Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar?

Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar? Siyanoakrilat  yani bizim Türkçe adıyla bildiğimiz Japon yapıştırıcısı çözücü (solvent) içermeyen, tek bileşenli, yaklaş..

Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar?

Siyanoakrilat  yani bizim Türkçe adıyla bildiğimiz Japon yapıştırıcısı çözücü (solvent) içermeyen, tek bileşenli, yaklaşık 2-50 saniye arasında çabuk kuruyan, ısıya dayanıklı, az miktarla çok yapışan, küçük boşlukları bile dolduran bir yapıştırıcıdır.

Birçok yerde kullanılır. Ahşap, mukavva, çini, mantar, porselen, seramik ,deri, kauçuk, plastik( PVC, polistren, ABS) vs. gibi malzemelerin yapıştırılmasında bize yardımcı olur.

Yapıştırıcı denildiğin de çoğunlukla akla gelir. Çok hızlı kuruyup zamandan tasarruf yapılmasını sağlarken çokta güçlü yapışarak diğer yapıştırıcılara göre daha fazla dayanıklılık sağlar.

Bu kadar hızlı ve güçlü bir yapıştırıcının ele sürülmemesi sürülse bile çok hızlı bir şekilde silinmesi oldukça güçtür.

Fark edene kadar kuruması hatta elin bir yere hatta parmakların birbirine yapışması kuvvetle muhtemeldir. Bu kuvvetli yapıştırıcı yüzeylere sürüldüğünde de sıkıntı yaratmaktadır.

Temizlemesi zordur ve lekeler bırakabilir.

Peki bu kadar kolay bulaşabilen bu yapıştırıcı elimize bulaştığında ne yapabilir?

Ele bulaşan Japon yapıştırıcısından tene zarar vermeden kurtulmak için birkaç ipucu vardır.

Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar?

Saniyeler içerisinde kuruyan Japon yapıştırıcısı ele bulaştığında vücut sıcaklığının da etkisiyle zemin veya bir başka maddeye göre daha hızlı kurur.

Bu olayda müdahale etme olasılığını fazlaca düşürmektedir.

Fakat tam kurumadan müdahale etme şansı varsa el hemen ılık suyun altına sokulmalıdır.

Öyle bir şans yoksa da ıslak mendille de silinebilir.

Böylece yapıştırıcı tamamen elden çıkmasa da yeteri kadar sertleşmesi, yapıştığı bölgedeki dokunun üzerini tamamen örtmesi engellenmiş olur.

Eğer müdahale edilememiş yapıştırıcı elde kurumuşsa bir başka solvent olan asetona başvurulur.

Benzer benzeri çözer ilkesine göre kullanılacak olan aseton yapıştırıcıyı temizlemekte büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Elde yapıştırıcı bulaşmış bölgeye birkaç damla aseton damlatılır ve o bölge ovulur. Daha sonra sanki bir yara bandı çekiyormuş gibi yapıştırıcı elin üzerinden deriye de zarar vermeyecek şekilde nazikçe çekilir.

Yapıştırıcı parmaklar arasına yapıştıysa yine o bölgeye aseton damlatılır.

Parmakların zarar görmemesi için aseton damlatılıp biraz beklenmeli eğer açılmıyorsa bu işlem birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Aseton kullanılan bu işlemler cilde zarar vermemesi için ayrılma işlemi bittikten sonra aseton cildin nemini alacağından cilt sabunla yıkanmalı peşinden losyonla nemlendirilmesi sağlanmalı.

Eğer aseton yoksa da ılık su ve sabunla yapışan bölgeye müdahale edilebilir.

Bir müddet sabunlu ılık suyun içerisinde el tutulduktan sonra yapışan yer ovulur ve yapışkan nazikçe elin üzerinden zarar vermeden çekilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap