Çocuklarda Kabızlığın Belirtileri

Çocuklarda Kabızlığın Belirtileri, Sebepleri ve Önlemleri Çocuklar bilinçli olmadığı için beslenmelerin dikkat etmez ve kabızlık gibi sorunlar yaşarlar. Bu kon..

Çocuklarda Kabızlığın Belirtileri, Sebepleri ve Önlemleri

Çocuklar bilinçli olmadığı için beslenmelerin dikkat etmez ve kabızlık gibi sorunlar yaşarlar. Bu konuda ailelere çok iş düşüyor. Çocukların beslenme alışkanlıklarını daha küçük yaşta düzenlerler ve öğretirlerse sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimalleri daha az olur.

Yetişkinler için kabız pek sorun olmaz, genel anlamda küçükler için büyük sorunlar çok nadir görünür.

Yeme içmeye dikkat ettikten sonra kısa bir süre sonra düzene girer. Kabızlık konusunda çocuklarınıza dikkat etmeniz gerekir, kulaktan duyma tavsiyelerin hepsini bir arada çocuklarınıza uygulamayın. Doğal olan 1-2 yöntem yeterlidir.

Çocuklarımız Neden Kabız Oluyorlar?

Çocuklar oyun oynarken gözleri bir şey görmez. Su içmeyi unuturlar, yemek yemeği unuturlar, bir de çalışan aile iseniz dışarıdan yiyecekler hamburger ve pizzalar çocuklarınızın kabız olmasına neden olur. Bir de bakkallardan cips, bisküvi alma alışkanlıkları varsa bu da üstüne tuz biber eker.

Süt içmek iyidir, sağlıklıdır, kemikleri güçlendirir, kalsiyum içerir ama 2-3 bardaktan fazla içmeleri de kabızlık nedenidir.

Çok küçük yaştaki çocuklarda, yani bebek diyelim biz ona, anne sütü verme süresi dolduktan sonra verilen besinler de kısa süre kabızlığa yol açabilir.

Aileniz içerisinde sürekli kabızlık şikayeti olan varsa bu durum çocuklarınıza kötü bir miras olarak kalabilir.

Çocuğunuzun yeme içmesi normal ve sağlıklıysa. Ortada biyolojik bir sorun olduğunu düşünmüyorsanız çocuğunuzun üstüne çok gittiğinizde stresten de kabızlık sorunu yaşayabilir.

Yağlı gıda tüketimleri düşünüldüğünde ishal yapar algısı oluştursa da tam tersi kabız yapar. Özellikle yaşadığınız yöre gereği bir de baharatı çok abartıyorsanız tuvalete çıkma sorunları ortaya çıkabilir.

Eğer çocuğunuzun kabızlığı 15 gün gibi bir süre devam ediyorsa mutlaka Çocuk Doktoruna gidiniz.

Çocuğumun Kabız Olduğunu Hangi Belirtiler ile Anlayabilirim?

Her bireyin bünyesi farklı çalıştığı için kimi insan günde 1-2 defa tuvalete çıkarken kimisi hafta 2-3 kere çıkabiliyor. Eğer çocuğunuzun tuvalete gitme sıklığı azaldıysa kabızlık belirtisi olabilir. Dışkının daha koyu olması, acıtması, hatta ileri safhalarda kan akması kabızlık belirtileridir.

Çocuğunuz midesinin ağrıdığını söylüyorsa, karnı eskisinden daha şiş duruyorsa bu da kabız olduğunun göstergesidir.

Çocuğum Kabız Olursa Geçmesi için Ne Yapmalıyım?

Çocuk veya yetişkin fark etmez, kabızlığı gidermek için sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Yetişkinler günde 8-9 bardak su içerken çocuklarda bu oran yarıya kadar düşer. Tabi, bu çocuğunuzun biyolojik yapısına da bağlıdır. Bebekleri sütten kesip mamaya geçtiğinde yaşadığı kabızlığı kara erik suyu ile giderebilirsiniz.

Lifli gıdalar, her yazıda üstüne basa basa söyledik. Diyette, kabızlık ve sağlıklı yaşamada lifli besin önemlidir. Kabızlığı önleyen en iyi meyveler kuru incir ve kayısıdır. Kilo vermek için de ara öğünlerde sindirimi düzene sokması için tavsiye edilir. Sağlıklı olduğu için çocuklarınıza miktarlarına abartmaya kadar 3-4 adet yedirebilirsiniz.

Her çocuğun elinde tablet ve telefon var. Bu da çocukların eskisi gibi hareket etmemesine neden oluyor. hareketsiz yaşam kabız dahil birçok soruna yol açar. Küçük yaşta çocuklarınıza düzenli yürüyüş, koşu ve yüzme gibi aktivitelere alıştırın.

Bir kişi ne kadar düzenli ise işleri de o kadar düzenli gider. Bu organlar içinde aynıdır. 3 öğün yemeği belirli saatlerde ayarlarsanız vücudunuz kendini buna göre şekillendirir, tuvalete çıkma saatiniz bile standart olmaya başlar. Düzensiz beslenme bu akışı bozacağı için kabızlık başlar.

Çocuklar yaptıkları bir işe daldıklarında tuvalete gitmeyi unutabilirler. Tuvalet ihtiyacı için sadece midelerinin sancıması gerekmez. Belir günlerde, belirli saatlerde çocuğu tuvalete götürün, bir süre otursun ve tuvaletinin gelmesini beklesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap