Dut Neye İyi Gelir? Dutun Yemeklerde Kullanımı ve Sağlığa Faydaları

Dut, tek başına bile efsaneyken reçelde kullanımı ile de lezzetlidir. Kansızlığa iyi gelir. Bunun yanında birçok rahatsızlığa da iyi gelir.

Dut

Dut meyvesi, dingiller familyasından olan anavatanı Doğu Asya olan çabuk büyüyen ve 15-20 metreye kadar boylanan bir bitkidir. Kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. Sürgünler kesildiğinde süt gibi salgılar akar. Meyvesi tatlıdır. Odunu ise sarı renkli ve dayanıklıdır. Tarım aletleri ve müzik aletlerinin yapımında sıkça kullanılır.

Çin bitkisel tıbbında yüzyıllar boyunca kalp hastalıkları, diyabet, anemi tedavisinde kullanılmıştır. Dut tam bir şifa kaynağı olup, vücudun ihtiyacı olan besin ve vitaminlerle doludur.

Dut sindirimi iyileştirir, kolesterolü düşürür, dolaşımı artırarak kilo vermeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini korur. Bunların dışında vücuda sayılmayan birçok faydası vardır.

Dut Nasıl Saklanır?

Dut nasıl saklanır diye araştıranlara tavsiye olması açısından söylemek gerekirse, dut meyvesi yıkanmadan buzdolabında 2 güne kadar bekleyebilmektedir. Daha uzun süreli olarak derim dondurucu da saklanabilir.

Dut narin bir meyve olduğu için edilebilir, bunun için sert bir saklama kabında muhafaza edilmelidir. Çözünmesi için 4-5 saat öncesinden derin dondurucudan çıkarılmalıdır. Ayrıca dut kurutularak saklanabilir. Kuru dut vücut için demir ihtiyacını karşılar. Kansızlığa iyi gelir.

Dut Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Dut yemeklerde nasıl kullanılır diye sorulunca farklı tarifler ortaya çıkmaktadır. Özellikle sıcak havalarda serinletici olması haliyle taze ve kuru dut müslilerde tercih edilir.

Meyve haliyle ya da dut reçeli olarak yoğurda karıştırıp tatlı ihtiyacı karşılanabilir. Karadut suyu da tatlı ihtiyacını karşılar. Şifa kaynağıdır. Ayrıca smoothie tariflerinde tatlandırma amacıyla kullanılabilir.

Dut Faydaları

Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan dutun birçok faydası vardır. Dutun faydaları vitamin yönünden ve zengin besin değerleriyle vücuda çok fazladır.

Beyaz dut, kırmızı dut ve karadut olarak farklı çeşitleri olmakla beraber her birinin birbirinden farklı faydaları olmaktadır. Mesela beyaz dut kandaki mikrop oranını düşürdüğü bilinmektedir. Kırmızı dut ise yorgunluğa iyi gelmektedir.

Dut birçok faydasından yararlanmak için günde bir avuç tüketmek yeterli olacaktır. Ayrıca yaprağı da çok faydalı ve lezzetli olup yemeklerde kullanılmaktadır.

Dutun faydaları yaş ve kuru olarak, cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Kansızlığa iyi gelmesinden, kolesterolü düzenlemesinden, demir ihtiyacını artırmasına kadar vücut için gerekli birçok faydası bulunmaktadır. Dutun faydaları olarak şunları diyebiliriz:

·       1 porsiyon dut günlük lif ihtiyacının yüzde 20’ sini karşılamaktadır.

·       Dut kabızlığa iyi gelir, kilo vermeye yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır.

·       Kolesterole iyi gelir.

·       Duttaki yüksek demir içeriği, vücudun dokulara ve organ sistemlerine oksijen dağılımını artırıp, metabolizmayı hızlandırır.

·       İçerdiği yüksek oranda C vitamini vücudu daha güçlü hale getirip, enfeksiyona karşı etkilidir.

·       Bir porsiyon dut günlük c vitamini ihtiyacını karşılar. Her gün bir bardak dut suyu içmek görmeyi güçlendirir.

·       Göz yorgunluğunu giderir. İçindeki vitaminlerden A vitamini görme özelliğinin kuvvetlenmesinin sağlar.

·       Dut saçlardaki melanin üretimine yardımcı olmaktadır. bu da saçın doğal rengini korumasına yardımcı olur.

·       Saçların daha sağlıklı olmasını sağlar. Dut yaşlanma karşıtı olarak bilinen, cildi teşvik eden antioksidanlar bakımından zengindir.

·       Dutlar yağlı karaciğer hastalığına yardımcı olur. Kan şekerini iyileştirir. Ayrıca kanser riskini azaltabilecek oksidatif stresi azaltırlar.

·       Dutların böbrekleri güçlendirip, karaciğeri temizler. Özellikle ameliyat sonrası dut suyu çok faydalıdır. İyileşmeyi hızlandırır.

Dut Nelere İyi Gelir?

Şifa kaynağı olan dutun sayılamayacak kadar faydası vardır. Dut nelere iyi gelir diye araştıranlar birçok faydasından dolayı tüketmelidirler. Kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Kuru dutun kansızlığa birçok faydası vardır. Kansızlığa iyi gelir.

Yaş olarak tüketilen dut ise cinsine göre enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Şekeri düzenler. Kolesterole yardımcı olur. İçerdiği yüksek C vitamini bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. Her gün bir avuç tüketmek vücut için faydalı olmaktadır.

Dut İçindeki Vitaminler

Şifa kaynağı olan dut içindeki vitaminler A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini,  C vitaminidir. Özellikle çok yüksek oranda C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle dut büyük oranda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hasarlı dokuları kuvvetlendirir. Özellikle kuru dut günlük demir ihtiyacının yüzde 30 unu içerir. Bu nedenle kansızlık yaşayanlar için en iyi besinlerdendir.

Dut Kalorisi

Dut şeker, protein, yağ, karışık asit, malik asit, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, demir, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, karoten, antosiyanin bakımından oldukça zengindir. Dut kalori olarak 100 gram dutta toplam 43 kalori bulunmaktadır.

Dut Zararları

Dutun birçok faydasının yanında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Dutun zararları dikkat edilmesi gereken durumları bulunmaktadır. Özellikle kuru dut, dut pekmezi gibi şeker içeriği yüksek türevleri şeker hastalarına bazı etkileri olabilmektedir. Dikkat edilmesi gerekir. Çok aşırı miktarda tüketilmesi de alerji etkisi oluşturabilmektedir. Bu konuda dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap