Domuz Gribi Nedir, Yakalanmamak İçin Ne Yapılır?

Ülkemizde de ölümcül sonuçlara neden olan domuz gribi son 50 yılın en önemli salgını olarak gösterilirken sizler için yakalanmamak için neler yapılması gerekti..

Ülkemizde de ölümcül sonuçlara neden olan domuz gribi son 50 yılın en önemli salgını olarak gösterilirken sizler için yakalanmamak için neler yapılması gerektiği, belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler hazırladık.

Domuz gribi adından da anlaşılacağı gibi ilk olarak domuzlarda görülen İnfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirmesi ile 2009 yılında ilk olarak insanlarda görülmüştür. Domuz gribinin ilk olarak görüldüğü ülkeler Amerika ve Meksika olmakla beraber kısa süre içerisinde tüm kıtalarda bu hastalığa yakalanan insanlar olmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi düzeyi 6 olarak geniş çaplı salgın kategorisinde duyurulan domuz gribi geçtiğimiz yıllarda Aralık-Ocak aylarından görülürken bu yıl Mart ayına kadar vakalarla karşılaşılmıştır.

Domuz gribi bulaşıcı ve çok tehlikeli bir hastalık olmakla beraber ölümlere varan bu virüsten korunmak için kolay fakat etkili tedbirler alınmalıdır. Mevsimsel griple çok benzer belirtileri olan domuz gribi havadan bulaşabildiği gibi temasla da geçebilmektedir. Bu virüse maruz kalan kişi henüz hastalık belirtilerini kendinde anlayamadan 7 gün süresince çevresine bulaştırdığından hastalık çok hızlı yayılma gösterebilmektedir.

Domuz gribi belirtileri öksürük, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, vücudun farklı bölgelerinde ağrılar şeklinde kendini göstermektedir. Bazı hastalarda kusma, ishal, titreme gibi şikayetlerde görülmekle beraber solunum yetmezliği nedeniyle ölümlere yol açan çok ciddi bir rahatsızlıktır.

Domuz gribi teşhisi konulabilmesi için yukarıdaki belirtilerin biri veya birkaçının görüldüğü hastalara yapılan tetkiklerle virüsün tespit edilmesiyle teşhis konulabilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflayan yaşlı insanlarda ölümcül sonuçlara neden olan domuz gribi çocuklarda daha uzun süre bulaşıcı etkisini göstererek risk teşkil etmektedir.

Domuz gribi tedavisi için Amerika Hastalık Kontrol Merkezi tarafından önerilen ilaçlar kullanılmakla beraber erken tanı konulmasını ardından 2 gün içinde tedaviye başlanması gerekmektedir.

Doktor kontrolünde alınması gereken ilaçlar hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayarak ciddi komplikasyonların oluşmamasında etkili olacaktır. Domuz gribinden korunmak için influenza aşısı yeterli olacağı gibi bu aşının içinde yer alan H1N1 virüsüne karşı koruyucu içerik bu hastalıktan korunmak için en etkili çözümdür.

Bu aşı dünya genelinde yaklaşık 50 yıldır kullanıldığından herhangi bir risk teşkil etmemekle beraber hafif kızarıklık ya da ağrı yan etki olarak görülebilmektedir.

Domuz gribinden korunmak için yapılması gerekenlerin başında temizlik gelirken öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mendille ağzınızı, burnunuzu kapatmanız ve mutlaka elinizi yıkamanız gerekmektedir.

Hasta kişilerle temastan kaçınılması bu rahatsızlığa yakalanmamak için tavsiye edildiği gibi dışarıda ellerinizi gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokundurmamanız da uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap