Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir? Kasko, trafiğe çıkan tüm motorlu araçların karşılaşabileceği risklere karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Araçta kaza sonucunda meydana gelebilecek karşı taraflı veya araç sahibinden kaynaklı olan hasarların bir kısmını veya tamamını karşılar. Aracın yolda kalması, kaza anında hareket edemez duruma gelmesi gibi olaylarda çekici hizmeti sunulur. Bu gibi durumlarda araç onarım süresindeyken sigorta şirketi ikame araç verebilir. Araç çalındıysa veya çalınmaya teşebbüs edilirken zarara uğramışsa kaskoyu yapan şirket bu zararı karşılar.

Her kasko poliçesinde genel olarak ana teminatların bir çoğunluğu bulunur. Araç demiryolunda veya karayolunda başka bir araçla çarpışması, araç hareket halindeyken veya sabit bir şekilde dururken bir cisimle çarpması sonucunda devrilme, yuvarlanma gibi durumlar, aracın yanması, araç parçalarının çalınması veya hırsızlık girişiminde aracın hasar görmesi gibi olaylar ana kasko teminatı kapsamına girer.

Bu ana teminatların dışında kaskoyu yaptırmak isteyen kişiye kasko poliçesi eklemek isteyebileceği bazı ek teminatlar sunulur. Türkiye sınırlarının dışında meydana gelebilecek kaza gibi durumlarda oluşan zararları karşılar. Araç kaza sonucunda kullanılamayacak durumdaysa kasko şirketi araç sürücüsüne yedek araç imkânı sunar

Kasko Sigortasının Yararları
Kasko Sigortasının Yararları

Kasko Sigortasının Yararları

Doğal afetlerin sonucunda araçta meydana gelebilecek zararları, terör gibi eylemlerin sonucunda araçta oluşabilecek hasarı, kemirgen ve diğer hayvanlardan kaynaklı olan zararı, araçta donma, eskime, çürüme, paslanma gibi bakımsızlık nedeniyle oluşan zararları karşılar. Ayrıca kaza sonrasında ortaya çıkabilecek olan hukuki işlemlerde de gerekli desteğin ücretsiz bir şekilde alınmasına yardımcı olur.

Başka İçerik:  Araç Sigorta Sorgulama İşlemi

Verilen bu teminatlar, ek kasko teminat kapsamına girer. Kaza sakatlanma ile sonuçlanmışsa meydana gelebilecek olan zararları karşılar. Eğer kaza vefat ile sonuçlanmışsa ölüm teminatı sağlanır ve ölen kişinin geride kalanlarına tazminat ödenir.

Kasko Teminatı
Kasko Teminatı

Kasko Teminatı

Kasko farklı teminatlara göre dört çeşide ayrılır. Bunlar düz kasko, dar kasko, geniş kasko ve tam kaskodur. Düz kasko, standart olan ana teminatlar bulunur. Aracın çarpma, çarpılma veya başka bir araçla çarpışma, yangın veya hırsızlık gibi olayların sonucunda oluşan hasarı karşılar. Darkasko genellikle bütçe uygunluğuna göre avantajlı bir çeşittir ve belli teminatlar bulunur.

Geniş kasko ana teminatların yanında ek teminatlar bulunduran bir kasko türüdür. Terör eylemlerinin sonucunda, deprem, sel gibi doğal afetlerin sonucunda, hırsızlık gibi olayların sonucunda meydana gelebilecek olan zararları karşılar. Ayrıca kaza sonucunda gelişebilen hukuksal işlemlerde de destek sağlar. Tam kasko poliçesi ise bütün ana teminatları ve ek teminatları kapsayarak araç sahibine tam destek sağlar.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası; trafiğe çıkan bütün motorlu araçlara yaptırılmasının devlet tarafından zorunlu tutulduğu bir sigorta çeşididir. Trafik sigortası yaptırmak zorunlu olduğu için yaptırmadan trafiğe çıkmak yasal bir suç sayılır. Zorunlu trafik sigortası yapılmadan trafiğe çıkan araca ceza kesilir ve tutanak tutulur. Bazı durumlarda da bu cezanın sonucunda aracın trafiğe çıkması yasaklanır.

Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanız halinde hem kaza riski ile hem de aracınıza ceza kesilmesi riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Araç sahipleri trafik sigortasını zamanı geldiğinde yeniletmek zorundadır Sigorta şirketleri trafik sigortası için bazı teminatlar sunar.

Trafik Sigortası Fiyatları

Trafik sigortası fiyatları araca ve kişiye değişim gösterir. Araç kullanıcısı geçmişte kaza yapıp yapmadığı durumuna göre hasarsızlık indirimi uygulanır. Aracın kullanıldığı şehir, aracın yaşı ve aracın kullanım tipi gibi etkenler sigorta ücretini belirler.

Başka İçerik:  Trafik Sigortasını Nasıl Yaptırabilirim?

Genel olarak sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası için; kaza başına verilen vefat ve tedavi bedeli, kişi başına verilen tedavi ve vefat bedeli, araç başına ve kaza başına verilecek maddi teminat bedeli olmak üzere üç çeşit teminat sunar. Kaza sonucunda verilen bu üç teminattan hangisi gerekiyorsa tespit edilerek uygulanır.

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Trafik sigortası zorunludur ve trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkmak suç sayılır. Ama kasko araç sahibinin isteğine bağlı olarak yapılır, zorunlu değildir. Trafik sigortası sadece yaşanabilecek olası bir kazada güvence altına alır. Kasko ise kaskoyu yaptıran kişiyi ve aracını koruma altına alır.

Trafik sigortasında teminat limitlerini devlet belirlet ve bu limitler kimse tarafından değiştirilemez, sabittir. Kaskoda ise teminat limitlerini sigortalı kişi belirler, poliçe kapsamını isteğine göre genişletebilir veya daraltabilir. Trafik sigortasında fiyatlar serbest tarife üzerinden gerçekleşir. Kaskoda ise sigorta poliçesi kapsamına göre fiyatlar değişim gösterir.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasında Seçim Yapmak

Trafik sigortasında kazada poliçe sahibi hatalı ise karşı tarafın kazadan dolayı kaynaklanan maddi ve manevi zararlarını karşılar, karşı tarafın mağduriyetini gidermeye yöneliktir. Kasko ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yönelik bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile kasko bedelleri arasında fark bulunmaktadır.

Kasko trafik sigortasına göre biraz daha kapsamlı olduğundan dolayı kasko fiyatı trafik sigortası fiyatlarına göre biraz daha pahalı olabilir, Ancak olası bir kaza durumunda eğer siz kusurluysanız ve yaşanan kazada bir veya birden fazla araç zarar görmüşse olay başına olacak şekilde güvence altına alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap