Bergamot Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Sağlığa Faydaları ve Zararları

Bergamot bitkisini biz çaylar için duyduk ama yemek kullanımına pek rastlamadık. Sağlığa olan faydaları hakkındaki bilgiler ise sizi çok şaşırtacak.

Bergamot

Bergamot bitkisinin anavatanı Himalayalar güney etekleri ve Güney Çin’dir. Avrupa’da 17. yüzyıldan beri bilinmektedir. Güney İtalya’da da yaygın olarak yetiştirilir.

Bu bitki, sedef otugillerin ailesinden gelmektedir. Bazı türlerinin ise boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Küçük olanlarsa limona benzeyen ve yeşil-sarı renkte olan aynı isimli meyvelerdir.

Bu meyve Türkiye’de Doğu Akdeniz’de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilir. Bergamot kokusu sayesinde de oldukça tercih edilir.

Bu meyve en çok çayıyla biliniyor ancak bergamot reçeli, yağı, kurusu da dünyada oldukça popüler durumda.

Bergamot Nasıl Saklanır?

Bergamot armuda benzer bir meyve olduğu için direk saklamamız pek mümkün gözükmektedir. Ancak bergamot reçeli, kurusu ya da yağı yaparak saklamak mümkündür. Yaptığınız reçelleri sıcak şekilde cam kavanozlara koyarak vakumlu şekilde saklayabilirsiniz.

Reçeli çok tercih etmek istemeyenler içinse rendelenip kurutulabilir. Rendelenmiş şekli çaylarda kullanılabilir. Bir diğer seçenek ise bergamot marmelatı. Çok fazla tatlı tüketmek istemeyenler de az şeker koyarak yapabilirler.

Bergamot Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bergamot en çok siyah çayın içerisinde koku verici olarak kullanılıyor. Hem tadı hem kokusu çayla çok yakışıyor. Ayrıca kendisinin de bergamot çayı var bu çayı aktarda kolayca bulabilirsiniz.

Eğer reçellere çok fazla ilginiz varsa bu reçeli kesinlikle denemelisiniz. Bergamot reçeli de hem doğal bir reçel hem de kokusuyla oldukça ilgi çekicidir.

Farklı bir lezzet denemek isterseniz bergamot aromalı portakallı keki deneyebilirsiniz. Bergamotlu kek kokusuyla misafirlerinizin beğenisini alacaktır.

Ayrıca bergamot yağı da oldukça fazla tercih edilmekte. Kozmetik satan yerlerde veya aktarda bulunan yağı suyun içerisine bir miktar katıp bu suyla buhar banyosu yaparsanız baş ve boğaz ağrınızda kurtulmuş olursunuz. Parfüm, duş jeli ve sabun gibi kozmetik ürünleri içerisine aroma verici olarak katılır.

Bergamot Faydaları

Bergamot faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Çayını ya da kurusunu yaparak tüketebilirsiniz. Kalpten kemiklere kadar vücut için fayda sağlar. Sadece hastalıklar için değil günlük hayatta da daha dinç hissetmemizi sağlar.

·       Bergamot doğal antidepresan olma özelliği taşır. Kan dolaşım hızını arttırarak kaygı ve stresin azalmasına yardım eder. Nörolojik ve zihinsel durumda iyileşme sağlar. Uykuya dalmayı kolaylaştırır. Dopamin ve serotonin hormonlarını uyararak rahatlamayı sağlar.

·       Bergamot faydaları arasında damar tıkanıklığını önlemesini söyleyebiliriz. Damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşmasını önleyerek, kalp-damar hastalıklarının önüne geçer. Yine güçlü antioksidan özelliğinin kötü kolesterole de iyi geldiği araştırılmıştır.

·       Bergamot polifenoller açısından zengindir. Bu özelliği ile antioksidan etkisi de gösterdiği için vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eder.

·       Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Sindirim asitlerinin, enzimlerin ve safranın salgılarını aktive ederek sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsaklardaki gerginliği azaltarak hareketlerini düzenli çalışır hale getirir. Mide ve bağırsak komplikasyonlarını önleyebilir ve besin zehirlenmesi riskini azaltır.

·       Bu meyve, sinirlerin ağrıya duyarlılığını azaltan bazı hormonların salgılanmasını uyarır. Bu nedenle, baş ağrıları, burkulmalar, kas ağrıları veya yüksek doz analjezik kullanımı gerektiren zamanlarda kullanılabilir.

·       Bergamot çayı, florür açısından çok zengin bir kaynaktır. Florür ise güçlü ve sağlıklı dişlerin en önemli kaynağıdır. Şekersiz tüketildiğinde dişlere zarar veren bakterilerin gelişmesini durdurur.

·       Bergamot yağı dezenfektan ve antibiyotik özellikleri taşır. Derideki çatlakları, ülserleri, kaşıntıyı iyileştirmede yardımcı olur ve tetanoza karşı kullanılabilir. Sinirlerdeki ve kaslardaki kramp ve kasılmalara iyi gelerek gevşetir.

·       Bu meyve, tıpkı diğer meyvelerde de olduğu gibi soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

·       Bergamot içerdiği kafein ile de yağ kaybının hızlanmasını arttırır ve vücutta yağ depolanmasını önlemeye yardımcı olur.

Bergamot Nelere İyi Gelir?

Gün içinde enerjiniz çok düşükse bu meyveyi tüketebilirsiniz. Hem enerjiniz yerine gelir hem de çayını tüketmiş olursunuz. Aynı şekilde depresyon, kaygı, stres gibi olumsuz durumlar yaşıyorsanız ve zorlanıyorsanız bergamot çiçeği kokusu size iyi gelecektir.

Soğuyan havalarda ilaçlara çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. Ancak soğuk algınlığı ve gribe ilaç yerine bergamot aromalı çay tüketebilirsiniz.

Kilo probleminden hepimiz etkileniyoruz. Bergamot kilo vermeye destek olur ve vücuttaki su miktarını korur. Ayrıca kalp sağlığını korur ve kansere koruma sağlayabilir.

Bergamot serbest radikallerle mücadele ederek erken yaşlanmayı önler ve cilt sağlığına iyi gelir.

Bargamot İçindeki Vitaminler

Bergamot vücudumuz için oldukça faydalıdır. İçeriğinde vitaminler ve mineraller sayesinde birçok hastalığa çare olmaktadır. Bergamot içindeki vitaminler; çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ve C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir. Hem diyet için hem de lezzet için tercih edilebilir.

Bergamot Kalorisi

1 bardak bergamot çayı yaklaşık 2 kaloridir. Düşük kalorili ürünler arasında bulunan 2 kalorili 1 bardak çayı diyet yaparken tüketebilirsiniz. Bergamot kalorisi oldukça düşük olduğu için kilo vermek isteyenler sıkça tercih edebilir. Yanında bir de spor yaparsanız hızla kilo verebilirsiniz.

 Bergamot Zararları

Bergamotu çayı faydalı bir içecek olsa da aşırı tüketimden uzak durulmalıdır. Her yiyeceğin fazlası zararlıdır. Her gün tüketilirse yaklaşık 5-6 gün içip 1 hafta ara vermelidir. Günde 2 fincandan fazla tüketmek zararlı olabilir.

Eğer çok daha fazla tüketilirse kadınlarda adet düzensizliği başta olmak üzeri uykusuzluk, ishal, mide bulantısı ileri safhalarda ise kalp ritmini bozabilir. Bunların dışında kronik bir rahatsızlığınız yoksa emzirmiyor veya hamile değilseniz bergamotu meyvesi ya da reçelini tüketebilirsiniz.

Bazı insanlar bergamot yağından yapılan güneş yağlarına karşı çok duyarlıdır. Deride kahverengi lekeler oluşturur. Bergamot eterli yağı deriyi UV ışınlarına karşı duyarlı duruma getirdiğinden bu yağla yapılan masajdan sonra güneş banyosu yapılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap