Cilt Lekeleri, Doğum Lekeleri , Güneş Lekeleri

Cilt Lekeleri, Doğum Lekeleri , Güneş Lekeleri Cildimizde oluşabilecek her sorun aslında bizim için önemli bir role sahiptir. Çünkü herkesin cildine özen göstermek gibi bir zorunluluğu olduğunun üstü..

Cilt Lekeleri, Doğum Lekeleri , Güneş Lekeleri Cildimizde oluşabilecek her sorun aslında bizim için önemli bir role sahiptir. Çünkü herkesin cildine özen göstermek gibi bir zorunluluğu olduğunun üstüne basmak istiyoruz. Zira cilt lekeleri başta olmak üzere farklı sebeplerle oluşan lekelerde buna dahil edilerek çözüm yolları bulunmalıdır. Vaktinde müdahale edilir önlemler alınırsa hiçbir cilt lekesi kalıcılığını sağlayamaz.

Cilt lekeleri nasıl oluşur diye merak eden çok fazla insan olmasına karşılık bunun türleri pek önemsenmez. Zira güneş lekeleri yaz aylarında birçok açık tenli insanın kabusu olmaktadır. Bu reaksiyon ise genel anlamda yine cilt lekeleri arasında değerlendirilir. Vücudun hemen her noktasında karşımıza çıkabilecek olan leke oluşumlarının tamamıyla renk pigmentlerinin açılması ve koyulaşmasıyla meydana geldiğini söylemeliyiz. Tabi bunun için melanosit hücrelerinin doğrudan etkilenerek bu pigment değişikliğine sebep olması gerekir.

Aslında sebep olarak tek bir noktanın olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsanız. Hücresel yapımızda yerini almış olan melanosit hücresinin harekete geçmesi tam manasıyla farklı reaksiyonlarla mümkün kılınır. Örneğin cilt lekelerine sebep olan faktörler arasında birçok yandaş etken sayılabilir. Bunların tetiklemesiyle de pigmentler renk değişikliği ile normal deri renginin açığını ya da koyusunu alır. Bu da leke olarak gözlemlenir ki hemen her insanda vardır.

Cilt Lekeleri, Doğum Lekeleri , Güneş Lekeleri

Cilt Lekelerinin Türleri

Aslında doğum lekeleri ve güneş lekeleri doğrudan cilt lekeleri olarak genelleştirilebilecek tanımlardır. Sonuç itibariyle hepsinin cilt üzerindeki ton farklılıkları olarak reaksiyon gösterdiğini düşündüğümüzde aynı kapıya  çıkmış oluyoruz. Ancak şunu da söylemek istiyoruz ki cilt lekelerinin türleri sanılanın aksine birçok sistemik ayrıntıya bölünüyor.

Herkesin cilt tipi aynı olmadığı gibi herkesin yaşayacağı dermatolojik hassasiyette aynı olmuyor. Bu durumda ister istemez cilt lekeleri, doğum lekeleri ve güneş lekeleri belirgin ölçütlere göre birbirinden ayrılıyor.

Hiperpigmentasyon

En sık görülen cilt lekeleri arasında bulunmasının dışında böbrek üstü yetmezliği temel sebeplerden birisidir. Aslında böbrek üstü yetmezliğinin tetiklediği addison hastalığı buna sebebiyet verir. Aynı şekilde bu tip cilt lekeleri hemokromatoz ile hipertiroidizm sorunlarında da başrol oynar.

Melasma

Birçok kişinin Cloasma ismiyle de bildiği cilt lekeleri tamamıyla hormon değişimlerini temel alan bir durum içerir. Melanin pigmenti her zaman ihtiyaç duyulandan çok fazla üretilmeye başlanarak hormon değişikliğinin getirisi olarak hayatımıza dahil olur. Bu durumun en sık görüldüğü dönem ise hamilelik ile doğum kontrol hapı kullanılan evrelerdir.

Efelid

Aslında Efelid olarak bilinen durum halk arasındaki çil olarak tanımlanır. Cilt lekesi olarak görülmemesine karşılık güneş çıktığında çok daha belirginleşen bu izler aslında birer cilt lekesidir.

Foto Alerjik

Çoğunlukla kızarıklık olarak reaksiyon gösteren foto alerjik cilt reaksiyonları yine de cilt lekeleri için önemli bir türdür. Alınan ilaçların etkin rol oynaması haricinde kızarıklık temelinde leke oluşumları meydana gelir.

Cafe Au LaitAFE

Açık kahverengi tonlarını anımsatan bu lekelerin doğum lekeleriyle aynı doğrultuda olduğunu belirtmek istiyoruz. Doğum itibariyle ya da çocukluk evresinde ortaya çıkmalarının dışında en az 2 santimetre çapında olmaları önemli olduğunu göstermektedir. Önlem alınmamasıyla 30 santimetreye kadar yükselebilmektedir.

Lentigo

Farklı bir hastalık için sinyal veren vücudunuzun size oyunu olabileceği gibi Lentigo tehlikeli sayılabilecek cilt lekesi travmalarındandır. Genç yaşta solar lentigo, yaşlılıkta ise senil lentigo teşhisi ile siyaha kaçan, kahverengimsi cilt lekeleri olarak tescilleyebiliriz.

Güneş ve Solaryum

Cilt lekeleri solaryum sonrasında da aşırı derece güneşe maruz kalındıktan sonrada melanin pigmentine bağlı olarak farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Aynı şekilde cilt koyuluğuna göre de lekelerin boyutları ve renkleri belirginliğini kazanır.

Cilt Lekeleri Nedenleri

Öncelikli olarak cilt lekesinin oluşumunu tetikleyen faktörlerin yoğun bir yelpaze içerisinde incelenebileceğini söylemek istiyoruz. Çünkü güneş lekeleri bu bağlamda cilt lekeleri arasındaki en büyük yüzdeyi oluşturuyor. Herkesin dikkatini çekmekte olup en yoğun gözüken lekeler arasında olması, güneş ışınlarının hepimizin cildine zarar verecek düzeyde oluşu bunu sağlayabilmektedir.

Güneş ışınlarındaki zararlı ultraviyole ışıma
Hormon düzensizliği
Hamilelik ve regl gibi kadınsal durumlar
Genetik anlamda kalıtımsal geçişte var olan dermatolojik sorunlar
Enfeksiyona dayalı rahatsızlıkların tümü
Kronik rahatsızlıklar
Oral yoldan alınan bazı ilaçların yan etkileri
Kozmetik ve makyaj ürünlerinin tamamının sağlayabileceği yan etki
Tüm bu maddeler klasik bir cilt lekesi için belirleyici bir etken konumundadır. Genellikle kadınlarda kullanılan makyaj malzemeleri en birincil etken olarak sayılabilir. Tabi burada güneşi ayrı bir kefeye koyabiliyoruz. Bu yüzdendir ki güneş lekeleri açısından ayrı bir başlıkta inceleme yapacağız.

Doğum Lekeleri Nedenleri

Doğum lekeleri çok sık görülen bir cilt lekesi olarak tanımlansa da aslında pek öyle değildir. Zira doğum lekesi nedenleri arasında birçok rivayet olmasına karşılık tıbbi açıklamalar arasında damar ve kan yolunda bir anormali gösterilmektedir. Yine de net bir bulgunun tüm doğum lekesi teşhislerinde var olmadığını söylemeden geçmeyelim.

Ancak ortalama olarak doğum lekesi nasıl oluşur sorusunun cevabı çok nadir verilir. Bunun sebebi de binde üç oranında görülüyor oluşundan kaynaklanır. Yani insanlığın çok büyük bir kısmı doğum lekesi temelinde bir cilt problemi yaşamamaktadır.

Güneş Lekeleri Nedenleri

Güneş lekeleri güneşin UV ışınlarının zararlı yönlerinin cildimize verdiği hasar olarak düşünülebilir. Çoğunlukla geçici olmasıyla beraber bazı uzun sürelik yanıklarda kalıcılık söz konusudur. Uzun süre boyunca yüksek oranda güneş ışığına maruz kalmak güneş lekesi dışında 2.derece yanıklara da sebebiyet verir. Bu yönden de yanıkların izinin kalabilmesi mümkün hale gelirken bunlarda güneşten kaynaklanan cilt lekeleri sınıfında anılır.

Cilt & Doğum ve Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekeleri, doğum lekeleri ve güneş lekeleri tamamen benzer formatlarda olsalar da tedavi süreçlerinin birbirinden farklı ilerlemesi görünen bir gerçektir. Ancak renk pigmentlerinden kaynaklanan bir durum olmasının dışında cilt lekeleri çoğunlukla cilt hassasiyetine bağlanmaktadır.

Yani doğrudan bir cilt hassasiyetini önleyen ürün kullanarak bunun önüne geçebilmek en önemli tedavi şeklidir. Cilt lekeleri nasıl geçer sorusunun net biçimde cevaplanması da temel anlamda bu hassasiyetle alakalıdır. Cildinizde var olan hassasiyeti ya da sorunları biliyorsanız bunu çözüme ulaştırmak daha kolay olacaktır. Ki artık çok sayıda ürünle birlikte kolayca cilt problemleri çözümlenebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap