Kılıç Çiçeği (Peygamber Paşa Kılıcı Bitkisi) Neye İyi Gelir?

  Birçok bitkinin sağlığımıza fazlasıyla yararlı olduğunu biliyoruz. Bu kez ise hayata devam edebilmemiz için en önemli etken olan oksijeni arttıran, kend..

Kılıç Çiçeği (Peygamber Paşa Kılıcı Bitkisi) Neye İyi Gelir? Birçok Bitkinin sağlığımıza fazlasıyla yararlı olduğunu biliyoruz. Bu kez ise hayata devam edebilmemiz için en önemli etken olan oksijeni arttıran, kendi başına bir oksijen deposu olabilen Kılıç çiçeğine göz atacağız. Türkiye’de Peygamber Çiçeği ya da Peygamber kılıcı olarak adlandırıldığını biliyoruz. Bunda temel olarak çiçeğin şekli ve görünüşü önemli bir yer ediniyor.

Kılıç Çiçeği bakılması oldukça kolay gözüken, ancak odanızda ve yaşam alanlarınızda oksijeni devamlı temizleyen önemli bir bitkidir. Son derece özen isteyen, düzenli sulanması ve çoğaltma yöntemleriyle arttırılması mümkün olan bitkilerdendir. Doğal oksijen makinesi olarak adlandırılması birçok çiçekten daha fazla oksijen devinimine sahip olmasından dolayıdır. Sulanması ve bakımı zor demiş olsak bile günlerce evde olmadığınız sürelerde dahi asla solmaz.

Kılıç Çiçeği
Kılıç Çiçeği

Dayanıklılık konusunda da isminin hakkını vererek Peygamber çiçeği olduğunu bize vurguluyor. Latince isminin Sansevieira Cylindrica olduğunu ve Avrupa’da da yaygın olarak kullanıldığını belirtelim. Çiçeğin ev dekorasyonunun önemli bir parçası olmasının dışında her evde oksijen dengesini sağlaması adına bulunması şart sayılır.

Kılıç Çiçeğinin Türkiye’de Özellikleri

Kılıç çiçeğinin Peygamber Paşa Kılıcı bitkisi olarak anıldığına pek şahit olmamışsınızdır. Ancak birçok yörede farklı isimlerle anıldığını görebilirsiniz. Özellik bakımından ise tüm ülkelerde hemen hemen aynı şekilde karşımıza çıkar.

Humus oranı yüksek olan ve sürekli yinelenen topraklarda yetişmeyi seven bitki uzun yıllar boyunca kalıcılığını korur.
Gündüzleri oksijen ve enerji üretir, bunu gece boyunca dışarıya salar.

Her ne kadar sulanmamasına ve toprağının bakımsız kalmasına dayanabilse de kış aylarını sağlıklı bir biçimde geçirebilmesi oldukça zordur. Bu yüzden sıcak ortamları daha çok sever.

Diğer çiçeklerin aksine karbondioksit salmaz, odadaki karbondioksiti depolarken oksijen verir.
Desenli yapraklarıyla görselliği yüksektir. Boyu bir hayli uzayabilir ve bu görselliğini daha da arttıran bir detaydır.

Işık veren herhangi bir cisimden, ofiste bulunan ışık kaynaklarından bile bir çiçeğin güneşten alacağı enerjiyi alabilir. Bu sebeple kolay yetiştirilebilir bir bitkidir.

En sağlıklı büyümeyi sağlayabilmek içinse güneşe ara ara çıkarılmalı, çok rüzgarlı ve soğuk ortamlarda bulunmamalı, düzenli olarak sulanarak toprak bakımı yapılmalıdır.

Ponza taşıyla karışan toprağın Kılıç çiçeğinin ömrünü uzattığı keşfedilmiştir.

Kılıç Çiçeği Yetiştirilir Mi?

Kılıç çiçeği yetiştiriciliği mümkün olduğu gibi aynı zamanda profesyonel ya da amatör olarak yapılabilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar söz konusudur. Toprağına bir miktar kum ilave ederek yetiştirdiğinizde ince dallarının çok daha güçlü bir yapıya sahip olacağını görebilirsiniz. Üstelik Kılıç çiçeği ponza taşıyla daha güçlü ve uzun yaşayan bir bitki haline dönüşür.

Toprağın kalitesinin humuslu olmasıyla birlikte kaliteli bir bitki yetiştirdiğinizi kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Yanlış uygulamalardan birisi derin saksı kullanımlarıdır. Yayvan köklere sahip olduğundan dolayı daha az derinliğe sahip olan saksılar tercih edilebilir. Sulama döngüsü ise tamamıyla size bağlıdır. Keza bir süre su vermeseniz dahi bir önceki sulamanızda depoladığı suyu kademeli şekilde kullanacaktır.

Kılıç Çiçeğinin Çoğaltılması Nasıl Yapılır?

Kılıç çiçeğinin kendi kendine çoğalması mümkündür. Bunu yapabilmenin en sağlıklı yolu ise tek yapraktan yararlanmaktır. Eğer uzun süredir baktığınız bir Peygamber çiçeğiniz varsa, oksijen salımı sayesinde rahatça nefes alabiliyorsanız bunu diğer odalar içinde düşünebilirsiniz.

Uygulamak için yaklaşık olarak 15 santimetre uzunluğunda kesebileceğiniz bir Kılıç çiçeği yaprağına ihtiyacınız olacak. Kestiğiniz 15 santimetrelik yaprağı en az 2 gün süreyle bekletmeniz gerekir. Bunun amacı ise kestiğiniz yerin kuruyarak yaş olarak toprağa temas etmemesidir. Kuruma işleminin ardından yaprağın yarısı toprağın altında yarısı ise toprağın üzerinde olacak şekilde ekmelisiniz. Sulama işlemini çok sık yaparak toprağın kurumamasını sağlarsanız kök salma eğilimi daha yüksek olacaktır.

Güneş gören bir yerde, örneğin cam mermerinde tutabilirsiniz. Ancak soğuk bir odada bakmamanız ciddi bir konudur. Soğuğa karşı kökü olmadığı için çok daha dayanıksız olacaktır. Sulama işlemini düzenli olarak devam ettirdiğinizde maksimum 3 ay içerisinde köklenme işlemi tamamlanmış olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap