Çipura Nasıl Bir Balıktır

Halk arasında çupra denilen çipura balığı genellikle Akdeniz sularında rastlanılan bir balık türüdür. Akdeniz dışında; Kanada Adaları, İngiltere Kıyıları, Verd..

Halk arasında çupra denilen çipura balığı genellikle Akdeniz sularında rastlanılan bir balık türüdür. Akdeniz dışında; Kanada Adaları, İngiltere Kıyıları, Verde Burnu ve Karadeniz Kıyılarında da rastlanılmaktadır. Çipura balığının denizdeki varlığı yanlış avlanma sonucu azalma göstermektedir ancak üretimlerine çiftliklerde de devam edilmektedir.

Ilıman ve tropikal alanlarda yaşarlar. Tombul ve az kuyruklu bir görünümleri vardır. Etleri oldukça lezzetlidir. Çipuralar ağırlıklarına göre dörde ayrılırlar.

30-50 Gram Arası İnce Lidaki

100 Gram Normal Lidaki

100-180 Kaba Lidaki

200 Gram Üzeri Çupra

Çipuraların üreme dönemleri ekim- aralık ayları arasıdır. Genellikle derinlere yumurta bırakmaya çalışırlar ve bulundukları yerlere 100 ile 150.000 arasında yumurta bırakırlar. Genç çipuralar sığ sularda, yaşlı olanlar ise derin sularda gezerler.

Çipuralar kalın uçlu iğnelerle avlanmaktadırlar. Yapı gereği çevik bir balık türü olan çipura avcısını oldukça zorlayabilir. Zorlu bir avlanma yaşatan çipura balığı kendi avına giderken de oldukça temkinli davranan bir balık türüdür.

Çipura etçil bir balık türüdür. Özellikle çene yapısı oldukça güçlü olan çipura diğer balıkları kolaylıkla yiyebilmektedir.

Çipura avlarken oltanın ucuna genellikle karides, tavuk eti, teke, mamun, yengeç yavrusu, midye, sardalya veya hamsi kullanılır. Kendisi de et ile beslendiği için oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir balık türüdür.

Eti kılçıklı, sert ve beyaz renklidir. Yanlış avlanma yüzünden azalan balıklardan olan çipuranın denizde yaşayanları daha lezzetlidir çünkü çiftlik balıkları denizde yaşayanlara göre daha büyüktür ancak eti daha az lezzetlidir.

Çipura balıkları dünyaya dişi olarak gelirler ve çipuralar 3-4 yaşlarına geldikten sonra erkeklik özelliğine kavuşabilmektedirler.

Sıcak havalarda sığ sularda bulunabilirler. Sıcaklığın düştüğü kış aylarında denizin 30-40 metre altında denizin derinliklerinde yaşarlar.

Besin değeri diğer balıklar gibi yüksek olan çipura boyutları sayesinde diğer balıklara oranla daha fazla protein içermektedir. A vitamini, C vitamini ve bunların yanında demir de içermektedir.

Çipura balığı tüketirken genellikle daha sağlıklı olması açısından ızgara ve buğulama türleri tercih edilir. Balık tüketimi haftada iki kez olmak üzere önerilmektedir. Bu balıklar arasına çipura balığını da gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap