Ekspertiz Raporu Değerlendirmesi Hakkında

Ekspertiz Raporu Değerlendirmesi Hakkında Genellikle ikinci el piyasasında birçok müşterinin karşılaşmış olduğu durumlardan birisi hasar kaydı incelemesidir. Satış sırasında araç sahipliğinin çoğu araçlarında herhangi bir hasarın bulunmadığını beyan etmektedir. Buna karşın genellikle bu beyanların aslı çıkmamakta ve aracı satın alan kişiler mağdur olmaktadır. Bu noktada araç sahibi olmak isteyen sürücüler için satış sırasında Oto Ekspertiz Raporu önemli bir yer edinmektedir.

Oto Ekspertiz Raporu sayesinde araç ile ilgili birçok bilgi öğrenilebilir. Bu bilgiler ekspertiz raporu için gerçekleştirilen test sonucu ile birlikte alışveriş yapacak müşteriye sunulabilir. Test sonunda motor gücü, tork değeri, tekerlek gücü ve benzeri birçok ölçümün sonucu verilerle ortaya konulur.

Ölçümlerin yanında motor, radyatör ve aküde bulunan yağ oranları, aracın yaşamış olduğu kayıp gücün ölçümü gerçekleştirilir ve eksiksiz bir şekilde raporda yer alır. Ölçümü yapılan bu değerler araç için hasar tespiti olarak bilinir. Bu değerlerin ölçümünün yapılması ile birlikte araçta herhangi bir hasarın olup olmadığı kolaylıkla belirlenir.

Oto Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?

Oto Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?

Ekspertizdeki rapor ile ilgili araştırmaların başında araç ekspertiz raporunda nelere dikkat eder? sorusu bulunur. Ekspertiz raporu sırasında başta aracın ön kısmından herhangi bir kaza geçirip geçirmediği, araçta mevcut bir hasar bulunuyorsa bu hasarın nasıl tamir edildiği, herhangi bir kaza geçirmiş ise mevcut durumunda hasarlı olup olmadığı dikkat edilen konulardır.

Aynı zamanda kaporta üzerinde boyaya da değişen parçanın kontrolleri gerçekleştirildikten sonra araç için yanal kayma testi yapılır. Sonrasında 4 süspansiyon açısından darbe sönümleme testleri tamamlanmış olur. Tüm bu işlemlerin yanı sıra araç ekspertiz raporunda nelere dikkat eder sorusu için birçok testin yapıldığı söylenebilir.

Başka İçerik:  Online Kasko Sigortası Teklifi Almak

Aracın Hasar Kaydı Nasıl Silinir?

Bir aracın hasar kaydının gerçeği yansıtmadığı durumlarda itiraz açıklaması yapılarak silinebilme imkânı vardır. Bu kapsamda araç sahibinin SBM itiraf sayfası üzerinden cep telefonunun numarasını araç plakasını ve şase numarasını belirterek itirazda bulunması gerekir.

Bilgilerin doğru bir şekilde doldurulmasının ardından silinmesi istenen hasar tarihinin belirtilmesi gerekir. Sonrasında ise hasar kaydının itiraz için açıklama kısmına açıklayıcı bir şekilde hasar kaydının neden silinmesi gerektiğini ifade etmek yeterli olacaktır. Gerekli incelemeler sonrasında sonuç için sorgulama yapılabilir.

Sıfır Araç Ekspertize Sokulur Mu?

Bazı servisler tarafından 0 kilometre bir aracın başına bir olumsuzluk gelmesi durumunda hasar onarımı yapılarak satılıp satılmadığı bilinmiyor. Bu nedenle satın alınacak aracın sıfır kilometre olması herhangi bir şeyi değiştirmiyor. Mağdur olmamak adına alınacak aracın mutlaka oto ekspertiz testlerinden geçirilmesi ve herhangi bir sorun olup olmadığının incelenmesi önerilir.

Oto Eksper Raporu Ne Kadar Geçerli?

Ekspert raporu için herhangi bir firma ile anlaşmadan önce firmanın güvenilirliğinin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda satın alınacak aracın daha önce ekspertiz raporunun yapılıp yapılmaması tamamen güven oluşturulacak bir durum değildir. Araç alacak sürücünün ekspertiz raporunu güvenilir bir firma ile anlaşarak kendisinin yaptırması önerilir. Aksi halde mağdur olan alıcılar hatalı ekspertiz raporu dava işlemleri ile uğraşmaktadır.

Ekspertizde Motor Yüzde Kaç Olmalı?

Ekspertiz raporunda teste tabi tutulan motor yüzdesi halk arasında tam olarak neye göre hesaplandığını bilinmemektedir.  Motor yüzdesi, kayıp motor gücü ve motor yüzdesi arasındaki orandır. Yani sadece motor kayıp gücü olarak düşünülmemelidir. Genellikle araçların üretim aşamasında ortalama 100 de 85 olarak değerlenen bu oran, belli dönemlerde zamanla azalmaktadır. Ancak sıfır bir araç için her ölçümde yüzde 85 civarında ya da yakın bir sonuç alınacaktır.

Başka İçerik:  Trafik Cezaları 2022 Ne Kadar Oldu?

Oto Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Oto ekspertiz ücreti genellikle uygun fiyatlardadır. Ancak her işlemin ücretlendirmesi farklı olduğu için hasar tutarı arttıkça ücret katlanmaktadır. Bu fiyatlandırmalar ise firmalar arasında farklılık gösterebilir. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde firmaların müsaitlik durumun doğrultusunda süre değişikliği yaşanabilir. Ancak aracın ekspertiz raporunun hazırlanmasına başlanması ile birlikte 30 dakika ile 2 saat arasında tamamlandı söylenebilir.

Ekspertiz Raporu Kime Ait?

Ekspertiz raporunu talep eden kişi tarafından ekspertiz ücreti ödenmelidir. İkinci el araç piyasasında genellikle alıcı taraf tarafından talep edilen ekspertiz raporu alıcı tarafından ödenmek durumundadır. Oldukça önemli bir konu olan ekspertiz raporu özellikle ikinci el araç alış satış sırasında büyük bir önem arz ettiği için alıcı taraf tarafından talep edilmeli edilmelidir.

Eksper raporu son zamanlarda cep telefonu üzerinden SMS gönderim demek kısa bir sürede tamamlana bilmektedir. Bunun için eksper raporu talep eden kişinin Turkcell, Vodafone ya da Türk Telekom hattına sahip olması yeterlidir.

Mesaj kısmına plakanın yazılması sonrasında 5664 e SMS gönderilmesi ilgili araç konusunda hasar geçmişi bilgisi öğrenilebilecek. Aracın plakasının değişmiş olması bile hasar o kadar geçmişini bulunmazsa engel değildir. Bu nedenle o metinle ilgili tüm bilgiler kısa bir şekilde SMS ile gönderilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap