.
.

Bel Ağrısı Neden Olur? Ne iyi Gelir, Egzersizleri?

.
.

Bel Ağrısı, dünya çapında baş ağrısından sonra ikinci sırada gelen en çok şikayet edilen ağrıdır. Ağır işler yapan veya masa başında sürekli oturarak çalışan kişilerin en büyük sıkıntılarından biridir. Bu çalışanların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürür.

Genellikle, ağır bir yükü kaldırırken yapılan dikkatsizlik, vücut zayıflığının sebep olduğu kas burkulmaları veya bilinçsiz zorlamalar, bu sorunun başlıca sebepleridir. Bu basit sayılabilecek sebeplerin yanında, omurilik kanseri, siyatik, artrit, yırtılmış disk, omurga enfeksiyonları gibi hastalıklarda bek ağrısına sebep olabilir. 

Bu rahatsızlığı çeken insanların en çok merak ettiği konu, bel ağrısına ne iyi gelir? Bunu tamamen geçirmek elbette zaman ve bazı tedaviler gerektirir. Ancak ağrıyı hafifletmenin bazı yolları mevcuttur. 

Bu yolların başında egzersiz gelmektedir. Bu rahatsızlık, hareketleri kısıtlayan bir durumdur. Ancak kısa yürüyüşler, yüzme, yoga ve başka hafif bir takım spor aktiviteleri,  ağrıyı hafifletici etki gösterebilir. 

Egzersiz yapmak, kasların gevşemesini sağlar. Bu gevşeme ile de, beyin doğal ağrı kesici olan endorfin salgısını üretir. Düzenli gevşeme, germe ve egzersiz programı uygulayan kişiler, kasların gergin ve güçsüz olmasından kaynaklı ağrıların önüne geçebilir. 

Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da sıcak ve soğuk uygulamadır. Bu uygulama, belin zorlanması sonucunda oluşan ağrılı alana, bir havluya sarılmış buz torbasını uygulamak, oluşan akut iltihaplanmanın gerilemesini sağlar. Soğuk kompres, yoğun ağrının hafifletmesini sağlayacaktır.

.

Uygulamayı yaparken soğuk kompresi cilde direk temas ettirmek donma etkisi yaratabilir. Bu nedenle buz torbasını bir havlu ya da beze sararak uygulamak daha doğru olacaktır. Uygulamalar aralıklarla 20’şer dakikalık olmalıdır. Ağrının oluşumundan sonraki 48 saat boyunca soğuk uygulama yapmak gerekir. Daha sonrası için sıcak uygulama yapılabilir. Ancak sıcaklığın ayarına dikkat edilmelidir. 

Germe hareketleri, bel ağrıları için hafifletici etki gösterir. Bu hareketlerin her biri 30 saniye süreyle veya kişi rahatsızlık duymuyorsa daha uzun süre devam ettirilebilir. 

İlk hareket olan ayak parmaklarına dokunma için, öne doğru eğilerek harekete başlanır. Daha sonra yavaşça ayak parmaklarına dokunulur. Bu hareket, uyluğun arka kısmındaki kasları gererek beldeki gerginliği azaltır. 

Yüz üstü yatar şekilde uzanarak, ellerin üzerinde baş ve göğüs tavanı görecek şekilde durmak suretiyle yapılan kobra hareketi de, etkili bir germe hareketidir. 

Çocuk duruşu adı verilen pozisyon için diz çökerek oturulur. Baş öne doğru eğilerek yere konduktan sonra, kollar basın ilerisine uzatılır. Bu şekilde birkaç saniye durmak, bel kaslarının gerilmesini ve ağrıların hafifletmesini sağlayacaktır. 

Bel ağrısına ne iyi gelir için en önemli tedbir ergonomidir. Çalışılan ortamın ergonomik olması, masa başı çalışmalarda bilgisayar kullanımı için rahat bir pozisyon sağlar. Böylece kişi öne eğilmek ya da başka hareketler yapmak zorunda kalmaz. Oturulan sandalye, beli tam desteklemeli ve ayaklar yere tam olarak basmalıdır. 

Bel ağrısı çözümleri arasında yer alan bir diğer madde ise topuklu ayakkabı kullanımıdır. İdeal tavsiye 2.5 cm altında topuklardır. Uzun topuklu ayakkabılar, dengesiz bir duruş sağlayarak bel ve omurga ağrılarına sebep olur. 

Bel Ağrısı Neden Olur

Bel Ağrısı Neden Olur? 

.

En belirgin ve yaygın ağrının sebebi, belin zorlanmasıdır. Zorlanan bel bölgesinde bulunan bağlar, tendonlar ve kaslar gerilerek yaralanır. Bu gerilme, farklı derecelerde mikroskobik yırtılmalara neden olur. Bu yırtılmalar ağrı olarak kendini gösterir. 

Bel ağrısı neden olur sorusunun bir diğer cevabı da sinir tahrişidir. Bel bölgesinde omurgadan çıkan sinirler mevcuttur. Bu sinirler, herhangi bir noktada maruz kaldığı mekanik basınç sebebiyle tahriş olabilir. Disk hastalıkları, kemik problemleri ve zona hastalığı, bu sinir tahrişinin sebepleri arasında yer alabilmektedir. 

Bir sinir tahrişi çeşidi olan lomber radikülopati, bel bölgesindeki disklerin hasar alması sonucu oluşan sinir tahrişidir. Disklerin en dış halkasında meydana gelen aşınma ve yıpranma veya travmatik yaralanmadan dolayı oluşabilir. 

Beldeki omurların yerlerinden oynaması veya yüzey alanının genişlemesi sonucunda, kemikler baskı yapabilir. Bu baskı, omurilik ve sinirler arasındaki boşlukları sınırlar m bu sınırlama ve baskı sonucu da ağrılar meydana gelebilir. 

Bazı kişilerde kemikler aşırı hassasiyet gösterir. Özellikle osteoporoz hastalığı olan yaşlılarda veya uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalarda bu durum söz konusu olmaktadır. Yerden kağıt almak gibi basit bir eylem bile, bu gibi kişilerde kemik kırıklarına sebep olabilmektedir. 

Bel Ağrısı Çeşitleri ve Nedenleri

Bel Ağrısı Çeşitleri ve Nedenleri

Bu ağrı, kişilerin yaşamları süresince çeşitli sebeplerle muhakkak maruz kaldıkları bir durumdur. Kişilerin duruş bozukluğu, beli zorlaması gibi durumlarda kaslara, eklemlere ve sinirlere bir baskı olur. Bu baskı ağrıya sebep olur. 

Bel ağrısı çeşitleri, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı ağrılar disklerden kaynaklanırken, bazıları omurilikten, kemik problemlerinden, zona gibi bir takım hastalıklardan, osteoporoz hastalığından veya sinir tahrişinden kaynaklı olabilmektedir. 

.

Aynı zamanda kilo alımı, uzun süre ayakta durmak, hamilelik, uzun topuklu giymek de, çeşitli bel ağrılarına sebep olmaktadır. 

Bel ağrısı nedenleri arasında en belirgin sebepler bel fıtığı ve bel zorlanmasıdır. Ani hareketler sonucu oluşan kasılmalar, soğuk havaya maruz kalma sonucu meydana gelen üşütme problemli ağrılar da bu nedenler arasındadır. 

Başarısızlıkla sonuçlanan bazı bel ameliyatları ağrılara sebep olabilirken, bazı ağrılar da psikolojik olabilmektedir. 

Böbrek, karaciğer ve mide gibi organlardaki rahatsızlıklar, bel kısmına ağrı oluşturabilmektedir. Ayrıca vücudun çeşitli yerlerindeki kanserler ve tüberküloz da bu rahatsızlığın nedenleri arasındadır. 

Kireçlenme, omurgada kırık veya kayma, doğuştan gelen bazı anormallikler de bu soruna sebep olabilmektedir. İgrus.com bu rahatsızlıktan şikayetçi olanları aydınlatmak için sizlerin yanındadır.

Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler

Öncelikle en sağlıklı ve en zararsız egzersiz, hafif tempolu kısa yürüyüşlerdir. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler arasında sayılabilecek bir diğer aktivite ise yüzmedir. Yüzme, bek ağrısı için oldukça faydalıdır. 

Bunların dışında bisiklet kullanmak, esneme ve gerilme hareketleri yapmak da bel ağrısına ne iyi gelirsorularının cevaplarıdır.

.

Bu rahatsızlık için başvurduğunuz fizik tedavi uzmanı, size ve ağrı sebebinize en uygun egzersiz programını belirleyecektir. Bu nedenle bu basit hareketler dışında kulaktan dolma egzersizler yapmak iyileşme beklerken daha kötü sonuçlar doğurabilir. 

Bel Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Bel Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Belde oluşan ağrı, genellikle uzman desteği gerektiren bir ağrı olurken, bel ağrısına iyi gelen bitkiler ile evde bir takım geleneksel çözümler de uygulanabilmektedir. Bunların arasında ilk seçenek, yıllardır her türlü ağrıyı geçirmekte kullanılan lahana yaprakları. Lahana yapraklarıyla  ağrı tedavisi, oldukça etkili bir çözümdür. Bunun için bir tencerede kaynatılan yaprakları, suyunu süzdükten sonra bir beze sararak ağrılı bölgeye uygulayabilirsiniz. 

Bir diğer çözüm olan zencefil, anti-inflamatuar özelliği sayesinde uzun yıllardır ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Ağrı için de oldukça etkili bir yöntemdir. Sıcak forma getirilen zencefili, ağrılı bölgeye kompres yaparak uygulayabilirsiniz. 

Hindistan cevizi yağı, yağlı asitler ve iltihap sökücü özellikler içermektedir. Bu özelliği sayesinde, bağ dokuları rahatlatarak kas ağrılarını azaltıyor. Etkisini görmek için, 2 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağını ısıtarak biraz soğuduktan sonra ağrıyan bölgeye 10 dakika kadar masaj yaparak uygulayın. 

Bel ağrısına ne iyi gelir derseniz bir çözüm de eskilerden. Çok eski zamanlardan beri diz ve eklem ağrılarını geçirmek için kullanılan Hint yağı, bek ağrısı için de oldukça etkili bir çözümdür. Doğal bir ağrı kesicidir. Etkisini göstermesi için, ısıtılan yağı bir miktar soğuttuktan sonra ağrılı bölgeye masaj yaparak uygulayın. 5 dakika kadar bu işlemi yaptıktan sonra uygulama yaptığınız bölgeyi ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. 

Papatya çayı, vücudu dinlendiren ve sakinleştiren bir bitkidir. Bu özelliği ağrı kesici olarak da etki gösterebilmektedir. Bu nedenle hafif ağrıları geçirmek için papatya çayı tüketebilirsiniz. İgrus sizlere ağrılarınıza iyi gelen bitkiler hakkında bütün bilgileri sunmaktadır.

Bel Ağrısına İyi Gelen İlaçlar

Bel ağrıları, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Altında yatan sebepleri, etkileri, ağrı şiddetleri herkeste farklıdır. Bu nedenle bel ağrısına iyi gelen ilaçlar adı altında bir tavsiyede bulunmak doğru olmayacaktır. 

.

İlaç ihtiyacı hissettirecek derecede ağrılar için, uzman bir fizik tedavi doktoruna giderek ağrının sebebini belirlemek, bu sebebe uygun ilaç tedavisine başlamak en doğrusudur. Her bireyin ağrı şiddeti aynı olmayacağı gibi ağrıların sebepleri de değişkenlik gösterecektir. Bir kişiye iyi gelen bir ilaç, başka birinin farklı bir hastalığını tetikleyebilir. 

Evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler haricinde, bilinçsiz ilaç kullanımı istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Örneğin disklerden kaynaklı bir ağrınız varken, omurilik sıvısını tetikleyen veya kan akışını etkileyen bir ilacın kullanımı, sizde etki yaratmayacak aksine zarar verecektir. Bu nedenle en doğru yol, bir doktora görünüp, sorun belirlendikten sonra sebebe uygun ilaç kullanımı olacaktır. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap