Brunch Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Brunch, sözcük anlamı olarak İngilizce kahvaltı kelimesi ile öğlen yemeği kelimesinin birleşiminden oluşmuştur. Türkiye’de ise geç kahvaltı veya pazar kahvaltı..

Brunch, sözcük anlamı olarak İngilizce kahvaltı kelimesi ile öğlen yemeği kelimesinin birleşiminden oluşmuştur.

Türkiye’de ise geç kahvaltı veya pazar kahvaltısı olarak bilinmektedir. 1985 yılında İngiltere’de ortaya çıkmış olan bu alışkanlık, son dönemlerde Dünyanın bir çok bölgesinde popüler hale gelmiş durumdadır.

Brunch, kahvaltı ile birlikte öğle yemeğinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir ara öğün özelliğine sahiptir. Genellikle pazar günü gibi tatil günlerinde uygulanmaktadır.

Brunch’ı ortaya çıkaran Guy Beringer, pazar günleri Kilise dönüşlerinde ağır yemeklerin yenmemesi amacıyla, sağlam bir öğle kahvaltısı tavsiyesini sunmuştur.

Bunun ardından her pazar Kilise sonrası insanlar brunch yapmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Brunch kültürünü İngiltere’den sonra Amerika ve günümüzde de tüm dünya ülkeleri benimsemiş durumdadır. Brunch’ı en çok uygulayan kesim ise ofis çalışanlarıdır. Bir çok kişi öğle yemeği sırasında kahvaltı gibi hafif bir öğün tercih etmektedir.

Bu sebeple de brunch kültürü bizim ülkemizde de yaygınlaşmış durumdadır.

En çok uygulandığı tatil günlerinde ise keyif amacıyla tercih edilmektedir. Bir çok restaurant, tatil günlerine özel olarak saat 11’den öğleden sonra 3 ve 4 saatlerine kadar brunch hizmeti vermektedir. Brunch menüsünde, klasik kahvaltı ile birlikte çeşitli aperatiflere de yer verilmektedir.

İngiliz brunch menüsünde ise; omlet, yumurta çeşitleri, patates kızartması, gözleme, mantar, fırında pişmiş fasulye, tuzlu puding, peynir çeşitleri, pastırma ve sosis, meyve salataları ile birlikte taze sıkılmış meyve suyu, sütlü çay ve kahve çeşitleri yer almaktadır.

Amerikan brunch kültüründe ise yumurtalı özel atıştırmalıklar, soslar ve İngiliz muffini yer almaktadır. Ayrıca, alkollü bazı içki türleri de brunch menüsüne dahil edilebilmektedir.

Çin kültüründe uygulanan brunch türünde ise çeşitli çörekler ile birlikte olmazsa olmaz pirinç ve erişte çeşitleri, suşi türleri, tavuk, domuz ya da ördek etleri ile hazırlanmış lezzetler bulunmaktadır.

Brunch menüsünde yer alan lezzetler, her ülkenin damak tadına göre farklılıklar gösteriyor olsa da, yumurta, peynir çeşitleri, etli lezzetler olmazsa olmazlardandır. Restaurantta yapılan brunchlar her mekanın şefinin yaratıcılığına göre değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap