Cennete Gitmek için Hangi Zikirler ve Dual Edilir? Cennet için Neler Yapmalıyız?

Fani Dünya’da yaşamımızı icra ederken Yaradan Rabbimiz için ibadet etmek, O’nun sevgisini kazanmak için hayır işler yapanlardan olmak hepimizin isteğidir. Bu kadar iyiliğin karşılığı da cennet ile ödüllendirmek olacaktır. ALLAH’ın Resulü cennete gidebilecek müminlerin neler yapmasını gerektiğini bizlere haber vermiştir. Cennet için hangi zikir ve dualar edilmelidir? 8 kapının birden açılmasını sağlayan dua nedir? Yüce kitabımızda cennet nasıl anlatılır?

Bu Dünya’ya bir sınav için geldik. Buradaki yaşamımız kısıtlı ve ne kadar olduğu hakkında en ufak bir fikrimiz yok. Ahiret ise sonsuza dek kalacağımız yerdir. O yüzden yaşamımız süresince ALLAH’ı anmalı, onu helal kıldıklarını yapmalı, yasakladıklarından uzak durmalı, O’na iman edip ibadetlerimizi eksiksiz yapmalıyız. Bunları yapmak fani Dünya’da da bizlere fayda sağlayacağı gibi diğer dünyada da cennet ile yarar sağlayacaktır. 

Bir de cennetin kapısından içeri adım atamayacaklar var. Bunlar ki: Yaradan Rabbimizi ve O’nun Resulünü inkâr edip bir de üstüne alay edenlerdir. Cennet için bazı tabirler bulunmaktadır: Bahçelerin yer aldığı, ağaçların büyük alan kapladığı, bitkilerin bulunduğu yer olarak geçmektedir. Sayısız nimetin inanan kişileri beklediği ve ebediyen bunlardan tadacakları bir ahiret yeridir. 

Yaradan Rabbimiz Zuhruf Suresinde cennetle ilgili şöyle bahsetmektedir: İndirdiklerimize inanmış ve Müslümanlığı tercih etmiş olan kullarım! Bugün sizler için endişe edecek bir şey yoktur. Müslümanlar kederlenmeyeceksiniz de. Hem kendini hem eşiniz sevinç ve mutlulukla cennete giriniz. Orada size hizmet edenler ellerinde altın tepsilerle en güzel şeyleri ikram edecek ve sürekli bunu yapacaklar. 

Cennette içinizden geçen ne varsa hoşunuza ne gittiyse onlar sizin olacaktır. Ve bunların hepsine sonsuza kadar sahip olacaksınız. Dünya’daki iyiliklerinizin, ibadetlerinizin karşılığı olan ödül cennettir. Aklınıza hayalinize sığmayacak sayıda meyveler var ve istediğinizi yiyin. Böylesi güzel bir yere girmeyi kim istemez? Cennete girmek için neler yapmak gerekir? 

Cennet Kur’an-ı Kerim’de Nasıl Geçmektedir?

Cennet kelimesini söyleyince aklınızdan ne geçiyorsa hepsinin birleştiği yer olarak düşünebilirsiniz. Çünkü burada görecekleriniz hayallerinizde bile göremeyeceğinizden daha değerli olacaktır. Aklınızdan gelen ne varsa önünüze geldiğini düşünün. Ayrıca Yaradan Rabbimiz iman eden kulları için birbirinden değerli taşlardan inşa edilmiş özel köşkler, daha önce tatmadığınız lezzetleri verecektir. 

Cennetin bu denli bir yer olduğunu bizlere bir hadisi şerifte anlatılmıştır. Hayatını ALLAH yoluna adayan kullar! Cennet ki şimdiye kadar hiçbir kulun görmediği, kimsenin duymadığı, yüreklerden geçirmeyi bile düşünemediğiniz nimetlerle doludur. 

Cennete Gitmek için Hangi Zikirler ve Dual Edilir? Cennet için Neler Yapmalıyız?
Cennete Gitmek için Hangi Zikirler ve Dual Edilir? Cennet için Neler Yapmalıyız?

Kur’an-ı Kerim’de Geçen Cennet Ayetleri Nelerdir? 

Cennet Kur’an-ı Kerim ayetlerinde de sıklıkla geçmektedir. Bunları sizlere hangi surenin kaçıncı ayetinde olduğuna kadar aktaracağız. 

İmran Suresi 133. Ayette Der ki: Rabbinizden bir mağfirete ve takva sahipleri için hazırlanmış, genişliği gökler ve yeryüzü gibi olan cennete koşun.

Muhammed Suresi 15. Ayette Der ki: Takva sahiplerine vaat edilen cennetin tarifi, onda tatlı sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içimi lezzetli şaraptan ırmaklar ve baldan ırmaklar olmasıdır. Orada onlar için her türlü meyve ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Ateşte ebedî kalacakları, içlerini paramparça edecek kaynar su içmeye bırakılanlar gibi ˹olabilirler mi?

İnsan Suresi 18. Ayette Der ki: Orada Salsabil (zencefil katılmış) denilen bir pınar.

Mutaffifin Suresi 25. ve 26. Ayette Der ki: Onlara mühürlü, saf şaraptan bir içki verilecek, son yudumu misk gibi kokacak. O halde kim buna talipse, çaba göstersin.

Saffat Suresi 45-46-47. Ayette Der ki: Kendilerine akan bir nehirden (saf şaraptan) bir içecek verilir. Kristal beyazı, içimi lezzetlidir. Onda hiçbir kötü etki yoktur ve onlar ondan sarhoş da olmazlar.

Vakıa Suresi 19. Ayette Der kiBu onlara ne baş ağrısına ne de sarhoşluğa neden olmaz.

Tur Suresi 23. Ayette Der ki: Birbirlerine saf şaraptan bir içki içirirler, bu da boş konuşmalara ve günahlara yol açmaz.

Rahman Suresi 68. Ayette Der ki: Her ikisinde de meyve, hurma ve nar olacak.

Nebe Suresi 32. Ayette Der ki: Bahçeler, üzüm bağları.

Vakıa Suresi 21. Ayette Der ki: Ve istedikleri herhangi bir kuştan et.

Vakıa Suresi 28. Ve 29. Ayette Der ki: Dikensiz sedir ağaçlarının arasında ˹olacaklar.  Ve muz ağaçları meyveli katmanlar halinde.

Tevbe Suresi 72. Ayette Der ki: Allah, mümin erkeklere ve kadınlara, içinde ebedî kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler, ebedî cennetlerde güzel köşkler ve hepsinden önemlisi Allah’ın rızasını vadetmiştir. Bu gerçekten nihai zaferdir.

Fatır Suresi 33. Ayette Der ki: Onlar ebedi mesken olacakları cennetler girerler. Orada altından bilezikler ve incilerle süslenirler ve oradaki elbiseleri ipektir.

Bakara 82. Ayette Der ki: İman edip salih amel işleyenler ise Cennet ehlidir. Sonsuza kadar orada olacaklar.

Cennete Girebilmek için Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kimler Girebilir?

Kendini ALLAH yoluna adamın Müslümanların cennete alınabilmesi Rabbimizin lütfuna bağlıdır. Sadece yaptığı hayırlı işler ve ibadet ile cennete alınmayacağımız bir hadisi şerifte geçmektedir. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu hadisi söylediğinde ashabı şaşırır! Siz de mi gidemeyeceksiniz ALLAH’ın Resulü der. O da cevaben: Evet ben de dahil der. Bütün her şeyi yapmış olsak da Rabbimizin fazlı, bağışlayıcılığı ve rahmeti elçisini de sarmasa cennete alınmam.  

Bir rivayete göre: Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i Veda Hutbesi’ni söylerken şu işitilmiştir: 

Yaradan Rabbinizden korkmalısınız! Bütün namazları eksik kılmalısınız. Ramazan ayı boyunca aksatmadan oruçları tutun. Varlıklarınızın zekâtını ihtiyaç sahiplerine vermeyi unutmayın. Size liderlik yapanların kurallarına uyun. Bunları yaptıkça ALLAH’u Teâla’nın cennetine kabul olursunuz. 

Cennete Girebilmek için Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kimler Girebilir?
Cennete Girebilmek için Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kimler Girebilir?

ALLAH da İzin Verirse Cennete Girebilecek Kişiler Şöyle Tanımlanmıştır

Bir hadisi şerifte şöyle geçmektedir: Muhakkak ki, konuştuğumuz ve yaptığımız şeylerde doğru olursak o işler hayra ve daha da iyiye gider. İyilik ise kullarını cennet kapılarını açar. Eğer bir kul sürekli gerçeği söylüyorsa ALLAH katından ismi sıddik olarak yazılır. Sürekli yalanı kendine iş edinmiş kişiler ise fücura neden olur ve o da kulları cehenneme yollar. Sürekli yalan söyleyen kul, ALLAH nazarında kezzab olarak kayıtlara geçer. 

Cennet Yer Alan 8 Kapının İsimleri Nelerdir? 

  1. Cennetü’l-me’vâ (ALLAH yolunda şehit düşmüş, mümin kişilerin mekânı olan cennet)
  2. Cennet-i adn (sonsuza kadar ikamet edilecek cennet),
  3. Dârü’l-huld (sonsuzluk yurdu),
  4. Firdevs (Bütün şeyleri kapsayan cennet bahçesi),
  5. Dârü’s-selâm (rahat, sağlıklı yurt),
  6. Dârü’l-mukame (sonsuza dek kalınacak yer),
  7. Cennâtü’n-naîm (bütün nimetlerin yer aldığı cennetler),
  8. El-makamü’l-emîn (güvenli hissedilen yer).

Cennete Girmek için Yapılacak Ameller, Zikirler ve Dualar

Bira rivayete göre: Sevban (r.a): ALLAH’ın Resulüne kullarını cennete aldıracak hayırlı bir işi üç kere yineleyerek söylemesini dilemiştir. Ardından şu cevap gelmiştir: ALLAH sürekli secde edin! Çünkü Yaradan Rabbiniz secde ettiğiniz süre boyunca mertebenizi 1 derece artırır ve 1 günahınızı affeder. 

Cennette kendine bir yer bulmak isteyen mümin kardeşlerimiz için ALLAH’ın Resulü Rabbimizin de müsaadesiyle cennete girmenin yolunu haber veriyor: 

Her kim ki vefat etmeden önce La ilahe illallah (Yaradan Rabbimiz dışında ilah yoktur) diyebilir, işte o mümin cenneti hak eder. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), kulları cennete götürecek olan zikir için şunu söylemiştir: 

Eğer bir mümin sübhânallahi ve bi-hamdihî (Tek yaratıcı olan Rabbimizi kötüleyecek sıfatlardan onu uzak tutar ve yalnızca O’nu överim) diye söylerse cennet bahçesine onun namına hurma ağacı dikilir. 

Ebû Mûsâ (r.a) şöyle söyledi: Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir gün bana: Cennet sayısız hazine vardır da bunlardan biri sana söyleyeyim mi? Diye burdu: 

Ben de, Evet ALLAH’ın Resulü söyle dedim: “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” Hatalardan uzaklaşacak kudret ve ALLAH’a iman edecek güç sadece Rabbimiz sayesinde kazanılabilir. 

Cennetin Bütün Kapılarını Birden Açan Dua Nedir?

Cennetin her katmanında farklı kapılar yer alır. Bunların sekiz tane olduğunu söylemiştik. ALLAH’ın Resulü de şöyle demiştir: 

Herhangi bir mümin kardeşimiz, abdestini alır ve o işi dosdoğru tamamlar, ardından da: Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlüh diye zikir ederse, ALLAH o kul için cennetin bütün kapılarını açar. 

Müslüman âlemi için en önemli günlerden olan Cuma geldiğinde, seksen defa salavat getiren bir kulun seksen senelik günahı bağışlanır.

Cennete Bizim için Ağaç Dikilecek Olan Dua Nedir?

Kim cennette şahsı adına bir ağaç bulunsun istemez ki? Bütün mümin kardeşlerimiz ister. ALLAH’ın Resulünü diyor ki: Şahsım kanaatinde, zikir üstüne güneş değen bütün şeylerden daha iyidir ve sevimlidir. 

” Sübhâne’l-lâhi vel-hamdû lillâhi ve lâ ilâhe illa’l-lâhû va’l-lâhû ekber.”

Yukarıdaki zikri sürekli tekrar eden kişiler bunu okursa o mümin adına meyve ağacı cennetteki yerini alır. Hiçbir kul ondan daha mertebeli gelemez. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap