Köpeklerde Görülen Kansızlık ve Sara Hastalığının Tedavisi

Köpeklerde Görülen Kansızlık ve Sara Hastalığının Tedavisi Köpeğinizde görülebilecek hastalıklar pire ve kuduz gibi dermatolojik rahatsızlıkların ötesine geçebilir. Hatta kansızlık olarak bilinen anemi

Köpeklerde Görülen Kansızlık Köpeğinizde görülebilecek hastalıklar pire ve kuduz gibi dermatolojik rahatsızlıkların ötesine geçebilir. Hatta kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının köpeklerde çok sık göründüğünü, fakat buna karşın bilinçsiz insanların bunu anlayamadığının üzerine vurgu yapılıyor. Eğer köpeğiniz olduğundan daha hareketsiz ve çok daha fazla uyuyorsa tüm gün yorulmuştur demekten öteye geçmelisiniz. Veteriner muayenesi sonucu köpeğinize kansızlık teşhisi konulabilir.

Bunu tabi ki anlamanın yolları vardır. Fakat her halükarda bir veteriner muayenesi şart olacaktır. Benzer durumlar sara hastalığı içinde geçerlidir. Sara hastalığında köpekler epilepsi nöbeti geçirirler. Doğrudan insanlarla aynı nedenlere ve aynı sonuçlara bağlıdır. Yani epilepsi krizi geçirdiği anda tüm kontrol sizin elinizde olmalıdır. Yaptığınız her şey köpeğinizin krizi atlatıp atlamamasında önemli bir rol oynayacaktır.

Köpeklerde Kansızlık Nasıl Anlaşılır?

Kansızlığa neden olabilecek birçok farklı sebep olabilir. Genellikle bunu anlamanın en pratik yolu hareketlerini gözlemektir. Çabuk yorulan, sürekli uyuma isteği olan ve yemek yemeden evvel dahi heyecanlanarak hareket etmeyen köpeklerde görülme ihtimali %60 oranındadır.

Hareketleri dışında bunu öngörmenin diğer kuralları ise gözleri ve ağzıdır. Parmağınız yardımıyla ağzını aralayın ve iç rengine bakın. Normal şartlarda koyu pembe bir renk görmeniz gerekir. Rengin pembenin açık tonlarında oluşu ya da daha solgun beyazımsı bir renk olması köpeklerde kansızlık belirtisidir. Peki ya köpeklerde kansızlık tedavisi nasıl yapılıyor?

Köpeklerde Görülen Kansızlık ve Sara Hastalığının Tedavisi

Teşhis ve Tanı

Köpeklerde kansızlık tedavisi için öncelikle teşhis çok önemlidir. Bildiğiniz üzere kansızlık oksijen taşıyan alyuvarların yeterli olmamasına dayanır. Doğal olarak kansızlık tedavisi için öncelikle köpeğinizin yaşadığı sorunun ne olduğu anlaşılmalıdır.

Pire ve Parazit Kaynaklı Kansızlık

Pire ve parazitlerden meydana gelen kansızlık için tedavi şartları bu tür rahatsızlıkların tedavisi ile mümkün olur. Önce sebep olan bakterilerden kurtulmak gerekir. Sonrasında ise kansızlık için önerilecek ilaçları veterineriniz size bildirecektir.

B Vitamini ve Demir İçeren Besinler

Kansızlık için insanlar gibi köpeklere de bazı besin grupları önerilir. Her köpeğin hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu besinler demir ve B vitamini içermektedir. Dolayısıyla pişmiş ciğer bu anlamda en çok tercih edeceğiniz besin olmalıdır.

İlaçlar

Köpeğinizde teşhisi yapılıp tedavisine geçilmiş bir hastalık varsa, bunun için kullanılan ilacın yan etkisi olarak kansızlık görülebilir. Bu nedenle veterinerinize ilacı ve ilacın kullanıldığı süreci eksiksiz bildirin. Ona uygun bir ilaçla değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenme

Suni beslenme metotları basit olsa dahi, köpeklerin kansızlık tedavisi esnasında kullanılmaması önerilir. Halsiz düşen köpeğinizin kesin suretle doğal mamalarla beslenmesi önerilir. Böylece sindirimi ve hazmı daha kolay gerçekleşecektir.

Hareketlilik

Kansızlık tedavisinde hareketlilik çok önemlidir. Çünkü vücudun oksijene olan ihtiyacının artması gerekmektedir. Artan oksijen isteğine bağlı olarak alyuvarlar daha fazla oksijen taşımaya, bu sebeple kansızlık sorununun tedavisinin mümkün olacağını belirtelim. En basitinden köpeğinizde kansızlıktan ötürü oluşan halsizliği fırsat bilerek köpeğinizi dolaştırmaya çıkarmıyorsanız, onunla oyun oynamıyorsanız rahatsızlığın ilerlemesi son derece olasıdır.

Köpeklerde Sara (Epilepsi) Nasıl Anlaşılır?

Psikolojik yönü yüksek olan bir hastalık olduğundan köpeklerde sara nöbeti büyük bir sorun haline dönüşebilir. Çünkü o an beyinde elektriksel uyarıların tam manasıyla sağlıklı olmadığını görebilirsiniz. Haliyle köpeklerde sara hastalığı bu raddede sıkıntı yaratabilir.

Net olarak tek bir sebepten doğmayan, birçok tetikleyicisi olan sara hastalığı enfeksiyon, zehirlenme, metabolik hastalıklar, beyin tümörleri, böbrek rahatsızlıklarından kaynaklanabilmektedir. Bunun teşhisini ise yapabilecek tek kişi veterinerdir. O yüzden sebebini bilmeden sara nöbeti geçiren köpeğinize müdahale etmemenizi öneriyoruz.

Merak etmeniz halinde köpeğinizin Sara nöbeti geçirdiğinde ne yapmanız gerektiğini size kısaca aktaralım. Ağzından köpük çıkması ya da şuurunu bir anda kaybetmesi en büyük belirtileridir. Fakat bunu yamuk yürüyerek, dengesizce sendeleyerek, dişlerini hiç bırakmadan sıkarak, aniden kasılarak gösterebilmektedir. Köpeklerde Sara tedavisi aşağıda bulunan maddeler ışığında yapılmaktadır.

Sakin Olun

İlk önceliğinizi panik yapmak yerine sakinliğinizi korumaya vermelisiniz. Köpeğinizi mümkün mertebe güvenli bir noktada tutmanız önerilir. Çevrede farklı insanlar, kesici aletler ya da benzer detaylar varsa bunları uzaklaştırın.

Dikkatli Olun

Köpeğinizin bilincinin o an için yerinde olmadığını unutmamalısınız. Dolayısıyla ani bir hareketi tehlike olarak algılayıp tamamıyla size yönelme riski vardır. Buna ek olarak dişlerinden ve ağzından uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Olası bir atak durumunda sorun yaşamamak için buna kulak verin.

Riskli Konum

Köpeğinizin her zaman güvenli bir bölgede olmayabilir. Eğer güvenlik gerekçeleri araçlar değil mekanın içeriğinden kaynaklanıyorsa bu durumda yapılacak şey oldukça basittir. Köpeğinizin bilinçsizce merdivenden yuvarlanmaması için onu kavrayarak başka bir güvenli bölgeye taşımanız gerekir. O an ağzından uzak durun ve üzerine bir battaniye atarak bu işlemi uygulayın. Ani hareketler onu daha kötü duruma sürükleyecektir.

Görsel

Köpekler sara nöbeti geçirirken çok ani tepkiler verebilirler. Bunun sebebi ise görsel ve işitsel duyularıdır. Bilinçsiz bir biçimde duyduklarını ya da gördüklerini abartabilir. Televizyon, insan sesi, konuşma gürültüsü, parlak ışıklar veren aydınlatma aparatları, sokak aydınlatması ve perdelerin hışırtısı bile sorun olabilir.

Nöbet İstatistikleri

Panik yapmazsanız nöbetin ne kadar sürdüğünü ya da köpeğinizin nöbet içerisinde oluşan halini gözlemleme şansı yakalarsınız. Bunu veterinere iletmeniz tedavi amacıyla son derece etkin bir bilgi olacaktır.

Veteriner Tavsiyesi

Eğer Sara nöbeti sizi fazlasıyla korkuttuysa bir veterineri arayarak ondan gerekli bilgileri, nöbet istatistiklerini vererek alabilirsiniz.

Sara Nöbeti Süresi

Nöbetler epilepsi hastalarında normal şartlarda 3 dakika civarı sürer. Bu süreyi aşan nöbetlerin ciddi bir travma olabildiğini söylemek gerekiyor. Veterinerinize daha fazla geç kalmadan ulaşın ve hemen bir müdahale için yardım isteyin.

Nöbet Sonrası

Nöbet geçiren sara hastası köpekler nöbet dönemi bittiğinde hiçbir şeyin farkında değildir. Son derece şaşkın ve bir o kadar korkan gözlerle etrafına bakmaya başlar. Sizin bu aşamada onu rahatlatmanız ve korkacak bir şeyin olmadığına dair ikna etmeniz gerekir.

Sara Isırılmaları

Sara ısırılmaları tehlikeli olabilmektedir. Keza dişlerini ayırmadan sıktığı bir süreç geçirdiğinde bilinçsizce size ya da diğer insanlara ve evcil hayvanlara saldırabilir. Bu durum tehlikelidir ve kaçınmanız gerekir.

Sara hastalığında köpeklerde tedavi sürecinin yanı sıra nöbet esnasında asla yapılmaması gereken şeylerden bahsetmek istiyoruz. Örneğin yemek ya da su vermek nöbeti iyi ya da kötü yönde değiştirmeyecektir.

Kesinlikle onunla sakin bir biçimde, nöbet bitene kadar konuşun. Ne kadar panik yaparsanız ve bunu hissederse, o kadar şiddetli ve panik içinde bir nöbet geçirecektir. Dolayısıyla panik yapmadan ve sakin olduğunuz sürece bunu atlatmanız muhtemeldir. Düzenli olarak sara nöbeti geçirdiğini fark ettiğiniz an veterinere gitmek kesinlikle gerekli hale gelmiş demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap