Çamaşır Suyu Neden Beyazlatır?

Çamaşır Suyu Neden Beyazlatır? Beyaz renkli çamaşırların daha hijyenik ve beyaz olabilmesi için kullanılan çamaşır suyu renkli kıyafetleri soldurmakta ve renkl..

Beyaz renkli çamaşırların daha hijyenik ve beyaz olabilmesi için kullanılan çamaşır suyu renkli kıyafetleri soldurmakta ve renklerini açmaktadır. Çamaşır suyu Nasıl oluyorda renkleri kalıcı olarak beyazlatıyor veya solduruyor. Satıcıların ne olduğunu anlamak ve ardından nasıl bir çalışma mekanizmasına sahip olduğunu anlamaya şimdi çalışalım.

Ağartıcı maddeler arasında çamaşır suyu en çok kullanılan maddeler arasında yer alır. Sıvı ve katı formda birçok türü bulunan satıcılardan en popüler olanı ev hanımlarının da en çok tercih etmiş olduğu çamaşır suyu olarak da bilinen sodyum hipoklorittir.

Yaygın kullanılan bu ağartıcı hidrojen peroksit ve hidrojen peroksit su ile karıştığında peroksit satan bileşikler ortaya çıkartır. Yaraları dezenfekte etmek için kullanılan oksijenli su içerisinde de yüzde üç miktarında bulunur ve çok popüler bir beyazlatıcı yada ağartıcı olarak bilinmektedir.

Bütün ağartıcılar kıyafetleri beyazlatmak için kullanılabilir mikropları ve bakterileri temizlediğin den dolayı hijyen açısından da oldukça tercih edilmektedir. Çamaşır suyu banyolarda veya mutfaklarda sert zeminleri dezenfekte etmek için de kullanılır ve çok başarılı sonuçlar ortaya çıkartır.

Çamaşır suyu ve diğer ağartıcılar kumaşların rengini nasıl açıyor?

Kromofor adı verilen bir takım kimyasal bileşikler Görünür ışık spektrumunun belirli bir kısmını yansıtarak renkleri görür hale getirir. Örneğin mavi bir elbise bizlerin gözüne mavi bir Işık’tan yansıyan kuruma formları içerdiğinden dolayı bu şekilde gözükmektedir.

Çamaşır suyu gibi ağartıcılar bu renk molekülleri üzerinde oksitlenmeye sebep verdiğinden dolayı rengini açar. Oksidasyon süreci içerisinde ağartıcılar dans alınan oksijen renk moleküllerini yani kromofor ları kimyasal olarak yapısını bozar. Kimyasal değişime uğrayan bu kromofor molekülleri görünür Spektrum haline farklı bir hale gelir ve Gözümüz tarafından yeni rengi beyaz olarak algılanır.

Satıcıların dışında Güneş ışığına uzun süre maruz kalmış kumaşlarında renginin olduğunu görürsünüz. Güneş ışığı da beyazlatıcılar gibi renk moleküllerinin birleşik yapısının bozulmasını sağlayabilir. Tıpkı ağartıcılar da olduğu gibi renk moleküllerinin kimyasal yapısındaki ortaya çıkan bozulmalar bizlerin rengini açılması olarak tanımlamasına sebebiyet verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap