Kulak Çınlaması Neden Olur? Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Çok sık rastlanan şikayetler arasında kulak çınlaması yer almaktadır. Çalışma ortamının gürültülü olması, yüksek sese maruz kalma, sosyal gürültülü ortamlar çınlamada büyük etkendir. Yüksek ses düzeyinde kulaklıkla müzik dinlemek ve benzeri pek çok sebeple de yaşanabilmektedir.  İleri yaşlarda ise görülme oranını daha da artan kulak çınlamasının pek çok nedeni olduğu bilinmektedir. Yazımızda genel olarak kulak çınlaması neden olur açıklayacağız:

Kulak çınlaması (tinnitus), kişinin herhangi bir psikolojik bir sorunu olmamasına rağmen, dışarıda var olmayan sesleri duyması olarak tanımlanmaktadır. Kulak çınlaması hafif ve yüksek şiddetli olarak yaşanabilmektedir. Hafif şiddetli olan çınlamalar daha çok geceleri ve sessiz ortamlarda duyulmaktadır.

Yüksek şiddetli olan çınlamalar ise her ortamda duyulabilirler. Zamanında tedavi edilmeyen kulak çınlaması şikâyetleri sonrasında kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına kadar ilerleyerek depresyona girmesine neden olabiliyor.

Kulak Çınlaması Neden Olur

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak çınlaması neden olur sorusunun farklı cevapları olabilir:

Kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa ve hızla ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte artan baş dönmesi olabilir. Aynı zamanda işitme bozukluğu, şiddetli baş ağırsısı ve denge kaybı problemleri var ise tehlikelidir diyebiliriz.

Beyin sapında 8. Sinir olarak bilinen bölgenin sinir kılıfında tümörler meydana gelebilmektedir. Kişinin beyninde gelişen bazı tümörler erken dönemde kendini kulak çınlamasıyla belli etmektedir. Tek taraflı kulak çınlaması olan kişilerin işitme kaybı da var ise tümoral lezyonlar açısından tetkik edilmesi gerekmektedir.

Kulak çınlamasının görülme sıklığı yaş aralıklarına göre değişmektedir. Teorik olarak çocuklarda çok sık görülmemektedir. Fakat bu durum çocuklarda kulak çınlaması olmayacağı anlamına gelmez. Çocuklarda görülen kulak iltihapları, kulakta sıvı toplanması ve orta kulak iltihabı gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Kulak çınlaması, işitme kaybının olmasına neden olan her durumda yaşanabilecek bir rahatsızlıktır. Kulak çınlaması, kalın ton, kaba ton veya nabız atar gibi birçok tonda yaşanabilmektedir.

Kulak çınlaması belirtileri belirli bir süre devam ettikten sonra birden durabilir ya da daha yüksek bir sesle kişiye son derece rahatsızlık verev bir duruma varabilir.

•  Stres –Yoğun iş temposu  

Stres kulak çınlaması neden olur sorusunun cevaplarından birisidir. Kulak çınlaması işitme merkezini uyarır. Uyarılan işitme mekanizması daha fazla stres hormonu salgılanmasına sebep olur. Bu bir döngü olarak devam eder. Kişi, yaşadığı kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir. 

• İç kulaktaki tüylerin hasar görmesi  

İnsan beynine gelen ses olarak algılanacak sinyalleri yaymak için harekete geçen iç kulaktaki ince tüyler hasar gördüğünde, hücreler sinyali sızdırmaya başlamaktadır. Bu durum da kulak çınlamasının bilinen nedenleriarasında yer almaktadır. 

•  Kulak kiri

Verebileceğimiz bir yanıt da kulak kiri oluşmasıdır. Kulak tarafından salgılanan sıvılar, kirleri tutar ve bakteri oluşmasını yavaşlatır. Bu sayede kulak kanalını korumuş olurlar. Ancak kulakta fazla kir biriktiğinde atılması zorlaşır ve işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi sebeplerinden ötürü kulak çınlaması meydana gelebilir. 

•  Enfeksiyon ve hastalıklar  

Kulağı etkileyerek çınlamaya sebep olabilecek enfeksiyonlar; orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri enfeksiyonlardır.

• İlaçlar  

Herhangi bir tedavi amacı ile kullanılan ilaçlara bağlı bir yan etki olarak da kulak çınlaması şikayeti yaşanabilmektedir. Kulak çınlamasına neden olan yan etkileri olan yüzlerce ilaç çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotiklerdir. Kullanılması gereken doz aşıldığında bu yan etki görülür. 

•  Kulak kemiği değişimleri  

Bu durum genellikle genetik nedenlerden dolayı oluşan kulak kemiği büyümesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ayrıca, orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi gibi durumlar da kulak çınlaması sebebi olabilirler. 

•  Kansızlık  

Kan hastalıklarından birisi olan anemi yani kansızlık da bazı durumlarda kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir. 

•  Beyin Tümörü 

 Beyin etrafında oluşan tümörler hassas yerleşimleri sebebiyle kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabilirler. 

•  Hipertansiyon  

 Hiper tansiyon, alkol, sigara ve kafein etmenler, kulak çınlaması nedenleri arasında sayılmaktadır. 

•Kadınlardaki hormonal değişiklikler

•Tiroid bezi (guatr) anormallikleri

•Hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar

•Kulak zarı delikleri

•Vücuttaki bazı sistemik hastalıklar

•Kalp ya da kan damarları hastalıkları kulak çınlamasının diğer nedenleri olarak bilinmektedir.

Kulak Çınlaması Tanı Yöntemleri

Tanı Yöntemleri

Kulak çınlamasında tanı şiddetine, sıklığına ve nedenlerine bağlı olarak değişiklikler gösterir. Tanı yöntemleri için: Hastanın öyküsü ve şikâyetlerini dinlenir ve kulağa bağlı olan sebeplerden kaynaklandığı düşünülüyorsa, odyometrik muayene uygun görülür. Dış kulak yolunda tıkanmaya sebep olabilecek kir veya kalıntı olup olmadığına bakılıp, kulak zarında veya orta kulakta bir çınlamaya neden olabilecek bir sorun aranır.

Hastanın işitme kaybı varsa ve özellikle yüksek frekanslardaysa bu durumda bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Görüntüleme yöntemlerinde de herhangi bir belirti rastlanılmazsa, B12 vitamini, demir, şeker, kan şekeri, kolesterol ve çinko eksikliği olup olmadığı araştırılır.

kulak çınlaması Tedavi Yöntemleri

Tedavi Yöntemleri

Kulak çınlamasındaki en zor tarafı çınlamanın sebebinin zor bulunuyor olmasıdır. Ancak sebebi bilinen durumlarda örneğin; orta kulak iltihabına bağlı meydana geliyorsa ilaç tedavisinin yeterli olacağı bir yöntem uygulanabilir. Veya dış kulak yolundaki kire bağlı meydana geliyorsa, kulağın temizlenmesi gerekir. Bundan başka orta kulak yolundaki sebeplere de bağlı olarak medikal veya cerrahi yollarla tedavi uygulanabilir.

Sebebi bulunamayan çınlama şikâyetlerinde ise daha genel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kulak çınlaması sistemik hastalıklara bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, çinko eksikliği, kolesterol incelenir. B12 veya demir eksikliği gibi öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması gerekmekte sonra hala devam ediyorsa başka tedaviler denenmelidir.

Hastalıklara Göre Çınlama Çeşitleri

Hastalıklara Göre Çınlama Çeşitleri

Araştırmalar neticesinde kulak çınlamasının karakterinin, altında yatan hastalıklara göre değiştiği bilinmektedir. Hastalar, kulağımda zil çalıyor, deniz sesi geliyor gibi tanımlamalar kullanmaktadır.  Örneğin, Üfürüm şeklinde görülen çınlamalar, damar kaynaklı bir sorunun varlığını gösterir. Yüksek frekanslı bir çınlama tümör kaynaklı bir sorun olarak değerlendirilir. 

Zil sesi benzeri çınlama iç kulakla ilgili bir sorun olarak değerlendirilir. Tanıda en önemli kaynak çınlamanın ne zaman başladığıdır. Süresi ve karakteri hakkında doğru bilgileri edinmektir. Altta yatan gerçek neden tespit edilerek hastalıklara göre çınlama tedavisi uygulandığında çınlama da ortadan kalkmaktadır.

Kulak Kiri Çınlamaya Sebep Olur mu?

Kulak kiri çınlamaya sebep olur mu sorusu merak edilmektedir. Kulak salgısı, kulak kanalında kirleri tutar ve bakteri büyümesini yavaşlatır. Böylece kulak kanalını korumuş olur. Ancak kulakta çok kir biriktiğinde dışarı atılması zorlaşır ve işitme kaybı veya kulak zarı tahrişi gibi sebeplerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.

Kulak Çınlamasına Geçmesi İçin Neler Yapmalıyım

Kulak Çınlamasına Geçmesi İçin Neler Yapmalıyım

Kulak çınlamasına geçmesi için düzenli egzersizler yaparak kulak yapılarının zarınıza giden kan akışınızı düzenli hale getirmelisiniz. Kilo endeksinizi korumaya çalışıp obeziteye girmekten kaçının. Vücudumuzdaki vitamin değerlerinizi özellikle B12 vitamin değerinizi olması gereken seviyede muhafaza edin. Kulak çınlamasının bir tanesi stres olduğu için stresten uzak durmaya çalışın veya stresle baş edebilme yöntemleri ile ilgili terapiler deneyin. 

Uyku düzeninize ve dinlenmenizi dikkat edin. Beslenmenizde az tuz alımına dikkat edin. Alkol ve kafein içerikli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Yüksek ses ve aşırı gürültülü ortamlarından uzak durun. Sigara kullanıyor iseniz azaltmaya, mümkünse bırakmaya çalışın. Kulak çınlamanızın geçmesi içinyukarıdaki tavsiyelere tam olarak uymanız gerekmektedir.

Kulak Çınlamasını Hangi Meyve ve Sebzeler Azaltır?

 Kulak çınlamasına azaltmak için alacağınız tedbirler arasında, beslenme alışkanlığımızı kontrol etmek çok önemlidir. Bazı meyve sebzeler kulak çınlamasını azaltır. Kurutulmuş meyve, fındık, yosun, deniz ürünleri, yeşil sebzeler, baklagiller, ananas ve sarımsak beslenme çeşitlerinin içerisinde bulunmalıdır. 

Özellikle çinko yönünden zengin içerikli gıdalar tercih ederek kulak çınlamanızı azaltabilirsiniz. Ispanak, karalahana, salatalık, hindibağ, börülce, kuru erik, brüksel lahanası ve kuşkonmaz çinko içerikli gıdalardır. 

Kulak Çınlaması Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kulak çınlaması bitkisel tedavi yöntemleri; elma sirkesini bal ve su ile karıştırarak günde bir iki kez bu karışımı içebilirsiniz.  Susam çayı yaparak düzenli bir şekilde içerseniz kulak çınlamasına iyi gelecektir. Fesleğen yaprağı damlası yapmak için, fesleğen yapraklarından ezerek elde edeceğiniz suyu ısıtın ve çınlama olan kulağınıza günde 2 kez 2 damla olmak üzere akıtın. Çemen tohumlarından günlük olarak yapacağınız çemen tohumu çayı ile kulak çınlaması rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. 

sinoplukoca.com sitesini takip ederek, burada yazan tavsiyeler ile evinizde kulak çınlamanıza çözüm üretebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap