Cilalı Mobilya Temizliği Nasıl Yapılır?

  Cilalı mobilya kullanmak ev dekorasyonu için gayet uygundur. Hatta günümüzde dahi eskitme mobilyalar cilalanarak tercih edilmektedir. Masalar, komodinle..

Cilalı mobilya kullanmak ev dekorasyonu için gayet uygundur. Hatta günümüzde dahi eskitme mobilyalar cilalanarak tercih edilmektedir. Masalar, komodinler, gardıroplar, bazalar, sandalye ve koltuklar bu şekilde cilalı olabilir. Mutfak dolaplarının son dönemlerde en çok tercih edilen modellerine bu şekilde rastlamaktayız.

Fakat klasik bir mobilya ile kıyaslandığında cilalı mobilya bakımı gerçekten insanı yorabilir. Öncelikle evde su temizliği yaparken bunları es geçmeniz gerekecek.

Cilalı mobilya doğrudan su ve nem ile karşı karşıya kalmamalıdır. Hatta cilalı mobilya temizliği asla su ve su bazlı ürünlerle yapılmamalıdır. Herkesin en çok tercih ettiği su ve farklı temizlik ürünleriyle yapılması planlanan temizlik cilalı mobilyalar için geçerli değildir.

Cilalı Mobilyalar Hangi Malzemelerle Temizlenmelidir?

Cilalı mobilya temizleme jelleri ve spreyleri özel olarak imal edilip satılmaktadır. Dilerseniz mobilyalarınızı koruyup besleyen bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak asıl önemli olan nokta ev ortamında bulabileceğiniz çözümlerdir.

Genellikle birçok ürünün içerisinde bulunan ana etken maddeler bir araya getirildiğinde karşımıza farklı sonuçlar çıkmaktadır. Haliyle cilalı mobilya temizliği için elinizde birçok alternatif olabilir.

Çay İle Cilalı Mobilya Temizliği

İlk duyulduğunda şaşırılan bir yöntem olsa da çay demlediğinizde cilalı mobilya için en saf temizlik malzemesini elde etmiş olursunuz. Tabi çayı bekleterek soğutmanız gerekecek. Aynı zamanda çayın içerisine kesinlikle şeker atmamanız gerekiyor.

Soğumuş çayı sünger yardımıyla gayet kolay bir biçimde cilalı mobilyaların temizliğinde kullanabilirsiniz. Ancak süngerin mobilyaları çizmesi sizin için büyük hasarlara yol açabilir. Hatta birçok kullanıcı bu sebeple yumuşak sünger bulamadığından soğumuş çayı sprey fısfısına dolduruyor. Böylece sıktığı yüzeye pamuksu bir bezle silme işlemini uyguluyor.

Sirke İle Mobilya Temizliği

Genelde cilalı mobilyaların ancak alt aksamlarında bulunabilecek kireçlenmeler can sıkabilir. Hatta diğer mobilya türlerinde çok daha sık rastlanan bir sorun olarak bilinmektedir. Dolayısıyla sirke mobilya kireçlenmesini ortadan kaldırabilir.

Su ile sirkeyi karıştırdıktan sonra birkaç damla yağ koyarak karıştırmanız etkisini arttıracaktır. Kireçlenmiş kısımlara sürerek açılmalarını ve kireçlerin çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bunu sık uygulamamak gerektiğinden yıllık birkaç defa uygulamanız yeterli olacaktır.

Patates İle Cilalı Mobilya Temizliği

Cilalı mobilyalarınızın üzeri genellikle parmak izleriyle dolu olur. Hatta birçok kişinin iz bıraktığı bu mobilyalardan bunların arınması ciddi bir efor gerektirir. Çünkü silseniz dahi bir türlü aradığınız o jilet görünüme kavuşamazsınız.

Bunun kolay yolu ise patatesten geçmektedir. Patatesi ortadan ikiye keserek iç kısmıyla cilalı mobilyaları silebilir, daha parlak bir görünüme kavuşarak parmak izlerinin ortadan kaybolmasını sağlayabilirsiniz. Diğer lekeler içinde etkin bir çözüm yolu olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Tuz İle Cilalı Mobilya Lekeleri

Lekeler sıcaktan, nemden, sudan, dokunulmaktan kaynaklanabilir. Bu aşamada lekenin üst kısmına tuz ekerek lekeyi tamamen kapatın. Lekenin dışarıdan görünmediğine emin olduktan sonra tuzun üstüne sıvı yağ koyarak bunu daha etkili bir hale getirin.

Bu süreç yaklaşık 2-3 saat aralığında süreceği için beklemelisiniz. Sonrasında ise lekelerin arındığına şahit olacaksınız.

Limon İle Cilalı Mobilya Lekeleri

Limon ile Cilalı mobilya temizliği yalnızca sıcaktan kaynaklanan izlerde çözüm getirir. İçerisinde sıcak yemek olan bir tabağı ya da tencereyi koyduğunuzda cilalı mobilya kabarabilir. Rengi atarak değişeceği gibi farklı bir görsel iticilik oluşabilir. Bunu limonun iç yüzüyle silerek giderebilirsiniz.

Cilalı Mobilya Çizikleri Nasıl Kapatılır?

Günümüzde cilalı mobilya rötuş işlemi için kullanılan özel boyalar mevcut. Bu boyalara birçok nalbur ya da benzeri satıcıdan ulaşmak mümkündür. Temin ettiğiniz rötuş boyasıyla tüm çizikleri kapatabilirsiniz. Eğer evdeki imkânlarla bunu yapmak istiyorsanız imdadınıza tentürdiyot yetişecektir.

Tentürdiyot sürmek için ufak bir fırça ya da pamuk parçası kullanabilirsiniz. Kuruduktan sonra çizik ve oyuklar sorununuz olmaktan çıkacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap