ot türüdür.

Ancak fazla miktarda tüketmemek gereklidir. Labada bitkisi gerektiğinden fazla su ihtiyacı sağlar. Böbrek ve diyaliz hastalarına önerilmeyen bir bitkidir. Her bitki türünde olduğu gibi labada bitkisinin de az miktarda da olsa yan etkileri olabiliyor. Bu bakımdan gerektiği kadar tüketilmesi gereklidir.

Labada Nasıl Saklanır?

Organik ve doğal bitki grubuna giren labada temiz kayalık ve meralarda kendiliğinden yetişen bir sebze olarak ta değerlendirilebilir. Bitki kategorisinde önemli bir yere sahip olan labada titiz bir şekilde el ile keyifli bir şekilde toplanır.

Kişiler labadayı çeşitli şekillerde muhafaza ederler. bitki grubuna giren labada steril buzdolabı poşetlerinde uzun süre tazeliğini koruyan bir ot türüdür. Buzdolabı ve kiler gibi soğuk alanlarda tazeliğini koruyan labada yaz ve bahar aylarında yetişen bir sebzedir.

Genel olarak mevsiminde tüketmek daha çok fayda sağlar. Steril buzdolabı poşetlerinde saklanabilen labadayı vakti geçmeden tüketmek gereklidir.

Labada Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ispanak gibi yaprakları olan labada bitkisinin yörelere özgü pişirme teknikleri vardır. Şifa deposu olan labada yemeği ıspanak yemeği gibi pişirilir. Bazı yörelerde şifa kaynağı olarak isimlendirilen labada bitkisinin sarması yapılarak ta tüketilebilir.

Taze yoğurt ve sarımsak ile tatlandırılan labada dolması sayesinde şifa bulmak mümkündür. Labada bitkisinin pişirilmesinde kilit nokta temiz bir şekilde toplanmasıdır.

Kayalık ve dağlık alanlarda yetişmesi sebebi ile içerisinde toprak gibi oluşumlar yer alabilir. Bu bakımdan titiz bir şekilde toplanması ve temizlenmesi şarttır.

El emeği ile temizlenen labada bol suda yıkanarak pişirilmeye hazır hale gelir. Labada bitkisi haşlanıp salata yapılarak ta tüketilir. Yörelere özgü olarak çok sayıda pişirme metodu vardır. Birçok yörede ıspanak gibi kavrularak börek yapımında da kullanıldığı bilinir. Labada böreği içerisinde labada otu olması sebebi ile lezzetli bir hale gelir.

Labada Faydaları

Labada faydaları saymakla bitmeyen bir bitkidir. Aromatik ve ekşimtrak bir yapıya sahiptir. Bin bir çeşit faydası ile bilinen ve eşsiz aromatik yapıya sahip olan labada bitkisi metabolizma düzenleyici etkisi ile vücuda zindelik katar.

Kan akışını düzenleyen labada bitkisi aromatik özü ile karın ağrısı yaşayan kişilerin önemli ölçüde rahatlamasını sağlar. Labada faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Labada bitkisi tam bir besin kaynağıdır. Bağırsak ve sindirim sistemini rahatlatıcı özellikleri ile tüketilmesi önerilen labada bitkisi cildi temizleyici tonik görevini üstlenir.

Çiğ ve pişirilerek de tüketilen labada otu; aktarlarda, büyük manavlarda hatta mahalle arası küçük bakkallarda da satışa sunulur.

Yapraklarının büyük olması sebebi ile vücudun ihtiyacı olan vitamin ihtiyacını karşılayıcı özelliktedir. Labada bitkisinin iştahı açtığı eski yıllardan bugünlere gelen değişmeyen bir gerçek olduğu bilinir.

Deri ve zührevi ile ilgili hastalıkları iyileştirdiği bilinen labada bitkisinin ishal önleyici faydası vardır. Labada bitkisinin diğer bir faydası da kök kısımlarında yer alan pigmentlerdir.

Labada bitkisinde kilit nokta labadanın kök kısımlarıdır. Vücuda olan faydası da bu kök kısımlarında yer alır. Labada bitkisinin bitkisel tedavi yöntemi ile olan başarısı kanıtlanmıştır. Labada faydaları günümüzde çok araştırılan konulardandır.

Labada Bitkisi Nelere İyi Gelir

Sağlık açısından oldukça faydalı bir bitki türü olarak bilinen efelek bitkisi kan içerisinde oluşan bakteri ve virüs oluşumunu engeller. Taze kan elde edilmesini sağlayan efelek adı ile bilinen labada cilt üzerinde oluşan yara gibi olumsuz durumlarda tedavi edicidir.

Eski dönemlerde efelek ismi ile anılan labada bitkisinin yara iyileştirici etkisi vardır. İçeriğinde yer alan antioksidan madde sebebi ile tam anlamıyla müshil görevi görür. Bu da kalın ve ince bağırsak hastalığında tedavi edici bir özelliktir.

Labada İçindeki Vitaminler

Labada bitkisi sulak alanlarda kendiliğinden yetişmesi sebebi ile tam bir vitamin deposudur. A, B, D ve K vitaminleri içeren labada bitkisi C vitamini açısından oldukça zengindir.

Mucizevî etkileri olan labada bitkisi günde bir fincan çay gibi demlenerek tüketildiğinde gerekli olan su ihtiyacını da önemli ölçüde sağlamış olur. Vitamin deposu olan labada bitkisi vücuda ferahlık sağlayan bir bitkidir. Tam bir vitamin deposu olan labada bitkisi içerisinde organik şeker vardır. 

Labada Kalorisi

Labada bitkisi oldukça düşük kaloriye sahiptir. Bir örnek vererek açıklamak gerekirse 150 gr labada otunun minumum kalorisi 25 gram olarak değerlendirilebilir.

Düşük kalorili sebze grubuna giren labada diyet listelerinin vazgeçilmez bitkisidir. Hazmı kolaylaştıran ve düşük miktarda kalori barındıran labada bitkisi diyet yapan kişilere tavsiye edilir. 

Labada Zararları

Karabuğdaygiller familyasından gelen labada bitkisinin insan sağlığı üzerinde bilinen çok ciddi zararları yoktur. Bunun sebebi ise sulak alanlarda organik olarak kendiliğinden yetişmesidir. Her bitki türünde olduğu gibi labada bitkisini de aşırıya kaçmadan tüketmek önemlidir.

Bilinen minumum yan etkileri arasında bağırsak tahrişi yer alır. Bunun sebebi de gerektiğinden fazla miktarda tüketilmesidir. Labada bitkisini tüketmeden önce küçük çaplı bir araştırma yapmak önemlidir.

Yeşil yapraklı sebzelere ya da bitkilere alerjisi olan kişiler için kullanımı uygun değildir. Bu bakımdan bu detayları göz önünde bulundurarak tüketilmesi önerilir. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde çok ciddi zararları olmayan bir bitki çeşididir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap