Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bazı kanser türlerinin tedavisi zor olsa da baş ve boyunda erken tanı konulduğu zaman tedavide başarı oranı giderek artmaktadır.

Erken tanı ve teşhis ile tedavisi mümkün olan kanser türleridir. Erken dönemde belirti verdiklerinden erken bir şekilde tedavi planlaması yapılabilmektedir. Baş ve boyun kanserlerinde en başta teşhis konduktan sonra genel bir muayene yapılmalıdır. Baş ve boyun kanserinde riskli organlar metastaz ihtimaline karşı incelenmelidir.

Çünkü ağız boşluğunda bulunan sil, dudak, damak ve diş eti gibi yerlerde de oluşabilecek kanserlere de yol açabilmektedir. Bu nedenle başvurduğunuzda bunlarla ilgili genel bir muayene sizler için yapılacaktır. Bu kanserlere neden olan ve en sık karşılaşılan nedenlerden birisi de aşırı alkol ve sigara tüketimi olarak bilinir. Diğer nedenler arasında ağız hijyeninin sağlanmaması ve radyasyona maruz kalmaların etkisi olarak da bilinmektedir.

Baş ve Boyun Kanserleri Ne sıklıkta Görülür?

Baş ve boyun kanserleri ile ilgili yapılan araştırmalarda en sık görülen kanser türleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bun nedeni günlük yaşamda kullanılan aşırı alkol ve sigara tüketimi yer almaktadır. İnternet kullanıcılarının bu konuda en sık araştırdığı da baş ve boyun kanserleri ne sıklıkta görülür konusudur.

Tüm vücut kanserlerine bakıldığında yüzde 9 olan vefatın baş ve boyun kanserinden gerçekleşen ölümler bunun yüzde 4’ünü oluşturmaktadır. Yapılan araştırmaların göz önüne serdiği şey ise her yıl 10.000’in üzerinde bu kanser türünde teşhis konulduğudur.

Baş ve Boyun Kanserleri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve tanı çok önemli bir adımdır. Bu şekilde bir hastalık ile ilgili yapılan araştırmalarda çok sık görülmesi ve ölüm oranının yüksek olması kişilerde tehlikeli bir hastalık mıdır? sorusunu akıllara getirmektedir. Erken tanı olduğunda risk ortadan kalkmaktadır.

Bu nedenle rutin kontrollerin yapılması bu aşamada önem arz etmektedir. Özellikle kanserin hangi şekli olursa olsun erken teşhisle birlikte başlayan erken tedavi hayat kurtarıcı olmaktadır. Bu nedenle baş ve boyun bölgesinde yaşanan herhangi bir problemde mutlaka uzmana görünmekte fayda vardır. Şikayetleriniz tam ve doğru şekilde aktarmanız önemlidir. Tanının daha erken konması için hekiminize kolaylık sağlayabilirsiniz.

Baş ve Boyun Kanserleri Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Yapılan araştırmalarda bu hastalığa yakalananların yüzde 70’inin sigara ve alkol tüketiminin çok üst seviyede olduğunu belirtmişlerdir. Bu nedenle özellikle sigara kullanımı bu riski 10 kat arttırmaktadır.

Aynı zamanda yukarıda da belirtilen ağız içi hijyeninin sağlanmaması da bu konuda sıkıntı yaşanmasına olanak verecektir. Bu durum baş ve boyun kanseri türleri hususuna göre değişiklik gösterse de her durumda da bu konularda dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle sigara ve alkol tüketiminden uzak durmakta fayda vardır.

Neden olur ve kimlerde görülür gibi bir sorunuz olduğunda özellikle risk grubunda bulunanlar bu tarz ürünleri kullananlarda 10 kat daha fazla görülme sıklığı vardır. Onun dışında beslenme düzenine dikkat etmeyen ve sağlıksız yaşam sürenler de yine risk grubundadırlar. Radyasyonlu işlerde çalışanlar ve bu radyasyona bir şekilde maruz kalanlarda da hastalığa yakalanma riski yüksektir.

Baş ve Boyun Kanserleri Hastalarının Şikayetleri Nelerdir

Hastalar genelde şikayetlerini çok önemsemezler bu nedenle hekime başvurmakta geç kalabilirler. Fakat bu konuda özellikle dikkat edilmelidir. Erken tanı için vücut tanımanın önemi büyüktür. Hastanın şikayetleri nelerdir sorusuna bir cevap arandığında ilk başta gelecek olan sebeplerden bir tanesi baş ya da boyun çevresinde sonradan oluşan şişliklerdir.

Baş ve boyun kanserleri belirtileri bunları içerir. Aynı zamanda ağız içinde iyileşmek bilmeyen yaralar, yutkunmada zorluk, kanamalar ve kulak ağrısı, çınlamaları gibi belirtiler baş gösterebilmektedir. Çoğu hasta bu şikayetlerle merkezler baş vurmaktadır.

Baş ve Boyun Kanserleri Tanısı Nasıl Konur?

Peki bu hastalığın tanısı nasıl konur? Üzerine basarak söylenen şey erken teşhis ve tanıdır. Bu nedenle hastalık tanısının konması için hekiminizin sorularına en net şekilde cevap vermelisiniz. Bu tanı koymayı kolaylaştıracaktır.

Sizin verdiğiniz bilgiler neticesinde bir muayene yapılır. Bu muayene sonucunda şikayet edilen bölgeden patoloji alma işlemi yapılır. Bu patoloji sonucuna göre hastalığın hangi aşamada olduğu belirlenir. Buna göre de bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu planlama için farklı tekniklerde hastadan istenebilmektedir.

Baş ve Boyun Kanserleri Tedavisi Mümkün müdür?

Baş ve boyun kanserleri evreleme aşamasına göre tedavinin planlaması yapılmalıdır. Baş ve Boyun Kanserinin Tedavisi mümkün müdür sorusunun cevabına gelecek olursak bu konuda yapılması gerekenler hekiminiz tarafından planlanarak size bilgisi verilecektir.

Her evre için farklı tedavi planlaması gündeme gelmektedir. Bu plan için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu kanser hücresinin tam olarak nerede oluşum gösterdiği, hastanın yaşı ve genel muayene sonucundaki durumuna göre planlama oluşturulmaktadır. Baş ve boyun kanserleri radyoterapi ve kemoterapinin kombine tedavisi uygulanarak atlatılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap