Gömeç Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Gömeç otu hem çay hem de yemekte kullanılır. Diş sağlığına iyi gelen faydaları bulunmaktadır. Düşük kalorilidir. Gebe kalmak isteyene zararlıdır.

Gömeç Otu

Kendiliğinden yetişmeye başlayan gömeç otu genellikle yol kenarında, dağlarda, kırlarda ve suyollarında büyümeyi tercih ediyor. Otsu bir yapıya sahiptir. Yetiştikten sonra en fazla 3 yıl kadar kullanılmaktadır. Gömeç bitkisinin ebatları ise 20 cm ile 30 cm arasındadır.

Görenleri büyüleyici güzellikte çiçekler açar. Çiçeklerinin rengi pembedir. Gömeç otu, yaz aylarının bitimi sonbahar mevsiminin başlangıcında toplanır. Tüm dünyada şifası için peşinden koşulan gömeç otu; malva sylvestris, kazan karası ve daha başka yöresel isimler ile de kullanılmaktadır.

Gömeç otunun yapraklarından yemekler çiçeklerinden ise ilaç yapılır. Dünyada en çok Avrupa, Kuzey Asya ve ülkemizde yetişmektedir.

Gömeç Otu Nasıl Saklanır?

Toprak seçmeyen kendine bulduğu her yerde yetişen gömeç otu nasıl saklanır bilinmesi gereken bir detaydır. Her ne kadar kendiliğinden yetişse bile pazarlarda ve market reyonlarında senenin çok kısıtlı bir zamanında kendine yer bulur.

Taze olarak saklanma imkânı olmayan gömeç otu toplandıktan hemen sonra güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra hafif hareketler ile kurutulur. Kurutulan gömeç otu çok güneş alan bir yere gölgelik kurularak serme yöntemi ile kurumaya bırakılır.

Gün içerisinde karıştırılarak her yerin eşit şekilde kuruması sağlanır. Kuruduğundan emin olunan gömeç otu cam kavanoza alınır. Ağzı iyice sıkılarak kapatılır. Güneş ve ışık görmeyen ayrıca nem olmayan serin bir alanda saklanırsa tazeliğini 6 ay korur.

Gömeç Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Gömeç otu yemeklerde nasıl kullanılır bilmeyenler otu pişirmek için mutfağa girmeden önce bu konuda mutlaka bilgi sahibi olmalılar. Gömeç otu mutfaklarda oldukça geniş bir alanda kendisine yer ayırıyor. Yemeği yapılan otun aynı zamanda çayı da yapılmaktadır.

 Taze halde toplanan gömeç otunun yemeği pişirilerek yapılır. Aynı zamanda yaprakları kaynatılarak yapılan lapalar da hem yemek için hem de yaraların üzerinde tedavi amaçlı uygulamak için tercih ediliyor. Kaynatılıp soğutulan suyu da tahribat görmüş deride iyileştirici etkiye sahiptir.

Gömeç Otu Faydaları

Gömeç otu faydaları açısından da lezzeti açısından da insanlar tarafından tercih edilmektedir. Bilinen ve tecrübe edilen bazı faydaları şunlardır;

·        Diş eti ve diş sağlığında aktif olarak iyileştirici rol alır.

·        Ciğerleri ve göğsü rahatlatır.

·        Soğuk algınlığı tedavisinde destekleyicidir.

·        Hindiba bitkisi gibi sindirim sistemi problemlerini çözer.

·        Göz çevresi ve gözaltı morluklarını azaltıcı etkisi vardır.

·        Açık ve kapalı yaralarda etkilidir.

Ses tellerinde yaşanan problemlerde düzenleyici etkiye sahiptir. Böcek ısırmaları ve zehirlenmelerine karşı lapa uygulaması yapılırsa tedavi edici olur.

Gömeç Otu Nelere İyi Gelir?

Gömeç otu nelere iyi gelir diye merak edilirse hemen hemen vücudun her noktasında yaşanan hastalıklara olumlu şekilde dokunuşlar yapıyor.

Göz çevresinde ve altında oluşan göz torbalarına gömeç otundan yapılan çay ile pansuman yapılır ise belirli bir zaman sonra torbaların yok olduğu görülür. Grip ve nezle gibi kış hastalıkları tedavisinde yan destekleyici olarak kullanılır.

Boğaz ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılır. Zayıflamak isteyenlerin diyet listesinde bulunabilir. Çay olarak tüketildiği zaman iştah kesici olarak kullanılır.

Cilt üzerinde çıkan akne ve sivilce gibi istenmeyen durumların yok edilişinde son derece etkilidir. Bu gibi cilt sorunlarında gömeç otunun suyu sıkıntılı cilde sürülür ise kısa sürede iyileşme olduğu gözle görülür farkla anlaşılır.

Yüksek ateş tedavisinde acil müdahale olarak kullanılır. Egzama ve sedef gibi ciddi cilt sorunlarında tedavi edici özelliğe sahiptir. Aktif olarak kanama yapan durumlarda kanı durdurucu olarak kullanılır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu her türlü hastalıklara karşı korur.

Gömeç Otu İçindeki Vitaminler

Gömeç otu yukarıda sayılan tüm faydalarını içeriğinden almaktadır. Gömeç otu içindeki vitaminler bakımında da çok zengindir. İçeriğindeki protein, C vitamini ve malvin oranın yüksekliği gömeç otunun etki alanını da genişletiyor.

Ayrıca A vitamini, demir, tiyamin, niyasin, folik asit bakımından da zengindir. Gömeç otu magnezyum, selenyum, kalsiyum, K vitamini, B2 vitamini,B6 vitamini, fosfor ve çinko vitamin ve minerallerini de bol oranda içeriyor.

Gömeç Otu Kalorisi

Gömeç otu kalorisi faydalarına bakılınca yok denecek kadar azdır. 100 gramlık bir gömeç otunda yaklaşık olarak sadece 49 kalori değeri bulunur.

Gömeç Otunun Zararları

Gömeç oto pek çok yararının yanında dikkat edilmediği takdirde ciddi yan etkiler de oluşturabilir. Gömeç otunun zararları şu şekilde açıklanabilir.

İçeriğinde bulunan maddeler sebebi ile hamileliği engeller. Gebe kalmak isteyen bayanların kullanmaması gerekir. Ayrıca var olan gebelikte de bazı sıkıntılar oluşturabileceği ihtimali ve riski ile hamile bayanların tüketmemesi gerekir. Aksi halde bebeğin düşmesine yol açabilir.

Olması gereken orandan fazlaca alındığı zaman kişide uyku problemleri ve buna bağlı olarak sinirlilik hali oluşmasına sebep olur. Yine çok fazla tüketilince kalp krizi riski oluşturur.

Kalp çarpıntısı yapar. Son iki maddeden ötürü kalp damar hastası olan kişilerin gömeç otu tüketirken çok dikkatli olmaları hatta doktorlarına danışmadan tüketmemeleri gerekir. Hiçbir ilaç ya da bitki ile karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilmez, aksine yasaklanmıştır. Zehirlenmelere neden olabilir.

Gömeç otundan her ne için olursa olsun tüketilmek üzere hazırlanan karışımlar, yemekler ya da lapalar taze olarak tüketilmelidir. İhtiyaç anında taze olarak tekrar yapılmalıdır. Pişirilen ya da işlemden geçen gömeç otunun kullanımı çok tehlikelidir. Gömeç otu bir tek kurutularak saklanabilir.

Düzensiz ve aşırı tüketime bağlı olarak kişiler ruh hallerinde gerginlik ve anksiyete bozukluğu içinde hissederler. Bu durumdan kurtulmanın yolu gömeç otunu bir süre kullanmayı bırakmaktır. İhtiyaç görüldüğü anda tekrar başlanacağı zaman bu kez kullanılan ölçüye dikkat edilerek tüketilmesi tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap