Farenjit Neden Olur?

Farenjit Neden Olur? Farenjit denilen hastalığın yutkunduğumuz boğaz kısmının iltihap kapması olarak tanımlayabiliriz. Farenks ismiyle anılan bu yutak aslında ..

Farenjit Neden Olur?

Farenjit denilen hastalığın yutkunduğumuz boğaz kısmının iltihap kapması olarak tanımlayabiliriz. Farenks ismiyle anılan bu yutak aslında önemli bir kısımdır. Ki çoğu zaman Farenjit teşhisi konulan hastalarda bademcik sendromlarına rastlanabilir.

En kötüsü ise bademciklere kadar sıçrayabilen bir iltihabın yayılmasıdır. İltihap oluşumunun ilk evresinde bunun fark edilmesi büyük ölçüde önüne geçilmeyi kolaylaştırıyor.

Öncelikli olarak bu tarz rahatsızlıkların temel sebepleri arasında metabolizma ve bağışıklık sistemi yatmaktadır.

En sık görülen hasta gruplarına baktığımızda da bunu net olarak anlayabiliyoruz. Örneğin çocuklarda Farenjit görülme ihtimali %50 oranında daha fazladır. Bu ciddi orana kıyasla birçok çocuğun buna karşı koyabilecek bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu vurgulayalım.

En riskli olan yaş grubunun 4 ile 7 arası olması metabolizma hızının da çok fazla etkili olduğunu gösteriyor. Farklı reaksiyonlar görülebileceği gibi çoğunlukla boğaz ağrısıyla başlayan ve yanıyormuş gibi bir hisse kapılmanızı sağlayan rahatsızlıktır.

Farenjit Nedenleri

Bulaşıcı bir hastalık olan Farenjit yakın temas halindeki herkes arasında geçiş sağlayabilir. Doğrudan yutak bölgesinin enfeksiyon kapmasından ötürü virüs ve bakteri yayılımı konuştuğumuzda, nefes alış verişlerde yayılmayı sürdürür. Aile bireylerinin birinin yakalanması demek tüm ailenin Farenjit olabileceği anlamına gelebilir.

Boğaz Sorunları

Boğazın tahriş olması, bademciklerin şişmesi, boğazın sebepsiz ağrıması gibi problemler sıkça gözlemlenir. Bunun dışında da yenilen ve içilen soğuk içecekler ve besinler etki eden unsurlar arasındadır.

Solunum

Genelde pek ilgi kurulamasa da solunum yollarındaki problemler bu şekilde görülebiliyor. Burnun tıkanıklığı bile Farenjit sebepleri arasında yer alıyor.

Sigara, Alkol ya da Madde Kullanımı

Yine solunum açısından sigara türevleri ciddi bir problem yaratabilir. Aynı zamanda soluduğunuz havanın pis olması, sigara dumanının çok fazla oluşu risk faktörüdür.

Reflü

Midenizden yukarı doğru çıkan, çoğunlukla da asitlerden oluşan bir öz sıvıdır. Boğaz tahrişine sebep olabilmesi Farenjit tetikleyen unsurlar arasındadır.

Farklı Alerjiler

Bazen bir polen bazen ise farklı bir kişiden kapacağınız bir bakteri alerji oluşturabilir. Bu zamanla bakterinin üremesiyle daha da üst düzeye çıkar.

Hastalık

Sinüzit gibi ya da nezle, grip, boğaz ağrısı, kızamık ve bademcik sorunları bunlar arasında sayılabilir.

Bakteriyel Enfeksiyon

Temizliğin çok önemli olduğu rahatsızlıklardan birisidir. Bakteriyi ya da virüsü vücudunuzda misafir etmeye başladığınızda Farenjit’e adım adım ilerliyorsunuz demektir.

Difteri

Hastalık olmasına karşın ayrı olarak açıklamak daha mantıklı gözüktü. Zira ölüm tehlikesini barındıran, herkes için de bunu eşit kılan bir rahatsızlıktır.

Farenjit Tedavisi

Aslında Farenjit tedavisi araştırmanıza sebep olan rahatsızlığın ciddi boyutlarını kavramanız gerekmektedir.

Klasik bir rahatsızlığın maksimum iki gün içinde etkisini azaltıp dört gün içinde ise tamamen ortadan kaybolduğunu söylemek gerekiyor. Haliyle Farenjit teşhisi ile birlikte boğazlara dikkat etmek süreci hızlandıracaktır.

Bu gibi basit rahatsızlıklarda ekstrem bir tedavi şekli kullanılmamaktadır. Eğer iltihaplanmanın yaygın bir şekilde devam etmesi halinde antibiyotik kullanımına başlanabilir.

Yani bir anlamda doktorunuzun neden ve teşhisine bağlı olarak antibiyotik önermesiyle birlikte kullanımı mümkündür. Ancak doktorunuz önermeden kullansanız da %65 oranında hiçbir işe yaramayacaktır.

Bazı durumlarda farklı müdahalelere de karar verilebileceği gibi Farenjit tedavi yöntemleri konusunda tüm yetki doktorunuzda olmalıdır. Sunulan tedavi seçenekleri arasında ise çoğunlukla dikkat etmek ve boğazınıza dokunabilecek gıdalardan uzak durmak vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap