Göz Kuruluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gelişen teknoloji ile birlikte yaşamımıza giren iş ya da evde sürekli bilgisayar başında geçirilen vakitler özelliklede göz sorunlarının daha sık yaşanmasına n..

Gelişen teknoloji ile birlikte yaşamımıza giren iş ya da evde sürekli bilgisayar başında geçirilen vakitler özelliklede göz sorunlarının daha sık yaşanmasına neden olurken özellikle sık yaşanan bir sorun olan göz kuruluğu hakkında tüm bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık.

Gözyaşı aslında birçok insanın bilmediği sadece sevinince ya da üzülünce gözlerimizden akan gözyaşının asıl amacı göz temliği ve gözün fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesi için gerekli olan tek elzem gözyaşıdır. Kişilerde gözyaşı üretimi yaşadığı ota ve sağlık koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

İleriki yaşlarda yani yaşlandığımızda gözyaşı üretimini de azalma görülür. Bazı kronik hastalıklar olan şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, menopoz, romatizmal hastalıklar ve bazı ilaçları, göz damlaları, göz operasyonları, göz alerjisi, kontakt lens kullanımı kişilerde gözyaşının üretimini ya da yapısında bozulmamalara sebep olabilmektedir.

Göz sağlığı için gözyaşının miktarı ve göz yüzeyinde tutunma süresinde oldukça önemlidir. Çalışma ortamınızda bu durumda büyük önem kazanıyor.

Özellikle ortamda bulunan klimalar ve sürekli bilgisayar kullanan kişilerde sürekli göz kırma sebebiyle göz kuruluğu ortaya çıkabiliyor. Sadece alışma alanları değil çevresel olarak ta yazın güneş ve kışın da rüzgâr ve soğuk hava gözün yüzeyindeki gözyaşı üretimini doğrudan etkileyebiliyor.

Gözdeki kuruluğu anlamak için belirtilerine dikkat etmek gerekmekte olup gözde yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık oldukça sık yaşanmaktadır. Göz kapağı kenarında köpük benzeri sıvı birikimi, görmede bulanıklık, ışıktan rahatsızlık, aşırı sulanma, kapaklarda ağırlık hissi, sabah kapakları zor açma, sürekli yorgunluk hissi yaşanan belirtiler olarak sıralanabiliyor.

Uzun süreli kitap okuma, ekran karşısında çalışma, televizyon izleme gibi aktiviteleri yapmakta zorlanıyorsanız ve rüzgârda, klimalı ortamlarda aşırı sulanma varsa geç fark edilen ve tedavi edilmeyen göz kuruluğunda göz etinin oluşumuna, gözyaşı sıvısı olmadığı için sürtünme etkisi ile kornea ve konjunktivada hasar oluşumuna e yaraların açılmasına neden olmaktadır.

Göz kuruluğu erken teşhisi oldukça önemlidir basit tedavi yöntemleriyle sorun giderilir fakat giderilmeyen göz kuruluğu kişilerde görme kaybı ve kornea nakli gibi ciddi sorunlar yaratmaktadır. Tedavisinde yapay gözyaşı damlaları ve jelleri kullanımıyla başlar yağ içerikli ya da gözyaşı artırıcı damla gerekli görülebilir. Erekli görülürse cerrahi işlemle sorun ortadan kaldırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap