Berberis Bitkisi Neye İyi Gelir?

Aklınıza gelebilecek tüm toprak türlerinde yetiştirebileceğiniz bir bitki olan Berberis aslında Kadın Tuzluğu olarak daha çok tanınıyor. Bilhassa Karadeniz civ..

Aklınıza gelebilecek tüm toprak türlerinde yetiştirebileceğiniz bir bitki olan Berberis aslında Kadın Tuzluğu olarak daha çok tanınıyor. Bilhassa Karadeniz civarında bu isimle söylendiğinde muhakkak bulunabilecek bir bitki olarak karşımıza çıkıyor.

Çalıya benzeyen dikenli gövdesi çoğu zaman güneş ışığıyla doğru orantılı olarak 2 metreye kadar uzayabiliyor. Genel anlamda ışığı seven bir bitki olduğundan buna uygun iklim şartlarında yetişiyor.

Sarı ve turuncu renkte çiçekler açmasıyla beraber dikenleri olmayan müthiş bir bitkiye benzeyen Berberis bitkisi aslında faydalarıyla şaşırtıyor.

Keza Türkiye’de yaygın olarak karşımıza çıkmış olsa da herkesin bildiği ismi aynı değildir. Birçok bölgede Berberis bitkisi denildiğinde tanınsa bile Karamuk, Amberbaris, Diken Üzümü ve Çoban Tuzluğu isimleriyle çok sık anılır.

Bu ister istemez bu bitkinin farklı bir bitkiymiş gibi görünmesine sebep oluyor. Son dönemlerde ise Berberis çayının yayılmasıyla kısmen daha bilinir bir yapıya sahip olmayı başardı.

Berberis Bitkisi Nerelerde Bulunur?

Berberis bitkisi Türkiye’de yalnızca Karadeniz bölgesinde var gibi düşünülebilir. Ancak diğer bölgelerde karşılaşılan bir bitkidir. Yalnızca doğal ortamında her halükarda yetişebileceği şartlar ülkemizin kuzey kesimlerinde sağlanmaktadır. Bu sebeple ana vatanı olarak burası görülür.

Meyvesi olan bir bitki olmasına karşın kabukları ve dış gövdesi kullanılmaktadır. Meyveleri C vitamini yönünden oldukça faydalıdır. Buna ek olarak ise Berberis bitkisinin yaprakları tazeyken çay yapımı için kullanılabilir. Tüm bunlar ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde yapılmaktadır.

Berberis Çayı Nasıl Demlenir?

Berberis çayı demlemek için iki farklı seçeneğiniz var. İkisinde de farklı noktalara değinen faydalarından yararlanmanız mümkün olacaktır. Çünkü ikisi de bitkinin ana kullanım alanları arasındadır. Birisi kabuğu yani gövdesinden alınan dış parçadır. Diğeriyse yaprakları ve kurutulmuş meyveleridir. Çay yapımı için ikisini de tercih edebilirsiniz.

Berberis Gövdesinden Çay Tarifi

Berberis gövdesinden çay yapmak için öncelikle bitki kökleriyle topraktan sökülür. Ardından ise bitkinin gövdesi soyularak kabukları alınır. Aynı durum kök içinde uygulanabilir. Bu sayede elde edilen kabuklar ise çay demlenirken ana etken maddesi olarak kullanılacaktır.

Malzemeler

1 Çay Kaşığı Berberis Kabuğu

0,5 Litre Su

Hazırlanışı

Bu aşamaya geçmeden önce kullanılacak Berberis kabuğunun kökten alınabilme ihtimalinden bahsetmek istiyoruz. Gövde kısmından soyulacak kabuk kullanıldığında 1 çay kaşığı kafi iken, kökten soyulacaksa 1 yemek kaşığı kullanılmalıdır. Suyun klorsuz ve arıtılmış olması ise bitki çayının faydaları için önem taşır.

1 Çay kaşığı Berberis kabuğunu alarak yarım litre suyun içerisine atın.

Ardından demliği ocağa alarak 10 dakika boyunca kaynatmak için altını açın.

Demlenme süresi 10 dakika olduğundan süre dolunca ocaktan indirin.

Dilerseniz soğuduğunda dilerseniz hemen süzme işlemini uygulayın.

Sonrasında ise içilmeye hazırdır.

Uygulanışı

Berberis çayı nasıl içilir diye merak edenlere kabuktan yapıldığında uygulayacakları sıklığı belirtelim. Her öğünden önce aç karnına içilen Berberis çayını çay bardağı ile içeceğinizi unutmamalısınız.

Fincanla tüketilmeyen ve yalnızca aç karnına içilen bir çaydır. Günde maksimum 4 çay bardağı tüketmeniz tavsiye edilir.

Berberis Yapraklarından ve Meyvesinden Çay Tarifi

Bu kez ise Berberis bitkisinin yapraklarından çay demlenir. Aynı şekilde meyvelerinin kurutulmuşu kullanılabilir.

Malzemeler

30 Gram Berberis yaprağı (Tercihen meyvesi)

4 Bardak Su

Hazırlanışı

Suyun klorsuz olmasının dışında ekstra bir özen gerektirmez.

Dilerseniz meyvesini dilerseniz yaprağı kullanabilirsiniz.

Totalde 4 bardak su kullanılarak demlenen Berberis çayı 30 gram yaprakla birlikte demliğe konulur.
Maksimum 5 dakika suyun kaynama süresinin dolması beklenir.

Bunun ardından ocaktan indirilen çay tarifi ise yanlıştır. Aksine kaynama evresinin ardından demlenme süresi boyunca ateşten indirilmez.
Kendi kararınıza bağlı olarak dilediğiniz sürece demleyip ocağın altını kapatabilirsiniz.

Sonrasında ise indirilerek soğuması beklenebilir. Süzme işlemini soğukken ya da indirir indirmez yapabilirsiniz.
Uygulanışı

Berberis çayı içim konusunda birçok kişiye göre oldukça lezzetlidir. Ancak herkesin damak tadına hitap etmediğini söylemek yine o kadar mümkündür. Günde maksimum 3 çay bardağı içilmesi önerilirken yemeklerden önce tüketmeniz önerilir.

Berberis Bitkisinin Faydaları

Berberisin faydaları arasında aradığınız birçok detaya rastlayabilirsiniz. Hastalıkların tedavisinde, vücudunuzun herhangi bir işlevinde, yaşayacağınız bir kazada ya da rahatsızlıkta kullanabileceğiniz doğal bir çaydır.

C Vitamini

C vitamini konusunda oldukça zengin olan bitkinin çayını tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmektedir. Vitamin zengini olması aynı zamanda anemiyi önler ve tedavi eder.

Berberis Bitkisinin İyi Geldiği Hastalıklar

Mide rahatsızlıklarını hafifletir, kansere karşı koruyucu bitkiler arasında gösterilir ve tüm eklem, kas ağrılarını sonlandırır. Romatizma gibi hastalıkları önler. Basur için iyileştirici etkiye sahiptir. Hem ateş düşürücü hem de kolera ve dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklar için önleyici bir kalkandır. Tansiyon hastalarına önerilir ve bağırsak iltihabı için önerilebilecek bitkisel çözümler arasındadır.

Sindirim Sistemini Düzenler

Sindirim sisteminin verimli çalışması için gereken ideal seviyeyi belirlemekte yardımcıdır. Bu yönüyle insanın daha rahat olmasını sağlar ve hazımsızlık sorunları yaşamasını önler.

Psikoloji

Genelde birçok kez başımıza gelen olaylar, ya da bazı olayların başımıza gelebilecek olması kaygıyı arttırır. Endişe yine bu psikolojik durumlardan birisidir. Berberis bitkisi ise bunları tamamen önler.

Karaciğer

Karaciğer belirli faktörler ışığında işlevini yerine getirir. Dolayısıyla bunların değişmesi karaciğerin normal çalışmamasına sebep olur. Dengeli ve sağlıklı bir karaciğer için bitkinin tüketilmesi gerekir.

İyileştirici Etki

Bilhassa arpacık gibi yüzümüzde belirgin olan, ağız yaraları gibi iç kısımda olsa da rahatsızlık verici yaraların geçmesinde öncülük eder. İşitme problemlerinde tedavi aracı olarak kullanılan bitkisel yöntemler arasındadır.

Kadınsal Rahatsızlıklar

Kadınlarda rahim ağzında tümör, kanser ve birçok enfeksiyonel oluşum görülebilir. Bunlardan birisi olan maya enfeksiyonları için çözüm Berberis bitkisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap